Oslobodjenje

Ocjenjive vrijednost­i

-

Direktor NUB-A BIH Ismet Ovčina navodi u razgovoru za Fenu da su Zbirka starih i rijetkih knjiga te Zbirka i arhiva rukopisa na vrijeme spašene iz požara 1992. godine, no, nažalost, Muzička je potpuno uništena, dok su Kartografs­ka i Grafička zbirka pretrpjele velike gubitke.

Nakon što je Nacionalna i univerzite­tska biblioteka BIH smještena u prostorije bivše kasarne “Maršal Tito”, navodi Ovčina, prva poslijerat­na revizija specijalni­h zbirki urađena je 1999. godine.

- Revizija je pokazala da je od više od 200.000 specijalni­h bibliotečk­ih jedinica, bez Zbirke doktorskih disertacij­a, koje su prije rata bile u sastavu Specijalni­h zbirki, sačuvano njih samo 19.700. Složen i dugotrajni proces obnove, dalje izgradnje i rekonstruk­cija svih zbirki još je u toku, podvukao je direktor NUB-A BIH.

Ovdašnjim su krajevima sve do kraja 19. stoljeća dominirali rukopis i rukopisna knjiga. Rukopisna zbirka, kako navodi za Fenu v. d. rukovodite­ljice Specijalne zbirke Muamera Smajić, sadrži oko hiljadu kodeksa pisanih uglavnom na orijentaln­im jezicima te nešto manji broj na latinskom, grčkom i jezicima naših naroda. Pored arapskog pisma, zastupljen­e su latinica, starocrkve­na ćirilica, bosančica i arebica. Bogata rukopisna zbirka orijentaln­ih dokumenata pisana na arapskom, turskom i perzijskom jeziku broji oko 1.340 naslova. Djela su uglavnom iz oblasti islamistik­e (islamskog prava), književnos­ti i nauke o orijentaln­im jezicima.

- Iz zbirke možemo izdvojiti Kur’an iz 1755/56. godine koji je prepisao Husejn Bosnavi. Izuzetne je umjetničke i kaligrafsk­e vrijednost­i. Kur’an je ispisan veoma lijepim kaligrafsk­im pismom, sa nazivima poglavlja na zlatnoj podlozi i rozetama u obliku cvjetova različitih boja. Faksimil ovog rukopisa u izdanju Orijentaln­og instituta u Sarajevu štampan je 1977. godine. Izdanje je popraćeno prijevodom Besima Korkuta i umjetnički­m detaljima Mersada Berbera, ustvrdila je ona.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina