Oslobodjenje

Danska i Francuska u borbi za zlato

Danski rukometaši su u polufinaln­om susretu nadigrali Španiju rezultatom 26:23, dok su trikolori bili bolji od domaćina Švedske sa 31:26

- Piše: JASMIN TAJIĆ S. P.

U finalu 28. Svjetskog prvenstva za rukometaše igrat će Danska i Francuska. U prvom polufinalu Danska je nadigrala Španiju rezultatom 26:23.

Povratak

Danci su vodili tokom čitavog susreta, na samom otvaranju meča su ostvarili četiri gola prednosti. Španci su se uspjeli u nekoliko navrata vraćati, 10-ak minuta prije kraja bilo je samo 21:20, ali uslijedila je nova danska serija od 4:0 kojom je ovaj duel praktično riješen.

Najefikasn­iji u sastavu Danske bili su Simon Pytlick sa šest i Magnus Jensen s pet golova, dok su Alex

Dujshebaje­v s pet i Ferran Sole s četiri pogotka predvodili Španiju.

Trikolori su slavili rezultatom 31:26. I Francuska je kontrolisa­la rezultat protiv Švedske od samog početka susreta. Prvi put se odvojila na veću razliku već kod 7:3, a do kraja duela Švedska više nije stigla na manje od dva razlike koliko je bilo 10 minuta prije kraja (25:23). Ali više od toga domaćini šampionata nisu mogli, pogotovo jer su igrali bez najboljeg igrača Jima Gottfridss­ona. Ludovic Fabregas postigao je šest golova za Francusku, Nedim Remili, Dika Mem i Kentin Mahe su dodali po pet, dok su kod Švedske najbolji bili Eric Johansson s pet te Jonathan Carlsbogar­d i Daniel Pettersson sa po četiri pogotka.

Danska će tako u nedjelju pokušati osvojiti treći uzastopni naslov, najbolja je bila 2019. i 2021. godine, a to su i jedina dva naslova šampiona svijeta. S druge strane Francuska ide po svoje sedmo zlato, a samo jednom je poražena u finalu i to 1993. godine.

U duelima za poredak od petog do osmog mjesta Njemačka je savladala Egipat 35:34, a Norveška Mađarsku sa 33:25. Nijemci su u ovom susretu slavili nakon produžetak­a, a najfikasni­ji je bio sjajni Juri Knorr sa sedam pogodak, dok su pivot Johannes Golla i lijevi bek Julian Koster dodali po šest. U redovima Egipta Yehia Eldera i Ahmed Moamen su pogađali po sedam puta.

President cup, odnosno utješni trofej za 25. mjesto osvojila je selekcija Tunisa, koja je pobijedila Čile sa 38:26

Sagosen najefikasn­iji

U drugom susretu Norvežane je do pobjede vodio Sander Sagosen sa sedam golova, a Sebastian Barthold, Petter Overby i Sander Andreassen su dodali po četiri. Kod Mađara je Mate Lekai postigao šest, a Richard Bodo je dodao pet pogodaka.

Rezultati, polufinale: Španija Danska 23:26, Francuska - Švedska 31:26. Parovi, nedjelja, za 3. mjesto: Španija - Švedska (18 sati). Finale: Danska - Francuska (20.30). Mečevi za plasman: Njemačka - Egipat 35:34, Norveška Mađarska 33:25. Nedjelja, za 7. mjesto: Egipat - Mađarska (13 sati). Za 5. mjesto: Njemačka - Norveška (15.30).

Tri utakmice ovog vikenda

Trinaesto kolo prvenstva Bosne i Hercegovin­e za košarkaše biće produženo i u narednu sedmicu, kako smo to već i navikli nakon nastupa naših klubova u ABA 2 ligi. Zbog toga će tri utakmice 13. kola biti igrane za vikend, a još tri u srijedu, 1. februara.

Ovu rundu otvoriće utakmicom u Mejdanu Sloboda i Budućnost Prolab. Uz meč Bosne i Borca, ovo je derbi kola i u Tuzli se očekuje sjajna utakmica. Sloboda je i dalje u ritmu toplohladn­o, ali je definitivn­o ekipa koja ima kvalitet, pa ima i čemu da se nada protiv Budućnosti, koja je za sada izgubila samo tri meča, od Širokog, Borca i Leotara.

Slavija igra, sticajem okolnosti, treću uzastopnu domaću utakmicu, ovaj put protiv Posušja. Pobjedom protiv Leotara vjerovatno je i ispunila svoj cilj, opstanak u ligi i sada je znatno rasterećen­ija za nastavak sezone.

Raspored, subota, TUZLA: Sloboda - Budućnost Prolab (17 sati), ISTOČNO SARAJEVO: Slavija - Posušje (18), nedjelja, TREBINJE: Leotar - Zrinjski (19), srijeda, DONJI VAKUF: Promo Spars (18), SARAJEVO: Bosna - Borac (19), MRKONJIĆ-GRAD: Mladost - Široki (19).

Tabela: Široki 12-0, Borac 111, Budućnost 9-3, Bosna Meridianbe­t 8-4, Leotar 7-5, Sloboda 6-6, Slavija 6-6, Spars 5-7, Promo 4-8, Posušje 2-10, Mladost 1-11, Zrinjski 1-11.

 ?? / EPA ?? Mikkel Hansen i društvo idu po treću uzastopnu titulu
/ EPA Mikkel Hansen i društvo idu po treću uzastopnu titulu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina