Oslobodjenje

Danska osvojila treću uzastopnu titulu prvaka

Danci su u finalu 28. Svjetskog prvenstva za rukometaše nadigrali aktuelnog olimpijsko­g pobjednika Francusku, a konačan rezultat glasio je 34:29

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T. J. T.

Danska rukometna reprezenta­cija pobijedila je Francusku 34:29 (16:15) u Tele2 Areni u Stockholmu u finalu 28. Svjetskog prvenstva. Time je ispisala historiju osvojivši treći svjetski naslov uzastopno.

Bez vodstva

Bilo je to peto finale Danaca u posljednji­h sedam svjetskih prvenstava. Osim tri zlata (2019, 2021, 2023), imaju i dva srebra (2011, 2013). Francuskoj je to bilo osmo finale svjetskih prvenstava, a ostali su na šest naslova. Prethodno su izgubili prije 20 godina. Francuzi su i dalje najtrofejn­ija nacija sa šest titula. Inače, ove dvije ekipe su osvojile svako svjetsko zlato od 2007. (kad je Njemačka bila prvak), osim 2013. kad je Španija bila najbolja.

Nijednom u finalu Francuska nije povela, a Danska je u prvom dijelu imala i pet golova prednosti (12:7). Konsolidov­ala se Francuska do odmora i otišla sa golom zaostatka (15:16). Do prvog izjednačen­ja trikolori dolaze u 31. minuti golom Dike Mema za 16:16. Do 50. minute igralo se maltene gol za gol, prilike da povede Francuska nije iskoritila. I onda Danska odlazi na 27:24 u 50. minuti, a do kraja meča nije bilo dilema da li će skandinavs­ka selekcija slaviti. Mirno su Danci priveli meč kraju i zaslužili ovu titulu. Najefikasn­iji Danac bio je Rasmus Lauge sa 10 pogodaka, a Simon Pytlick je dodao devet. Kod Francuza je Nedim Remili pogađao šest puta.

U susretu za 3. mjesto Španija je pobijedila domaćina Švedsku rezultatom 39:36. Aktuelni evropski prvaci i vlasnici srebra s posljednje­g SP-A u Egiptu, bili su bolji u prvom poluvremen­u koje su dobili sa četiri razlike (22:18), no Španci su nastavak odigrali sjajno. Drugi dio dobili su sa sedam razlike za konačnih 39-66 odbranivši tako bronzu sa SP-A 2021.

Španiju su do pobjede predvodili Adrian Figueras Trejo s devet golova, te Aleks Dujshebaev sa sedam pogodaka. U švedskim redovima najefikasn­iji su bili Hampus Wanne s devet i Niclas Ekberg sa sedam golova.

Sjajni Ali Zein

Njemačka je osvojila peto, Norveška šesto, Egipat sedmo, a Mađarska 8. mjesto. Rukometaši Njemačke su pobijedili Norvešku i to pomalo iznenađuju­će lakše od očekivanog, a rezultat je na kraju glasio 28:24. 4. Kai Hafner, Johannes

Golla i Luxa Witzke postigli su po pet golova za Njemačku, a Andreas Wolff je sakupio 18 odbrana. S druge strane, Magnus Gullerud je pogađao šest puta.

U susretu za 7. mjesto Egipat je nakon dva produžetka pobijedio Mađarku sa 36:35. Ali Zein je dao 12 golova za Egipat, a Mate Lekai i Richard Bodo po sedam za Mađare.

Duerr i Shiffrin odlične Njemica Lena Duerr slavila je na utrci slaloma u češkom Mlynu. Ona je utrku završila za 1:30.91 ispred Mikaele Shiffrin, koja je kasnila samo šest stotinki. Na trećem mjestu završila je Hrvatica Zrinka Ljutić (+0.49).

I u subotu je u Mlynu vožen slalom, a tada je slavila Mikaela Shiffrin. Tada je iza nje ostala Lena Duerr, a treća je bila Švicarka Wendy Holdener. U poretku slalomašic­a vodi Shiffrin sa 785 bodova, a ona je vodeća i u ukupnom poretku sa 1.697. Druga je Petra Vlhova sa 966 bodova.

Bronza je pripala Špancima, 4. mjesto Šveđanima. Njemačka je osvojila peto, Norveška šesto, Egipat sedmo, a Mađarska 8. mjesto

Dva slavlja Odermatta

Marco Odermatt ostvario je drugi trijumf u dva dana u Superg disciplini u okviru Svjetskog kupa u italijansk­oj Cortini. Štopericu je zaustavio na sjajnih 1:25,13. Zanimljivo je da je bio najbrži u četiri od pet sektora u kojima se mjerilo vrijeme. Drugo mjesto, na radost domaćih navijača, osvojio je Dominik Paris, koji je kasnio manje od sekundu za Odermattom. Zaostatak je iznosio 76 stotinki. U subotu je Odermatt slavio ispred Aleksander­a Aamodta Kildea. U poretku discipline Super-g Odermatt vodi sa 560 bodova, a ukupnom poretku ima 1.386.

 ?? / EPA ?? Veliko slavlje skandinavs­ke selekcije
/ EPA Veliko slavlje skandinavs­ke selekcije
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina