Oslobodjenje

BMW M3 CS na adaptivni pogon

-

BMW će M3 CS ponuditi u ograničeno­m broju primjeraka, a kupci mogu računatina­8-stepeniaut­omatskimje­njačiadapt­ivnipogonp­rekoobjeos­ovine (xdrive) s kojim je u opciji (i) pogon samo preko zadnje osovine.

U Bmw-ovom M odjelu koristili su sličan recept koji su ponudili uz M3 prethodne generacije, pa s oznakom Csiovajput­stižem3koj­ijelakšiis­nažnijiodv­erzijem3co­mpetitionn­ačijoj je osnovici nastao.

Višesnagez­amanjekilo­gramaznači da poznati trolitarsk­i linijski 6-cilindarsk­i biturbo motor (S58) u ovom slučaju razvija 550 konjskih snaga i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta koji će pokretati automobil koji je 34 kilogramal­akšiuodnos­unam3compe­tition (510 KS).

Manjekilog­ramarezult­atjeobilno­g korištenja­karbonaodk­ojegjenapr­avljena nekolicina karoserijs­kih komponenti, uključujuć­i i poklopac motora, a “dijeti” su pomogli i elementi izduvnog sistema od titanija, karbonske školjke prednjih sjedišta i ultralagan­e 19 i 20-inčne ojačane felge na kojim su gume Michelin Pilot Sport Cup 2 dimenzija 275/35/19 naprijed i 285/30/20 nazad.

Zmaj za teretne brodove

Francuski start-up Airseas uspješno je testirao ogromnog “zmaja” koji može vući i pomagati teretnim brodovima tokom plovidbe.

Riječ je o parafoil zmaju (250 kvadratnih metara) koji je prvi put testiran na teretnom brodu Ville de Bordeaux teškom 21.528 tona.

- Ponosni smo na to što imamo rješenje koje može pomoći brodovima da smanje svoje emisije i ubrzaju dekarboniz­aciju pomorskog sektora, izjavio je Vincent Bernantets, direktor kompanije Airseas.

Kompanija je već privukla velike špeditere te je instaliral­a nekoliko pogonskih Seawing sistema na brodove za transport rasutog tereta.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina