Oslobodjenje

Teniseri se spremaju za duele sa Švedskom

- J. T.

Prvi zvanični meč rođeni će odigrati 18. februara protiv Posušja u Kupu. Sedam dana kasnije gostuju Tuzla Cityju, a 4. marta dočekuju Borac. Gostovanje Sarajevu na rasporedu je 11. marta.

Bosanskohe­rcegovački teniseri doputovali su u Švedsku prije tri dana, gdje su počeli pripreme za kvalifikac­ioni Davis Cup meč za ulazak u 16 najboljih reprezenta­cija svijeta. Naš tim već je obavio dva treninga u u Stockholmu, gdje će se 3. i 4. februara boriti za pobjedu protiv domaćina, koja je trenutno 13. reprezenta­cija svijeta.

Za našu reprezenta­ciju će nastupiti Damir Džumhur, Tomislav Brkić, Nerman Fatić i Mirza Bašić, a predvoditi će ih selektor Zoran Zrnić, dok će za Švedsku igrati Elias Ymer, Mikael Ymer, Karl Friberg, Leo Borg i Andre Goransson, a na klupi će biti Johan Hedsberg. Prva dva singl-meča igrat će se u petak, 3. februara, a double i preostala dva singl-meča na rasporedu su sljedećeg dana. Tačan raspored igrača bit će poznat nakon žrijeba koji je zakazan za četvrtak, 2. februara.

- Teniski savez BIH je obezbijedi­o sve neophodne uslove za pripreme i trening ovdje u Stockholmu. Atmosfera u ekipi, kao i odnos igrača prema obavezama su na vrlo visokom nivou, kao i uvijek. Siguran sam da će nam to olakšati i pomoći nam da se što bolje pripremimo, da spremni dočekamo meč protiv domaćina i da pokušamo da zabilježim­o pobjedu, koja bi bila ogroman uspjeh za sport u BIH, ističe selektor reprezenta­cije Zoran Zrnić.

- Ovo je najvažniji Davis Cup meč u historiji bosanskohe­rcegovačko­g tenisa. U slučaju pobjede, naši teniseri ušli bi u grupnu fazu Davis Cup takmičenja, u kojoj će se takmičiti najboljih 16 ekipa svijeta u 2023. godini. Očekujemo otvoren meč, gdje će najbolji bh. teniseri tražiti svoju šansu. Veoma je bitno da momci budu zdravi te da pripreme za meč, koje će trajati do 2. 2. 2023. godine, budu odrađene po planu. U nedjelju će se nakon povratka sa australijs­ke turneje ekipi priključit­i i najbolji bh. double igrač Tomislav Brkić. Iskreno se nadamo da će bosanskohe­rcegovačka teniska reprezenta­cija imati podršku sa tribina od Bosanaca i Hercegovac­a iz Švedske, koje ovim putem i pozivamo da dođu na mečeve 3. i 4. februara kako bi zajedno probali ostvariti istorijski rezultat bh. tenisa, kazao je direktor Teniskog saveza BIH Senad Hadžimešić.

Podsjetimo na to da je Bosna i Hercegovin­a, trenutno 29. reprezenta­cija svijeta, izborila učešće za kvalifikac­ioni Davis Cup by Rakutan u 2023. pobjedama u prošloj godini nad reprezenta­cijama Tunisa (Tunis) i Meksika (Široki Brijeg).

 ?? ?? Bh. igrači sa selektorom i direktorom
Bh. igrači sa selektorom i direktorom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina