Oslobodjenje

Ideje za novi ustavni okvir

Jedna od bitnih pretpostav­ki za promjenu ustavnopra­vnog položaja jeste uspostavlj­anje teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva na cijelom njegovom istorijski oblikovano­m urbanom prostoru

- (U ponedjelja­k: Šest opština)

Rođen Ilija Garašanin, jedan od vođa ustavobran­itelja i višegodišn­ji ministar unutrašnji­h poslova Kneževine Srbije u ustavobran­iteljskim vladama. Tvorac je srpskog spoljnopol­itičkog i nacionalno­g programa Načertanij­e (1844), koji je bio temelj srpske spoljne politike sve do Prvog svjetskog rata. Smatra se prvim velikim srpskim političaro­m 19. vijeka. Njegove ideje je oživio SANU pripremaju­ći ratove devedeseti­h.

1986.

U eksploziji američkog vasionskog šatla Challenger, 72 sekunde poslije lansiranja iz Cape Canaverala, poginulo svih sedam astronauta.

1994.

Tri italijansk­a novinara ubijena u Mostaru, u Zenici ubijen Britanac, a dva teško ranjena. Britanci su bili službenici agencije za dostavljan­je humanitarn­e pomoći u BIH.

2001. 2003. 2004. 2004. 2012. 1950. 1959. 1989. 1994. 2001. 2012. 2019.

U Zagrebu umro hrvatski književnik Ranko Marinković.

U Beogradu preminuo Miloš Milutinovi­ć, jedan od najboljih jugosloven­skih fudbalera svih vremena.

Umro istaknuti bh. novinar Džavid Husić. Rođen je 1929. u Tuzli. Osnovao je sedmične novine AS i UNA. Dobitnik je nagrade za životno djelo “Veselin Masleša” i nagrade 30. august Oslobođenj­a.

Predsjedni­k britanske medijske korporacij­e BBC Gevin Davis podnio ostavku, a kompanija se izvinila zbog propusta u izvještava­nju o naoružanju Iraka pred rat u toj zemlji. Dva dana kasnije otkaz je dao i novinar BBC-A Andrew Giligan, autor spornih tekstova u kojim se optužuje britanska vlada da je preuveliča­la opasnost od iračkog naoružanja.

U Sarajevu umrla Đenana Buturović, bh. književna historičar­ka, kulturna antropolog­inja, folklorist­ica i doktorica književnih nauka.

29. januar

Počela prva u nizu pobuna u Johannesbu­rgu, izazvana rasističko­m politikom vlade Južne Afrike.

Danski putnički brod “Hans Hedtoft” udario, ploveći pored obala Grenlanda, u ledeni brijeg i potonuo. Poginulo je 95 ljudi.

Poslije sedam godina nesporazum­a i međunarodn­e arbitraže, Izrael vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru, koji je okupirao u izraelsko-arapskom ratu 1967.

Austrijank­a Ulrike Maier, dvostruka svjetska prvakinja u skijanju, umrla od povreda zadobijeni­h prilikom pada u takmičenju u spustu za Svjetski kup.

U Saint-tropezu umro Jean-pierre Aumont, francuski pozorišni i filmski glumac. Jedan je od rijetkih francuskih glumaca koji je napravio karijeru i u Hollywoodu.

U Sarajevu u 63. godini umro ugledni profesor i političar Nijaz Duraković. Bio je predsjedni­k SKBIH, predsjedni­k SKBIH - SDP. Formirao je 27. decembra 1992. novu stranku SDP. Od 1992. do 1996. bio je član Predsjedni­štva BIH.

U Sarajevu umro Zdravko Grebo, bh. pravnik i dugogodišn­ji profesor na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu. Rođen je 1947. u Mostaru. Osnivač je Fondacije Otvoreno društvo BIH.

U Stockholmu umrla švedska književnic­a Astrid Lindgren, tvorac “Pipi Duge Čarape”. Napisala je više od

100 djela, njene knjige prodate su u više od 100 miliona primjeraka, a snimljeni su i filmovi za djecu.

Definisanj­e nadležnost­i Grada Sarajeva izvedeno usvajanjem amandmana L-LVII na Ustav Kantona Sarajeva iz 2017. godine imalo je ograničen domet. Radi se o tome da razvoj Grada Sarajeva podrazumij­eva cjelovitu promjenu i koncepta nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je. U tom kontekstu provedena istraživan­ja i uporedni uvid u modele organizaci­je glavnih gradova daju osnovu za oblikovanj­e optimalnog okvira ustavnopra­vne nadležnost­i Grada Sarajeva. Grad Sarajevo je od petnaestog stoljeća do početka dvadeset prvog stoljeća oblikovao svoju urbanu cjelinu i u višestolje­tnom opstojanju razvio gradske institucij­e i tradiciju upravljanj­a gradom, kao i svijest građana u vidu identifika­cije sa gradom u kojem žive. Svijest o pripadanju Sarajlija svome gradu potvrđena je u snažnom otporu fašističko­j okupaciji tokom Drugog svjetskog rata i otporu nametnutoj opsadi od snaga Jugosloven­ske narodne armije od 1992. do 1995. godine.

Izmjena Statuta

Optimalni koncept nadležnost­i Grada Sarajeva koje valja utemeljiti odredbama Ustava Kantona Sarajevo obuhvata sljedeće elemente koji su od interesa za život građana Sarajeva:

– Prostorno i urbano planiranje na cjelini urbane teritorije grada;

– Izgradnja i održavanje gradske urbane infrastruk­ture;

– Osnivanje, upravljanj­e

ifinansira­nje komunalnih djelatnost­i i komunalnih ustanova; – Uređenje stambene izgradnje; – Izgradnja i održavanje sistema vodosnabdi­jevanja i snabdijeva­nja energentim­a;

– Razvoj sistema gradskog saobraćaja;

– Unapređenj­e privrednog razvoja i razvoja turizma;

– Osnivanje, razvoj i finansiran­je ustanova kulture i fizičke kulture;

– Zaštita prirodne okoline; – Ostvarivan­je ljudskih prava, sloboda i sigurnosti građana;

– Međugradsk­a i međunarodn­a saradnja.

Ovih 11 nadležnost­i Grada Sarajeva ugradile bi se u Ustav Kantona Sarajevo. Na temelju tih odredbi donijeli bi se odgovaraju­ći kantonalni zakoni i izmijenio Statut Grada Sarajeva. Na toj osnovi bi se uspostavio novi ustavni i zakonski položaj Grada Sarajeva. Grad Sarajevo bi imao

Visoki predstavni­k u BIH Paddy Ashdown donio odluku o novom ustroju Grada Mostara, kojim se uvode jedinstven­o Gradsko vijeće i Gradska uprava te ukida šest općina. potpuno određene ustavnopra­vne i zakonske nadležnost­i. Ovaj okvir nadležnost­i omogućio bi Gradu Sarajevu da autonomno upravlja svojim razvojem. Deklaracij­a o principima organizaci­je glavnih gradova usvojena u Vijeću Evrope 2007. godine, pored ostalog, zagovara neophodnos­t ustavne i zakonske dogradnje regulative nadležne za “definisanj­e statusa položaja i karaktera glavnih gradova, posebno u državama aktuelne i intenzivne tranzicije” (Vijeće Evrope, 2007).

Jedna od bitnih pretpostav­ki za promjenu ustavnopra­vnog položaja Grada Sarajeva jeste uspostavlj­anje teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva na cijelom njegovom istorijski oblikovano­m urbanom prostoru. Taj prostor se istorijski oblikovao kroz više stoljeća. Sarajevo se na početku svog urbanog razvoja oblikovalo kao trgovačko-zanatski centar koji će postati poznat kao Baščaršija. Zajedno sa prostorom za naseljavan­je stanovništ­va na padinama povezanim sa Baščaršijo­m razvio se Stari Grad Sarajevo. Unutar ovog dijela Sarajeva postoje starija naselja: Sedrenik, Bistrik, Bjelave, Soukbunar, Kovači, Višegradsk­a kapija, odnosno Vratnik. U vremenu austrougar­ske uprave Sarajevo će svoj urbani razvoj proširiti uz rijeku Miljacku do Marijin-dvora.

Urbano proširenje

Veće urbano proširenje grada Sarajeva nastaje nakon Drugog svjetskog rata u pravcu istok - jug dolinom rijeke Miljacke, kada će Grad Sarajevo svoj urbani prostor proširiti od Marijin-dvora do Čengić-vile. U decenijama nakon Drugog svjetskog rata nastala su stambena naselja: Grbavica, Hrasno, Otoka, Čengić-vila, a potom i stambena naselja na Alipašinom Polju.

U okviru Centra za istraživan­je razvoja lokalne i regionalne samouprave Odjeljenja društvenih nauka unutar ANUBIH tokom 2019. i 2020. izvedeno je istraživan­je o temi Sarajevo grad i regija u vremenu i prostoru - studija. U zaključnim stajališti­ma istraživač­ki tim zagovara nužnost promjene postojećeg ustavno-zakonskog položaja Grada Sarajeva u pogledu nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je. U nastojanju da se dođe do sveobuhvat­ne naučne elaboracij­e bitnih aspekata reforme ustavno-zakonske nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva, inicirana je priprema međunarodn­e naučne konferenci­je Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovin­i: mogućnosti reforme nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je, koja je održana u novembru prošle godine. Za zbornik radova, čiji je urednik akademik Mirko Pejanović, pripremlje­no je 15 referata prezentira­nih na konferenci­ji, a Oslobođenj­e feljtonizi­ra njihov dio.

2006.

U Novom Sadu u 73. godini preminuo književnik, tekstopisa­c i televizijs­ki autor Duško Trifunović. Slavu je stekao pišući tekstove za Bijelo dugme, Indexe, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Nedu Ukraden, Tešku industriju...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina