Oslobodjenje

BIH iz pera Muse

-

posljednje­m bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, dok su kasniji pobornici te izreke, svjesno ili nesvjesno, umanjivali značenje zemlje za čije osvajanje je Osmanlijam­a trebalo bezmalosto­tinugodina.odbitkenak­osovu 1389, do pada Bosne prošle su 73, a Hercegovin­e, 1482, nepune 93 godine. Da je Bosna bila “zemljica”, prva opsada Beča bila bi puno prije 1529. godine. Uglavnom, knjiga “Hercegovač­ki ustanak 1875 - 1878. - akteri, istine i zablude” imala je dva izdanja, a završena je Berlinskim­kongresomi­reperkusij­ama kojesunjeg­oveodluke,odnosnopon­ašanje Austro-ugarske, donijele, sve do smjene biskupa u Bosni.

Treća knjiga?

- Treća knjiga zaokružuje ciklus i definitivn­o otklanja neke zablude. Primjerice, mnogi historičar­i bez valjanih argumenata tvrde da je putovanje cara Franje Josipa uz granicu Dalmacije i Hercegovin­e, koja je tada bila pod osmanskom vlasti, bilo jedan od povoda ustanku. Josip Bersa, dubrovački kroničar, navodi da se ustanak pripremao, pa otud i dolazak cara. “Već prvi mjeseci god. 1875. navješćiva­li su da se u susjednoj Hercegovin­i nešto krupno sprema. Beč odmah nanjuši primicanje časa, koji je on iščekivao…”. Tim pohodom car je Crnoj Gori i Srbiji, kao i njihovoj zaštitnici Rusiji, želio poručiti kako su Bosna i Hercegovin­a njegova interesna sfera.

Poticaji ustanku stizali su upravo iz Dubrovnika i Dalmacije, odakle su pune tri godine dopremani hrana i oružje ustanicima. Mada posebnih dvojbi nije ni bilo do pojave Milorada Ekmečića, jednog od tvoraca Memorandum­a SANU, u knjizi još jednom se potvrđuje da su prvi na oružje 19. juna/lipnja1875.godineudra­čevukod Gabele ustali katolici predvođeni don

Ivanom Musićem, župnikom iz Ravnog, iza kojeg je kasnije stala Narodna stranka Dalmacije. U početku ustanak je bio usmjeren protiv begovata, odnosno veleposjed­nika, tek kasnije je prerastao u opću pobunu.

Engleskino­vinararthu­rj.evans,koji je izvještava­o za više listova, čudom se čudio kako nesmetano jedni kraj drugih trošnim mostom u Dračevu prolaze ustanici i zaptije (osmanska policija).povodustan­kubiojesuk­usrazličit­ih elemenatao­dvisokihpo­reza,nepravde kodisušiva­njazemljeu­hutovombla­tu, poziva na kulučenje…, kao i slobodarsk­ih impulsa iz okruženja. Zanimljivo, protiv ustanka su pisali Ante Starčević, Karl Marx i Friedrich Engels!?

Zaista neobično društvo...

- Da, zaista neobično. Knjiga donosi i niz drugih nelogičnos­ti, jedna od njih jenacional­nostgenera­lastjepana­jovanovića koji se u brojnoj literaturi navodi kao Stevan Jovanović. U ovoj knjizi nepobitno je utvrđeno da je bio katolik, rođen u Pazarištu u Lici od majke Katarine i oca Stjepana. Njegovoj srbizaciji, što toliki historičar­i nisu sagledali nego jedan od drugog prepisival­i, kumovala je direktiva austrijski­h vlasti zapovjedni­cima na terenu, koju je razotkrio Cesare Durando, talijanski konzul u Dubrovniku. U toj direktivi je stajalo da “ako se u Bosni i Hercegovin­i ne mogu pridobiti prvo muslimani, zatim pravoslavn­i, onda se treba osloniti ‘na naše’, tj, katolike”.

Žestok otpor

Poštosumus­limanipruž­iližestoko­tpor nastupajuć­oj austrougar­skoj vojsci, general Jovanović kao vjeran sluga Monarhije protežirao je pravoslavn­e, čije su ustaničke vođe dobivale visoka namještenj­a i zvanja, dok je jedini katolički vojvoda don Ivan Musić bio prisiljen bježati u emigraciju. O preferiran­ju pravoslavn­ih vođa svjedoči i podatakdaj­eprvuherce­govačkudep­utaciju u Beč 21. 11. 1878, po odluci generala Jovanovića,predvodioa­rhimandrit­serafim Perović.

Teško je siže knjige s nizom novina, uz ostalo bojeve oko Stoca i ubojstvo Mustaj-bega Rizvanbego­vića, neslužbeno­gvođepobun­eustolačko­mkraju, od austrijski­h vojnika, prikazati u jednom novinarsko­m prilogu. Jedno je sigurno da su najveću korist od ustanka nakon poraza Osmanskog carstva od Rusije imali Englezi koji su dobili ostrvo Cipar, a da metka nisu opalili, gdje i danas imaju dvije vojne baze! Kao protuuslug­u Osmanlijam­a su trebali priskočiti u pomoć u slučaju ruskog napada na njihove teritorije u Aziji.

 ?? ?? Natpis na spomeniku u Popratu kod Stoca ruši stereotipe
Natpis na spomeniku u Popratu kod Stoca ruši stereotipe
 ?? ?? General Stjepan Jovanović
General Stjepan Jovanović
 ?? ?? Dušan Musa
Dušan Musa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina