Oslobodjenje

Gotovo milion KM za čišćenje snijega

KJKP Rad je u obavezi od poledica i snijega čistiti 149 lokalnih saobraćajn­ica u općini Novi Grad

-

Za zimsko održavanje lokalnih i nekategori­sanih saobraćajn­ica, mostova, staza, trotoara i stepeništa, te prilaza školskim objektima na području općine Novi Grad u sezoni 2022/2023, iz budžeta Općine izdvojeno je 970.770 KM.

Između Općine Novi Grad i KJKP Rad u novembru 2022. potpisan je sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizacij­i poslova na zimskom održavanju cesta u općini Novi Grad od 15. novembra 2022. do 15. marta 2023.

Prema sporazumu, KJKP Rad je u obavezi od poledice i snijega čistiti 149 lokalnih saobraćajn­ica, dužine od oko 85 kilometara, 83 nekategori­sane lokalne saobraćajn­ice, 46 kilometara, te parkinge i trotoare uz lokalne saobraćajn­ice na 18 lokacija, pješačke zone, kao i prilaze svim osnovnim i srednjim školama.

Ulice se čiste prema stepenu prioriteta definisano­m Programom zimskog održavanja. Za ulice koje nisu u kategoriji prvog, drugog i trećeg prioriteta obezbijeđe­ne su dovoljne količine industrijs­ke soli za sprečavanj­e poledice, koje su dopremljen­e mjesnim zajednicam­a. Za čišćenje pješačkih zona u kojima je onemogućen saobraćaj motornim vozilima, u naseljima Dobrinja i Alipašino Polje A i C faza te Teheranski trg, predstavni­ci Općine predali su magnetne kartice preduzeću KJKP Rad koje su neophodne za ulazak u pješačke zone.

Za održavanje stepeništa i pješačkih mostova zaduženo je Javno preduzeće Lokom, kao i pločnika, gdje nije moguće vršiti mašinsko čišćenje, te prilaza, pješačkih staza i parkinga u sklopu sportsko-rekreacion­og centra “Safet Zajko”.

Općina Novi Grad svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za održavanje saobraćajn­ica i ulica tokom zime kako bi građani imali što prohodnije puteve do mjesta stanovanja, ali da bi i djeca sigurnije stizala do vrtića i škola.

 ?? ?? Treba uvesti grijanje i kupiti namještaj
Treba uvesti grijanje i kupiti namještaj
 ?? ?? I prilazi školskim objektima se moraju čistiti
I prilazi školskim objektima se moraju čistiti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina