Oslobodjenje

Vati sporazum

-

Omer Karabeg: Da li bi Srbija prihvatanj­em sporazuma indirektno priznala Kosovo?

Stefan Surlić: Da bih odgovorio na to pitanje, morao bih da imam zvanični tekst konačne verzije. Nisam stručnjak za međunarodn­o pravo, ali oni koji su stručnjaci kažu da je đavo u detaljima. Određene formulacij­e mogu pravno da budu tako osmišljene da Srbija formalno ne priznaje nezavisnos­t Kosova, ali da budu signal za članice Evropske, koje to do sada nisu učinile, da priznaju nezavisnos­t Kosova. Sve će zavisiti od slučaja do slučaja. Ali, ponavljam, da li će taj predlog zaživeti, ne zavisi samo od Beograda.

Normalizac­ija odnosa

U ovom trenutku mislim da je najveća bojazan međunarodn­ih aktera da li će Priština formirati Zajednicu srpskih opština. Jer zapadni pregovarač­i, pogotovo Amerikanci, smatraju da je to preduslov da bi se došlo do konačne verzije ovog sporazuma.

Lulzim Peci: Mislim da će Srbija indirektno ili direktno priznati Kosovo kao što je Zapadna Nemačka priznala Istočnu Nemačku. Tu nema dileme. To je ista stvar. Ako uporedite predlog Evropske unije i Sjedinjeni­h Američkih Država sa sporazumom dve Nemačke, videćete da su prva četiri člana u oba sporazuma identična.

Omer Karabeg: Gospodine Surliću, mislite li Vi da je ovaj ponuđeni sporazum na neki način kopija sporazuma dvije Njemačke?

Stefan Surlić: Na osnovu onoga što je bilo u medijima - mislim da je sličan. Ali kad pogledate prvu verziju, koja se u septembru pojavila u medijima, i ovu poslednju, koja se pojavila pre nekoliko dana, one se značajno razlikuju. Tako da je teško sa sigurnošću tvrditi šta će biti u konačnoj verziji, ali ovo što smo do sada imali priliku da pročitamo liči na sporazum između dve Nemačke.

Omer Karabeg: Da li je sporazum ponuđen u formi uzmi ili ostavi ili u toku dijaloga može da dođe do izmjena na zahtjev jedne ili druge strane?

Stefan Surlić: Mislim da nije reč o ponudi uzmi ili ostavi iako je političkim liderima u Beogradu i Prištini možda lakše da to na takav način predstave. Naravno da postoji veliki međunarodn­i pritisak, ali to je ipak proces u kome ravnopravn­o učestvuju Beograd i Priština i imaju mogućnost da modifikuju konačan tekst.

Lulzim Peci: Mislim da je reč o ponudi ili prihvatite ili… Nema tu previše prostora za manevar. Mogu da se promene neke periferne stvari, ali suština nikako.

Ovaj sadašnji model, koji je ponuđen Beogradu i Prištini, rađen je po modelu sporazuma dvije Njemačke. A znamo šta je to. To znači da će Srbija prihvatiti da Republika Kosovo postoji, ali neće je eksplicitn­o priznati, objašnjava Peci

Omer Karabeg: I na kraju, da li je sporazum, iza kojeg stoje Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, dugo očekivana prekretnic­a u rješavanju kosovskog problema?

Stefan Surlić: Svakako je prekretnic­a iako je reč o srednjoroč­nom sporazumu. Nakon neuspešnog Vašingtons­kog, to je sporazum koji će označiti potpuno nove odnose i voditi prema stvarnoj i sveobuhvat­noj normalizac­iji odnosa.

Lulzim Peci: Mislim da će ovaj sporazum biti prekretnic­a u odnosima između Prištine i Beograda, Kosova i Srbije i Albanaca i Srba. Ako ga prihvate obe strane i ako sve članice Evropske unije priznaju Kosovo, onda će biti rešeni najveći problemi. U tom kontekstu priznavanj­e Kosova od Beograda neće biti problem Kosova nego problem Srbije jer će zavisiti od želje Srbije da li hoće da bude član Evropske unije.

 ?? ?? Beograd: Šta radi Agencija za sprečavanj­e korupcije?
Beograd: Šta radi Agencija za sprečavanj­e korupcije?
 ?? ?? Priština: Sporazum podjednako odgovara i Kosovu i Srbiji
Priština: Sporazum podjednako odgovara i Kosovu i Srbiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina