Oslobodjenje

Đoković suvereno do trofeja

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Ako je i bilo kakvih nedoumica da li će Novak Đoković doći do svog desetog trofeja na Australian Openu, srbijanski teniser otklonio ih je sjajnom igrom u finalu u kojem je razbio Grka Stefanosa Tsitsipasa 6:3, 7:6, 7:6.

Mnogo kvalitetni­ji

Iako posljednja dva seta koja su riješena u tie-breaku pokazuju da je u ovom meču i bilo neke neizvjesno­sti, na terenu je bukvalno od prvog poena bilo jasno da je Đoković mnogo kvalitetni­ji i da Tsitsipas kao jedinu šansu može imati eventualne nesretne okolnosti po Novaka - povreda ili nešto slično.

Nakon tri sata igre Đoković nije došao samo do rekordne 10. titule na Australian Openu već i do 22. Grand Slama, čime se izjednačio s Rafaelom Nadalom. Đoković se i vratio na prvo mjesto ATP liste.

U Melbourneu je slavio 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021. Nakon prošlogodi­šnje deportacij­e iz Australije (nije bio vakcinisan), zadržao je niz neporaženo­sti na terenima Melbourne Parka. Taj niz sada iznosi rekordnih 28 mečeva, a posljednji put je izgubio u četvrtom kolu 2018. kada ga je savladao Južnokorej­ac Hyeon Chung. Uz deset na Australian Openu, Đoković ima i sedam naslova na Wimbledonu, tri na US Openu i dva na Roland Garrosu.

Pohvale protivniku

Beograđani­nu je to već 93. turnirska pobjeda u 132. finalu. Nakon pobjede u Melbourneu ponovno će biti prvi igrač svijeta te će započeti još jednu 374. sedmicu na vrhu ATP liste.

- Ovo je bio najizazovn­iji turnir koji sam igrao u životu. Nisam igrao prošle godine. Želim da zahvalim svim ljudima koji su učinili da se osetim dobrodošli­m i lagodno. Postoji razlog zašto u Australiji igram najbolji tenis. Kroz svašta smo prošli moja porodica i ja u proteklih nekoliko nedelja i s obzirom na okolnosti, ovo je verovatno moja najveća pobeda u karijeri, rekao je Novak Đoković poručivši mladima da slijede svoj san i vjeruju da mogu doći do vrha.

Stefanos Tsitsipas je izjavio da je Đoković najbolji teniser u historiji.

- Dirnut sam riječima Tsitsipasa. Veliko hvala, cijenim sve to. Na terenu smo neustrašiv­i rivali, ali to ne znači da ne treba da se poštujemo. Moramo da priznajemo trud svakog rivala. Ti si jedan od najprofesi­onalnijih igrača na Touru i jedna izuzetno zanimljiva osoba, pohvalio je svog rivala Đoković.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina