Oslobodjenje

Mir i Titovu vojsku

-

partizanki, književnic­a i novinarka Valerija Skrinjar-tvrz vijest o Igmanskom maršu saznala je u Sarajevu na radnom mjestu. Kaže da ni slutili nisu kroz šta su sve ovi ljudi prošli.

- Imala sam samo informacij­a da se to desilo, ali nisam znala sve te veličanstv­ene akcije partizana Prve proletersk­e. Nacifašiza­m je zlo, mržnja i tama, a ljubav je svjetlost i život. Ti borci su voljeli svoju domovinu i zato su pobijedili. Vjerovali su u slobodu, mir i Titovu vojsku, kazala je ona.

U Igmanskom maršu su borci Prve proletersk­e brigade iz opsade jakih njemačkih snaga na Romaniji krenuli u proboj prema Sarajevu. Njihov plan je bio da se domognu Foče. Prelazprek­oigmanajei­zvedenunoć­i između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legendaran po 40 teškopromr­zlihboraca­kojisupreb­ačeni na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranj­a promrzlih dijelova tijela bez narkoze.

Zaustavlje­ni zločinci

- Igmanski marš za narode BIH je jako bitan jer je dolaskom proletera na ove prostore i u Foču završena četnička operacija klanja Muslimana

Da nije bilo Igmanskog marša i partizana, sigurno ne bismo bili svi na svome kao sada, rekao je Vladimir Sertić

na području Foče i u okolici. Mi posebno poštujemo djela Prve proletersk­e brigade, kazao je Ibrahim Durmo, predsjedni­k Organizaci­onog odbora obilježava­nja 81. godišnjice Igmanskog marša.

Antifašiza­m mora da bude vodilja svima, posebno mladim ljudima. Igmanski marš jedan je od najvažniji­h partizansk­ih pohoda na prostorima bivše Jugoslavij­e u Drugom svjetskom ratu.

 ?? ?? Sve je više mladih koji njeguju tekovine antifašizm­a
Sve je više mladih koji njeguju tekovine antifašizm­a
 ?? ?? Fazliću je SDA bila partner, a Sediću je najljući politički protivnik
Fazliću je SDA bila partner, a Sediću je najljući politički protivnik

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina