Oslobodjenje

I neshvaćeni...

-

Ali, kao što rekoh, to nije moj put i mene uistinu uopšte ne interesuje šta će se dešavati s tim institucij­ama - meni ne trebaju. Niti će trebati. Put je ispred mene i kročim dok me noge drže. A nadu definitivn­o budi Banski dvor sa Mladenom Matićem na čelu koji bespoštedn­o radi da istinski artizam ima prostor gdje da se predstavi. Suština je u tomu da ima i publiku na programima, o čemu gotovo svi ovdje mogu samo da maštaju. Srećom, veliki su umjetnici i neshvaćeni...

Nedavno smo mogli pročitati intervju koji je sa Vama vodio mladi književnik Marko Bačanović za časopis A priori, gdje u uvodu stoji odrednica “apatrid”... Možete li nam to približiti?

- Ne vidim da bi tu moglo biti išta nejasnog. Ukoliko nekom autoru, umjesto djela, treba patriotiza­m, neka se prestane baviti kreacijom i neka se zvanično usmjeri ka politici. Istini za volju, on se i ne bavi djelom - ono mu je samo izgovor za politički angažman. A ako želimo predstavu o istinskom kreativcu, bit će dovoljno da se sjetimo Kafkinog “Umjetnika u gladovanju”. Znam da je u toj priči donesena esencija o odnosu umjetnika i drugih.

Gotovo da je kraj kalendarsk­e godine... Da li ste ju okončali ili ima još nešto u kratkom periodu koje nam je ostavila?

- Dvojezična Antologija učesnika na posljednja dva festivala je u štampi. Dramski tekst “Tonsko ukletstvo” je preveden i čekam još jednu recenziju iz Italije, pa da vidim šta dalje.

Druidov srp

A roman “Druidov srp”, 11 godina po završetku, kod urednika je. Uz pomenuto, ima i rukopisa koji se iskivaju, a i trasiraju se programi u našoj Paleti. A kada je čovjek na birou za zapošljava­nje, ne vidim da bi se mogao nečim pametnijim zanimati.

Ukoliko nekom autoru, umjesto djela, treba patriotiza­m, neka se prestane baviti kreacijom i neka se zvanično usmjeri ka politici

Znamo da ste u Danteovoj zemlji do sada dobili više od 70 priznanja za svoje djelo. Da li ste ikada dobili bilo kakvo priznanje u svojoj zemlji?

- Da. I to najveće priznanje koje ikada može dobiti jedan stvaralac za svoj rad, a to je publika u Plavoj paleti, gdje koristim i ovu priliku da joj zahvalim za sve trenutke koje smo zajedno proveli družeći se uz djela kolega koje smo predstavlj­ali.

 ?? ?? Ivan Otašević i domaćin Emir Sokolović
Ivan Otašević i domaćin Emir Sokolović
 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? KUD Kozara Kozarac
/ MUHAMED TUNOVIĆ KUD Kozara Kozarac
 ?? ?? Književnik Emir Sokolović
Književnik Emir Sokolović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina