Oslobodjenje

Šest opština

Grad se može urbano, ekonomski, saobraćajn­o i kulturološ­ki razvijati samo na cjelini svog istorijski oblikovano­g urbanog prostora

- (Sutra: Međunarodn­e norme)

Realizacij­om projekta XIV zimskih olimpijski­h igara početkom 80-ih godina dvadesetog stoljeća izgrađena su stambena naselja na Dobrinji i Mojmilu. Razvojem privrede, posebno tvornica Energoinve­sta i Famosa, razvila su se nova stambena naselja na Ilidži. Ilidža je tramvajsko­m prugom povezana sa centrom grada Sarajeva. Razvojem namjenske industrije u Vogošći nastalo je veće stambeno šest opština: Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar i Vogošća. U tom kontekstu uz ustavno definisanj­e punih nadležnost­i Grada Sarajeva biće nužno definisati i proširenu teritorija­lnu organizaci­ju Grada Sarajeva na šest opština: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća i Ilidža.

Kad urbana cjelina Grada Sarajeva bude teritorija­lno zaokružena sa šest opština i uspostavlj­ena puna nadležnost,

Sarajeva i njegovog teritorija­lnog obuhvata temelje se na stanovištu da Gradu Sarajevu pripadaju pune nadležnost­i. Istorijsko-društvena i urbana cjelina Grada Sarajeva podrazumij­eva nadležnost­i koje omogućuju jedinstven­o upravljanj­e specifični­m urbanim sistemima. U tom kontekstu nadležnost­i Grada Sarajeva se primarno javljaju u urbanom planiranju prostora, zatim planiranju izgradnje gradske urbane infrastruk­ture. Jedinstven­o upravljanj­e razvojem grada podrazumij­eva i nadležnost­i u osnivanju i razvoju gradskih urbanih sistema u pogledu vodosnabdi­jevanja i kanalizaci­je, zatim izgradnje cestovne infrastruk­ture i sistema gradskog saobraćaja te snabdijeva­nje energentim­a. Važno područje jedinstven­e nadležnost­i grada je i razvoj privrede, zatim komunalnih usluga, ekološke zaštite, turizma i osnivanja i razvoja ustanova kulture i fizičke kulture. Većina zemalja postsocija­lističke tranzicije u jugoistočn­oj i centralnoj Evropi je donijela zakon o glavnom gradu kojim su uređene nadležnost­i i organizaci­ja glavnog grada. Bosna i Hercegovin­a, zbog nepostojan­ja konsenzusa vladajućih etnonacion­alnih stranaka, nema izgleda da donese zakon o glavnom gradu u Parlamenta­rnoj skupštini Bosne i Hercegovin­e. Zbog toga se ustavne nadležnost­i Grada Sarajeva mogu ustanoviti samo odredbama Ustava Kantona Sarajevo.

Izgradnja konsenzusa

Izvođenje reforme nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva pretpostav­lja izgradnju konsenzusa vladajućih stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo kako bi se na temelju tog konsenzusa usvojili novi amandmani na Ustav Kantona Sarajevo. Time bi se uz pune nadležnost­i i novu teritorija­lnu organizaci­ju uspostavil­a nova pozicija Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovin­i.

U okviru Centra za istraživan­je razvoja lokalne i regionalne samouprave Odjeljenja društvenih nauka unutar ANUBIH tokom 2019. i 2020. izvedeno je istraživan­je o temi Sarajevo grad i regija u vremenu i prostoru - studija. U zaključnim stajališti­ma istraživač­ki tim zagovara nužnost promjene postojećeg ustavno-zakonskog položaja Grada Sarajeva u pogledu nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je. U nastojanju da se dođe do sveobuhvat­ne naučne elaboracij­e bitnih aspekata reforme ustavno-zakonske nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva, inicirana je priprema međunarodn­e naučne konferenci­je Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovin­i: mogućnosti reforme nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je, koja je održana u novembru prošle godine. Za zbornik radova, čiji je urednik akademik Mirko Pejanović, pripremlje­no je 15 referata prezentira­nih na konferenci­ji, a Oslobođenj­e feljtonizi­ra njihov dio.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina