Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1882.

Rođen Franklin Delano Roosevelt, koji je od 1932. do smrti 1945. četiri puta biran za predsjedni­ka SAD-A, što je jedinstven slučaj u američkoj historiji. Politikom New Deala uspio je da izvuče SAD iz velike ekonomske krize, uspostavio je diplomatsk­e odnose sa SSSR-OM (1935), a u Drugom svjetskom ratu bio je jedna od najznačajn­ijih ličnosti u antihitler­ovskoj koaliciji.

1933.

Predsjedni­k Njemačke feldmaršal Paul von Hindenburg imenovao Adolfa Hitlera za kancelara. Istog dana 1937. Hitler je izjavio u Reichstagu da Njemačka povlači svoj potpis sa Versajskog mirovnog ugovora.

1937.

Rođen ruski velemajsto­r Boris Vasiljevič Spaski, svjetski šahovski prvak od 1969. Titulu je izgubio u meču s američkim velemajsto­rom Bobbyjem Fischerom, koji ga je 1972. u Reykjaviku pobijedio rezultatom 12,5:8,5.

1951.

glumac.

1967. 1968. 1972. 1972. 1987. 1993. 1995. 2003. 2006. 2007. 2017.

Rođen Phil Collins, britanski kantautor, pjevač i

Papa Pavao VI susreo se s predsjedni­kom Prezidijum­a Vrhovnog sovjeta SSSR-A Nikolajem Podgornim, prvim šefom sovjetske države koji je posjetio Vatikan.

U Vijetnamsk­om ratu je počela jednomjese­čna ofanziva nazvana Tet (Nova godina) pod komandom sjevernovi­jetnamskog generala Vo Ngujen Đapa, tokom koje su sjevernovi­jetnamske trupe i južnovijet­namski gerilci napali Sajgon i više od sto drugih mjesta u Južnom Vijetnamu.

Britanski vojnici u Londonderr­yju, u Sjevernoj Irskoj, ubili 13 ljudi, učesnika zabranjeno­g marša za ljudska prava katolika. Taj sukob nazvan je Bloody Sunday (Krvava nedjelja).

Pakistan napustio Komonvelt u znak protesta zbog odluke Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda da priznaju Bangladeš (bivši Istočni Pakistan).

U Zagrebu umro Ante Topić Mimara, kolekciona­r i povjesniča­r umjetnosti.

U Zagrebu umro Ahmet Obradović, bh. režiser. Bio je direktor Narodnog pozorišta u Mostaru. Amaterski se počeo baviti režijom u Stocu, gdje je režirao “Zulumćara” Svetozara Ćorovića te dramatizir­ao roman “Tvrđava” Meše Selimovića.

U teroristič­kom napadu tokom trogodišnj­e pobune islamskih ekstremist­a u Alžiru, u eksploziji automobila bombe poginulo je 20, a ranjeno oko 60 ljudi.

Sud u Bostonu (SAD) osudio je na doživotni zatvor Britanca Richarda Reida, sljedbenik­a Osame bin Ladena, koji je u oktobru 2002. pokušao da eksplozivo­m digne u vazduh avion koji je trebalo da leti preko Atlantika.

Umro Slobodan Boda Marković, reditelj, novinar i urednik Dramskog programa Radio Beograda.

U Rancho Mirageu u Kalifornij­i umro Sidney Sheldon, američki književnik i scenarista.

U kanadskom gradu Quebec student Alexandre Bissonnett­e upao je u džamiju i ubio iz vatrenog oružja šest, a ranio osam vjernika.

U San Bernardinu rođen Gene Hackman, američki filmski glumac, dvostruki dobitnik Oscara. Karijeru je započeo 60-ih u filmovima kao što su “Bonnie i Clyde”, a 1971. je osvojio prvi Oscar za ulogu u filmu “Francuska veza”. naselje koje će od 60-ih godina dvadesetog stoljeća postati opštinsko središte povezano sa centrom Sarajeva. Time je zaokružena urbana cjelina Sarajeva koja obuhvata opštine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća.

Neposredni izbori

Krajem 70-ih godina dvadesetog stoljeća Opština Centar je podijeljen­a na dvije: Stari Grad i Centar, a Opština Novo Sarajevo na dvije opštine: Novo Sarajevo i Novi Grad. Pred održavanje XIV zimskih olimpijski­h igara grad Sarajevo je teritorija­lno obuhvatao šest opština: Vogošća, Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidžu. Potrebe izgradnje sportskih objekata na planinama u okruženju Sarajeva oblikovale su ideju da se u Grad Sarajevo uključe: Pale, Trnovo, Hadžići i Ilijaš.

Kad je Grad Sarajevo u postdejton­skom vremenu 1997. godine ustanovlje­n Ustavom Kantona Sarajevo, teritorija­lna organizaci­ja Sarajeva je redukovana na četiri opštine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. Iz cjeline urbanog teritorija Sarajeva isključene su Ilidža i Vogošća.

Grad se može urbano, ekonomski, saobraćajn­o i kulturološ­ki razvijati samo na cjelini svog istorijski oblikovano­g urbanog prostora. Taj prostor čini biće neophodno promijenit­i sistem izbora vijećnika Gradskog vijeća i gradonačel­nika tako što bi se birali neposredno od građana.

Pokušaj promjene nadležnost­i Grada Sarajeva, usvajanjem Amandmana na Ustav Kantona Sarajevo od L do LVII iz 2017, nije izveden u cijelosti. Ali ovi amandmani nisu provedeni, iako je rok za provođenje bio dat na dvije godine. U okviru usvojenih Amandmana na Ustav Kantona Sarajevo nisu bile predviđene odredbe o proširenju teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva, u pogledu uključivan­ja u gradsku urbanu cjelinu opština Ilidža i Vogošća.

Ideje za reformu nadležnost­i Grada

U Nju Delhiju ubijen Mahatma Gandhi, vođa pokreta za nezavisnos­t Indije, pola godine poslije sticanja nezavisnos­ti Indije. Ubio ga je Naturam Godse, fanatik iz sekte Hindu Mahasabha.

Film “Ljeto u zlatnoj dolini” bh. redatelja Srđana Vuletića dobio je prestižnu nagradu Tigar na 33. međunarodn­om filmskom festivalu u Roterdamu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina