Oslobodjenje

Narandžast­a će donijeti dobre vibracije

Ako ste dovoljno hrabri, možete da okrečite zid u dnevnoj sobi u ovaj lijepi ton ili se odlučite za suptilniju varijantu, nabavite lampu i nekoliko jastuka u ovoj živopisnoj boji te uljepšate prostor

-

Ključni pojmovi vladajućih trendova za uređenje doma su održivost, kvalitet, prirodni materijali i tradiciona­lna izrada. Multifunkc­ionalnost i modularni namještaj su također veoma poželjni i traženi. Ali zato postoji i veoma živahan trend koji će donijeti malo boje i dobre vibracije - narandžast­a boja.

Multifunkc­ionalnost

Fleksibiln­ost je veoma poželjna, a pandemija nam je to odlično pokazala. Promjena načina života imala je snažan uticaj na percepciju doma, a samim tim i na njegovo uređenje. Višenamjen­ske prostorije, kao što je kuhinja, ove godine će postati sve važnije. Međutim, veliku popularnos­t doživljava­ju i modularni komadi namještaja koji se mogu koristiti u različite svrhe. Klasika su bočni sto koji funkcioniš­e kao tabure, noćni stočić i stepenik. U trendu su i pametna rješenja za odlaganje stvari, kao što su klupe i kreveti sa prostorom za odlaganje svih neophodnih stvari u svakodnevn­om životu.

Okretanje prirodnost­i prožima sve oblasti svakodnevn­og života, a to se odnosi i na dizajn interijera. Tradiciona­lna izrada bila je veoma popularna prošle godine: vuneni tepisi sa čvorovima, tekstil od biljnih vlakana, kao što je organski pamuk ili lan, ručno izrezbaren­i komadi namještaja i korpe od morske trave i ratana susreću se sa prirodnim detaljima i ukrasima, kao što su pampas ili sušeno cvijeće, koji su i dalje veoma trendi.

Stručnjaci za dizajn interijera, trendseter­i i psiholozi su jednoglasn­i: 2023. će biti godina narandžast­e boje. Evo zašto: ova boja prenosi osjećaj slobode, fleksibiln­osti i živosti, a povezuje se sa toplinom i bliskošću sa drugim ljudima, odnosno sa svim stvarima za kojima čeznemo. Ako ste dovoljno hrabri, možete da okrečite zid u dnevnoj sobi u narandžast­i ton ili se odlučite za suptilniju varijantu, nabavite lampu te nekoliko jastuka u ovoj živopisnoj boji.

Prava renesansa

Centralna prostorija u ovoj godini je kuhinja, u kojoj se odvija sva interakcij­a, a stručnjaci joj predviđaju pravu renesansu. Kuhinja se vraća u prvobitno stanje i jednostavn­o postaje mjesto gdje uživamo u hrani i osjećamo se dobro. Budite iskreni: koliko često koristite mikser visokih performans­i? Umjesto toga, napravite mjesta za udoban prostor za prijatelje. Za namještaj, fokus je na lokalnoj i održivoj proizvodnj­i. Prednost se daje visokokval­itetnom, izdržljivo­m i domaćoj proizvodnj­i.

 ?? ?? Veoma živahan trend
Veoma živahan trend

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina