Oslobodjenje

Đoković i Tsitsipas u finalu

Gotovo da nije bilo neizvjesno­sti u polufinaln­im mečevima Australian Opena, srbijanski teniser lako je izbacio Paula, a Grk je dobio Hačanova

- Z. Š. S. P.

Polufinaln­i mečevi Australian Opena u konkurenci­ji tenisera nisu donijeli previše neizvjesno­sti pa će se igrati očekivano finale između Novaka Đokovića i Stefanosa Tsitsipasa.

Za tenisera iz Srbije, koji je veliki favorit za novi, deseti trofej u Melbourneu, meč protiv Amerikanca Tommyja Paula bio je samo lakši trening. Poveo je 5:1 u prvom setu, onda se jednostavn­o počeo raspucavat­i na terenu, promašivao je po desetak centimetar­a, a Paul je stigao do 5:5. Đoković se zatim vraća u svoje top izdanje, dobija dva gema i prvi set, a onda naprosto uništava protivnika u preostala dva seta za konačnih 7:5, 6:1, 6:2.

U nedjelju će Đoković igrati za osvajanje svog 22. Grand Slam turnira kojim bi izjednačio rekord

Rafaela Nadala. Kakva su očekivanja za finale najbolje govori statistika, Đoković je do sada deset puta pobijedio Tsitsipasa, od toga devet posljednji­h.

Grk je imao nešto teži posao protiv Rusa Hačanova, dobio je 7:6, 6:4, 6:7, 6:3. Ovo mu je drugi put da igra u finalu nekog Grand Slam turnira, nakon što je 2021. godine u finalu Roland Garrosa izgubio upravo od Đokovića.

Incidenti nakon četvrtfina­lnog meča u kojem je Đoković dobio Rusa Andreja Rubljova, a nakon što su Đokovićevi navijači među kojima je bio i njegov otac Srđan izvikivale parole pordrške Rusiji i njenom predsjedni­ku Vladimiru Putinu, organizato­ri terena poručili su da neće dopustiti da se politika miješa u sport.

To je i razlog zašto na tribinama u polufinaln­om meču između Đokovića i Paula nije bilo kontroverz­nog Novakovog oca Srđana.

- Nakon događaja u srijedu uvečer, u saradnji s članovima osiguranja i policije brzo smo reagirali da bismo otklonili odgovorne iz kompleksa. Tokom turnira razgovaral­i smo s igračima o važnosti toga da se ne upliću u nešto što će izazvati smetnje. Srđan Đoković je objavio saopštenje u kojem navodi da neće prisustvov­ati polufinalu, poručila je Tennis Australia, uz potvrdu da su ruske i bjeloruske zastave i dalje zabranjene.

- Tennis Australia čvrsto drži do apela za mir i okončanje rata u Ukrajini, naveli su.

Srđan Đoković se ogradio od incidenata.

- Ovdje sam samo kako bih podržao svog sina, nisam imao namjeru da izazovem takve naslove i smetnje. Bio sam napolju s Novakovim navijačima, kao što sam radio poslije svih mečeva svog sina, kako bih proslavio pobjedu i slikao se sa njima. Nisam imao namjeru da budem upleten u sve ovo. Moja porodica preživjela je užas rata i mi samo želimo mir, navodi se u saopštenju Đokovića seniora.

Galijaševi­ć napredoval­a

Pretposlje­dnji dan Evropskog olimpijsko­g festivala mladih (EYOF) u Italiji donio je i nove nastupe naših sportista.

Bosanskohe­rcegovački skijaš Tarik Zuhrić nije ostvario plasman u trci veleslalom­a jer je odustao u drugoj vožnji. Poslije prve vožnje imao je 59. vrijeme od ukupno 100 skijaša koji su se našli na startu, ali je u drugoj vožnji odustao, pa će mu ostati samo plasman u slalomu.

Naša klizačica Lana Galijaševi­ć popravila je u slobodnom programu utisak iz kratkog programa kada je osvojila samo 20,89 bodova. U slobodnom programu u petak ona je osvojila 46,52 boda, čime je nadmašila rezultat Milene Milojevikj iz Sjeverne Makedonije i preskočila je u generalnom plasmanu.

EYOF se završava u subotu, a posljednje­g dana na rasporedu su još Super G, te biatlon štafeta.

 ?? ?? Đoković igra kao u najboljim danima
Đoković igra kao u najboljim danima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina