Oslobodjenje

UEFA mijenja format LN-A

Od sezone 2024/25. Liga nacija će se igrati po novim pravilima, a mijenjaju se i kvalifikac­ije za EP i SP

- J. T. J. T.

Lavovi Jedinstvo 98:40, Zrinjski - Play Off 69:67, Mladi Krajišnik - Orlovi 40:69. Leotar - Kozara, RMU Banovići - Čelik.

Feniks.

ekipa:

Sinoć: Slobodna

Evropska fudbalska federacija (UEFA) na zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu uvela je promjene u sistemu takmičenja Lige nacija, koje će stupiti na snagu u septembru iduće godine, te promjene u formatu kvalifikac­ija za Euro i evropskih kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo.

Direktan plasman

Liga nacija će biti proširena nokaut-rundom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuite­t između grupne faze koja završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu. Od idućeg izdanja Lige nacija, koje kreće u sezoni 2024/25, uvodi se četvrtfina­le u kojem će pobjednici i drugoplasi­rani iz grupa lige A u martu igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta idu na Final Four. Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanj­e za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasi­rane reprezenta­cije lige A igrati protiv drugoplasi­ranih lige B, a trećeplasi­rane ekipe lige B protiv drugoplasi­ranih lige C.

Ono što ostaje isto je da u ligama B, C i D pobjednici grupa napreduju, dok posljednje­plasirane momčadi iz skupina A, B i C ispadaju u niži razred. Došlo je i do promjena u formatu kvalifikac­ija za Euro, te evropskih kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo. Po novom će se ždrijebati 12 grupa od četiri i pet reprezenta­cija te će se pobjednici grupa direktno kvalifikov­ati na EP ili SP, dok će se drugoplasi­rane ekipe ili direktno kvalifikov­ati ili učestvovat­i u utakmicama doigravanj­a (zajedno sa selekcijam­a Lige nacija za kvalifikac­ije). Novi format bit će proveden nakon Evropskog prvenstva 2024. godine.

Odbacivanj­e mjera

Izvršni odbor UEFA donio je odluku kojom se ruskom Kazanju oduzima domaćinstv­o evropskog Superkupa 2023.

Izvršni odbor UEFA donio je odluku kojom se ruskom Kazanju oduzima domaćinstv­o evropskog Superkupa 2023. te ga je dodijelio Atini. Superkup će se igrati na stadionu Georgios Karaiskaki­s. Na kraju je potvrđena odluka da UEFA nastavlja s odbacivanj­em koronamjer­a na stadionima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina