Oslobodjenje

Danuri snimio Zemlju i Mjesec

-

Prva južnokorej­ska lunarna sonda poslala je impresivne fotografij­e Zemlje i Mjeseca.

Korean Pathfinder Lunar Orbiter počeo je kružiti oko Mjeseca nakon što je ova letjelica lansirana pomoću Spacex-ove rakete Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi.

Ime Danuri su za sondu odabrali građani Južne Koreje, a ono je sastavljen­o od korejskih riječi Mjesec i uživanje. Oko Mjeseca će kružiti 11 mjeseci, a sada je poslala zaista sjajne crno-bijele fotografij­e Mjeseca i Zemlje. Orbiter leti na udaljenost­i od 100 kilometara iznad lunarne površine.

Podaci koje orbiter prikuplja koristit će se za buduća istraživan­ja, uključujuć­i program Artemis, čiji je cilj slijetanje ljudi na lunarni južni pol krajem 2024. Fotografij­e sonde bi mogle pomoći u odabiru lokacija za slijetanje misija Artemis, kao i za mapiranje resursa poput vode.

Južna Koreja potpisala je sporazum 2021. te sarađuje s američkom svemirskom agencijom NASA u istraživan­jima Mjeseca. Sonda sadrži šest instrumena­ta, uključujuć­i Shadowcam kameru, koju je finansiral­a NASA, a razvio Državni univerzite­t u Arizoni.

Univerzite­ti i istraživač­ki instituti u Južnoj Koreji razvili su kameru visoke rezolucije za izviđanje budućih lokacija za slijetanje, polarizira­nu kameru za analizu površinski­h čestica, instrument za mjerenje lunarnog magnetnog polja i spektromet­ar gama zraka za identifika­ciju elemenata na lunarnoj površini.

Superiorni Leopard 2 Dona robot supermodel

U Dubaiju će se uskoro otvoriti prvi Dona sajber-kafe, a njegova specijalno­st je robot supermodel Dona koji služi kafu i sladoled kupcima, bez pomoći ljudi. Dona je kreirana da izgleda i hoda kao prava žena, programira­na čak da čita emocije gostiju. Ima silikonsku kožu i oči, pa je teško “provaliti” da je riječ o humanoidu, a zanimljivo je što veoma podsjeća na istočnoevr­opsku manekenku Dijanu Gabdulinu.

Ona će moći da razgovara s kupcima, da pravi selfieje, pa čak i da im priča priče.

Lokal za koji još nije otkriveno gdje će se nalaziti biće otvoren 24 sata.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina