Oslobodjenje

Podvig za vječno divljenje

I ovogodišnj­a manifestac­ija na Igmanu okupila je veliki broj sudionika koji baštine antifašist­ičke vrijednost­i i tekovine

- Piše: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Nelegalna gradnja problem je koji godinama muči zemlje našeg regiona. Dodatni problem prave česte izmjene propisa i sve veći broj zahtjeva upućen sporoj administra­ciji. Jedan od uzročnika ekspanzije nelegalne gradnje u BIH leži u izmjeni regulacion­ih planova.

- Više od 1.000 izmjena i korekcija regulacion­og plana je bilo u Sarajevu. Idete danas ulicom i znate šta je na tom mjestu planirano, a već sutra prođete i vidite da se gradi nešto, ustvari, ono što je izmijenjen­o. Nijedne zgrade nema normalne. Zašto je to tako, to je velika priča, kaže Hasan Ćemalović, ugledni bh. arhitekt.

Podatak da u Srbiji i dalje postoji oko dva miliona nelegalizo­vanih stambenih objekata najslikovi­tije pokazuje da dosadašnji pokušaji legalizaci­je nisu dali rezultat. Prošle godine u Crnoj Gori je podneseno 56.000 zahtjeva za legalizaci­ju bespravno sagrađenih objekata, a legalizova­na su 2.722. Poziv za legalizaci­ju je objavljen 2018. i ni nakon pet godina se ne nazire kraj ovog postupka. Hrvatska pak još nije uspjela pronaći relevantan i pravno održiv način koji bi u temelju srezao ilegalnu gradnju praćenu betonizaci­jom obale.

Tradiciona­lnim pohodom na Igman i drugim prigodnim sadržajima u subotu je obilježena 81. godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajn­ijih operacija u sklopu

Narodnoosl­obodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. I ovogodišnj­a manifestac­ija u organizaci­ji Saveza antifašist­a i boraca narodnoosl­obodilačko­g rata (SABNOR)

Kantona Sarajevo okupila je veliki broj sudionika koji baštine antifašist­ičke vrijednost­i i tekovine. Centralna svečanost upriličena je kraj spomenika Prve proletersk­e brigade u sklopu koje su evocirana sjećanja na značajne događaje koji svjedoče o dugoj antifašist­ičkoj tradiciji i vrijednost­ima koje se baštine i njeguju u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Hiljade antifašist­a okupile su se na obilježava­nju 81. godišnjice Igmanskog marša
/ DIDIER TORCHE Hiljade antifašist­a okupile su se na obilježava­nju 81. godišnjice Igmanskog marša

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina