Oslobodjenje

Najučinkov­itiji razgovor

Dajte im konkretne vremenske okvire kako djeca ne bi osjećala da vas trebaju moliti ili gnjaviti za pažnju

-

Recept

Donosimo nekoliko najučinkov­itijih načina da razgovarat­e s djecom kako bi vas stvarno slušala. Tražite ono što želite - Čini se očiglednim, ali je složenije nego što mislite. Većina provodi toliko vremena govoreći

“nemoj to raditi”. Iako je ovaj jezik direktan, djeci ne daje dovoljno informacij­a da bi ustvari radila ono što želite. Ne promiče ponašanje koje tražite. Ustvari, može potaknuti neželjeno ponašanje. Pokušajte zamijeniti ‘’nemoj’’ s ‘’uradi’’, ‘’ne diraj ništa’’ postaje ‘’stavi ruke u džepove dok čekamo u redu’’. ‘’Ne ulazi tamo’’ zamijenite za ‘’ostani u hodniku’’. ‘’Nemoj jesti u obiteljsko­j sobi’’ postaje ‘’molim te, jedi za kuhinjskim stolom’’...

Odbacite nejasan jezik - Djeca nisu vješta u sarkazmu ili dvosmislen­om jeziku. Potreban im je konkretan jezik. Možete postati frustriran­i ako ne tražite tačno ono što biste željeli. Primjera radi, ‘’idi van i učini nešto’’ previše je otvoreno. Djeca mogu izaći i zabavljati se, ali vi biste mogli biti užasnuti njihovim izborima. Jasnija zapovijed mogla bi biti ‘’idi vani i igraj se, možeš voziti bicikl, igrati se na ljuljački ili koristiti kredu’’.

Isto tako, reći djeci da ćete obratiti pažnju na njih ‘’u sekundi’’ za njih je besmisleno. Dajte im konkretne vremenske okvire kako ne bi osjećala da vas trebaju moliti ili gnjaviti za pažnju. Umjesto da kažete ‘’igrat ću se s tobom za minutu’’, recite ‘’kad se ova hrpa rublja složi, čitat ću ti knjigu’’. Umjesto da kažete ‘’možeš se počastiti kasnije’’, možete reći ‘’kad završiš sa zadaćom, napravit ću kolačiće’’. Kada je u pitanju razgovor s djecom, glupe fraze su zbunjujuće. Recite djetetu željeno ponašanje koje očekujete.

Pređite s izjava ti na izjave ja Lako je upasti u zamku ti kao roditelj. Prelaskom na ja izjave, djeca mogu početi učiti kako njihovi postupci utječu na druge. Ova vrsta jezika daje im priliku za promjenu punu poštovanja. Primjera radi, ‘’tako si dosadan’’ više ima poštovanja kada postane ‘’ne želim se igrati s tobom jer se ne osjećam dobro’’. ‘’O čemu pričaš?’’ postaje ‘’ne razumijem, možeš li, molim te, ponovo objasniti?’’. Dopustite da vaša komunikaci­ja bude dvosmjerna. Čak i u ranoj dobi djeca mogu biti dio dijaloga.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina