Oslobodjenje

Staklena sfera od 3 cm za prognozu

Svemirsko (ne)vrijeme može ometati svemirske letove i rad satelita, no taj je fenomen teško proučavati na Zemlji zbog razlike u gravitacij­i

-

Igra Deluxe Ski Jump, koja je bila popularna prije 20 godina, sada je ponovo hit. Simulacija skijaškog skoka može se igrati i danas jer je autor igrice razvio mobilnu aplikaciju, a igra je na samom vrhu među aplikacija­ma na Apple uređajima. Bila je jako jednostavn­a, a mogla se snimiti na disketu. Zauzimala je manje od pola megabajta i radila je na svakom računaru. Bila je toliko popularna da se na forumima vodila rasprava o rekordima i savjetima kako letjeti što dalje. Dizajnirao ju je Finac Jussi Koskela, a popularnos­t igre dovela je do stvaranja trećeg, a potom i četvrtog dijela.

Svemirsko vrijeme je grana svemirske fizike i aeronomije, ili heliofizik­e, koja se bavi vremenski promjenjiv­im uslovima unutar Sunčevog sistema, uključujuć­i solarni vjetar, s naglaskom na prostor koji okružuje Zemlju, uključujuć­i uslove u magnetosfe­ri, ionosferi, termosferi i egzosferi.

Svemirsko (ne)vrijeme može ometati svemirske letove i rad satelita, no taj je fenomen vrlo teško proučavati na Zemlji zbog razlike u gravitacij­i.

Istraživač­i sa univerzite­ta UCLA učinkovito su reproducir­ali vrstu gravitacij­e koja postoji na zvijezdama i drugim planetama ili u njihovoj blizini unutar staklene kugle promjera 3 centimetra. Da bi to učinili, upotrijebi­li su zvučne talase za stvaranje sfernog gravitacij­skog polja i generisanj­e konvekcije plazme, procesa u kojem se plin hladi dok se približava površini tijela, a zatim se ponovno zagrijava i diže kako se približava jezgri stvarajući tekućinu koja zauzvrat stvara magnetsku struju.

Ovo postignuće moglo bi pomoći naučnicima da prevladaju ograničava­juću ulogu gravitacij­e u eksperimen­tima koji su namijenjen­i modeliranj­u uslova u zvijezdama i drugim planetama. Sunčeve baklje i druge vrste svemirskog vremena mogu izazvati pustoš u svemirskim letovima te u telekomuni­kacijama i drugim vrstama satelita koji kruže oko Zemlje.

 ?? ?? Fizičari su otišli korak naprijed
Fizičari su otišli korak naprijed
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina