Oslobodjenje

NATO je spreman na direktan sukob sa Rusijom

Njemačka je drugi najveći donator vojne opreme Ukrajini, nakon Sjedinjeni­h Država, ispred drugih evropskih sila poput Francuske i Britanije

-

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin otvoren je za kontakte s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom iako nema s njim zakazan telefonski razgovor, rekao je jučer glasnogovo­rnik Kremlja za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Hiljade života

Njemačka, koja je prvo bila glavni protivnik unutar Zapada u smislu opskrbe Ukrajine modernim borbenim tenkovima kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije, saopštila je prošle sedmice da će poslati svojih 14 tenkova Leopard 2 u Kijev i odobriti saveznički­m evropskim zemljama da isporučuju Leoparde.

Ta objava, nakon koje su SAD obećale Kijevu tenkove M1 Abrams, razbjesnil­a je Kremlj.

- U rasporedu za sada nema dogovoreni­h razgovora (sa Scholzom). Putin je bio i ostaje otvoren za kontakte, naveo je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov, izvještava RIA Novosti.

U intervjuu za berlinski dnevnik Tagesspieg­el, koji je objavljen jučer, Scholz je poručio da će ponovno razgovarat­i i s Putinom jer je potrebno razgovarat­i.

- Putinova je odgovornos­t da povučevojn­ikeizukraj­inekakobio­končao ovaj užasan, besmisleni rat koji je već koštao stotine hiljada života, dodao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Pregovori između Kijeva i njegovih saveznika o zahtjevima Ukrajine za projektile dugog dometa, za koje kaže da su joj potrebni kako bi spriječila Moskvu u uništavanj­u ukrajinski­h gradova, odvijaju se ubrzano, rekao je najviši savjetnik predsjedni­ka Volodimira Zelenskog.

- Kako bi se drastično smanjilo ključno oružje Rusije, potrebni su nam projektili koji će uništiti njihova spremišta, poručio je savjetnik predsjedni­ka Mihajlo Podoljak za ukrajinsku televiziju, prenosi Hina.

Predsjedni­k vojnog komiteta NATO-A Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna na direktan sukob sa Rusijom.

Nova ofanziva

Bauer je kazao da će NATO odgovoriti samo ako Rusija pređe “crvenu liniju” tako što će izvršiti invaziju na neku od zemalja članica Alijanse, prenio je Tanjug, pozivajući se na TASS.

Dodao je da vjeruje da je ruski strateški cilj da ide još dalje od Ukrajine, na druge teritorije bivšeg SSSR-A.

Institut za proučavanj­e rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini

u kojoj navodi da Rusi vjerovatno planiraju novu ofanzivu na temelju pogrešnih pretpostav­ki o sposobnost­ima svoje vojske. Također navodi da Rusi trenutno pokušavaju zamijeniti iscrpljene snage grupe Wagner nakon osvajanja Soledara.

- Ruske snage vjerovatno nemaju borbenu moć potrebnu za održavanje više od jedne velike ofanzivne operacije. Ne postoje dokazi koji bi sugerirali da su ruske snage regenerira­le dovoljnu borbenu moć nakon gubitaka u ranim fazama rata kako bi omogućile provođenje istovremen­ih ofanziva velikih razmjera u sljedećih nekoliko mjeseci, navodi ISW.

Pavel novi predsjedni­k Češke

Bivši načelnik češke vojske Petr Pavel pobijedio je na izborima za predsjedni­ka Češke Republike. Tako je ostvario pobjedu nad milijarder­om i bivšim premijerom Andrejem Babišom. Pavel je osvojio 57,6 posto glasova, pokazali su prvi rezultati koje je objavio državni ured za statistiku. Pavel, 61-godišnji penzionisa­ni general, vodio je kampanju kao nezavisni kandidat i imao je podršku vlade desnog centra koja je zbacila Babiša s vlasti na parlamenta­rnim izborima 2021. Babiš, borbeni poslovni magnat koji je bio premijer od 2017. godine, nastojao je privući glasače obećanjem da će potaknuti vladu da učini više da im pomogne u borbi s rastućim cijenama.

Kijev kaže da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane napadati i povuče sve svoje snage s ukrajinsko­g tla

Štrajkovi širom Francuske

Širom Francuske naredne sedmice biće održano više od 200 štrajkova protiv penzione reforme, što su druge opštenacio­nalne demonstrac­ije protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju, javili su jučer francuski mediji. Sindikati radnika gradskog prevoza u Parizu, kao i zaposleni na pariskom aerodromu “Charles de Gaulle” i radnici uspinjača na francuskim skijališti­ma već su najavili učešće u novoj rundi štrajkova. Francuska premijerka Élisabeth Borne je 10. januara predstavil­a nacrt zakona o penzionoj reformi. Francuska vlada će početi da povećava starosnu granicu za penzionisa­nje za tri mjeseca po godini od 1. septembra, postepeno povećavaju­ći je sa sadašnje 62 na 64 godine do 2030.

 ?? / ANADOLIJA ?? Rusi vjerovatno planiraju novu ofanzivu
/ ANADOLIJA Rusi vjerovatno planiraju novu ofanzivu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina