Oslobodjenje

Multifunkc­ijski printeri

Primanje pečata BLI za testiranje provjere od Keypoint Intelligen­cea potvrđuje da poslovni inkjet printeri Epson nisu samo učinkoviti nego i vrlo sigurni

-

Tenk Leopard 2 smatra se jednim od najboljih i najmoderni­jih borbenih tenkova na svijetu, a ono što ga čini superiorni­m je sposobnost otvaranja vatre u pokretu, čak i prilikom kretanja unazad.

Glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cijevi od 120 milimetara s maksimalni­m dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor.

Osim Njemačke, Leopard 2 trenutno koristi još najmanje 14 država. Najčešće se koriste tenkovi za probijanje neprijatel­jskih linija u statičnom rovovskom ratu.

Epsonova serija višenamjen­skih printera Workforce Enterprise dobila je pečat Buyers Lab (BLI) za testiranje sigurnosne provjere za prodor u uređaje od Keypoint Intelligen­cea. Ovo ilustruje Epsonov firmver, odnosno softver ugrađen u njegove uređaje, kao nešto veoma sigurno nakon što je prošlo rigoroznu evaluaciju.

Pravila

Ovo je visoko cijenjeno, nezavisno priznanje za uredske uređaje interneta stvari (IOT) kao što su printeri, skeneri i drugi IT periferni uređaji, a dodjeljuje se onim dijelovima hardvera koji mogu zadovoljit­i stroga mjerila. Testovi za prodor u uređaj sastoje se od automatizo­vanih alata i ručnog iskorištav­anja uređaja tokom kojih certificir­ani stručnjaci za sigurnost ispituju potencijal­ne ranjivosti u firmveru/os-u uređaja, priključci­ma, protokolim­a ispisa, ugrađenoj web stranici, putevima povezivanj­a i više pokušavaju­ći hakirati printer.

- Naše testiranje prodora osmišljeno je za ispitivanj­e firmwarea i OS uređaja kako bi se utvrdilo postoje li ranjivosti koje bi zlonamjern­ik mogao iskoristit­i za pristup višenamjen­skom printeru i široj mreži, objasnio je Jamie Bsales, direktor Office Workflowa i sigurnosne analize Keypoint Intelligen­cea.

Ranjivost

Keypoint Intelligen­ce je priznat kao vodeći industrijs­ki analitičar i laboratori­j za testiranje. Njegove procjene sigurnosti IOT uređaja su rigorozne, a samo najsigurni­ji uređaji zadovoljav­aju njegove stroge zahtjeve.

Primanje pečata BLI za testiranje sigurnosne provjere veliki je korak s obzirom na proliferac­iju IOT uređaja koji se koriste u organizaci­jama širom svijeta. Jednom spojeni na mrežu, ti dijelovi hardvera mogu predstavlj­ati ranjivost i ulaznu tačku.

Gareth Jay iz Epsona rekao je da primanje pečata BLI za testiranje sigurnosne provjere od Keypoint Intelligen­cea potvrđuje da su poslovni inkjet printeri ne samo učinkoviti i održivi nego i vrlo sigurni.

- S milionima IOT uređaja povezanih s mrežama širom svijeta, jedna slaba tačka može predstavlj­ati pukotinu u cjelokupno­j zaštiti organizaci­je. Dokazano je da Epson nije pukotina, kazao je Jay.

 ?? ?? Veliko priznanje za Epson
Veliko priznanje za Epson
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina