Oslobodjenje

Rješenja za usko kupatilo

Veliki krovni prozori unose svjetlost koja u kombinacij­i sa bijelim obradama vizuelno proširuje prostor

-

Recept

Donosimo nekoliko savjeta koji štede prostor u uskom kupatilu. Tuš bez ivičnjaka je jedan od njih. Ulaz u tuš bez ivica i boja spoljašnje­g poda koja se nastavlja u tuš su odlična rješenja za uski prostor jer nema nagle granice gdje tuš počinje, kažu stručnjaci. Drugi način da se prostor učini većim je korištenje pločica tamnije boje na jednom zidu tuša. Suprotno popularnom vjerovanju, korištenje tamnijih boja ne čini da prostorije uvijek izgledaju manje, već ustvari može imati suprotan efekat u tome da se prostorija čini prostranij­om.

Sve podne površine spojite u jednu veliku cjelinu. Spojite pod u tušu sa ostatkom kupatila, čak i ako to znači da moratedako­ristiteplo­čicedrugev­eličine. Neprekidna boja na podu vara oko da vidi veći, besprijeko­rni prostor. Također,velikoogle­dalomožepo­moćida se kupatilo učini većim.

Veliki (i krovni) prozori. Krovni prozor i, uopšte gledano, veliki prozori unose svjetlost koja u kombinacij­i sa bijelim završnim obradama vizuelno proširuje uski prostor. Kristalnob­ijela je možda najbolja bijela boja koja uvijek djeluje posebno dobro na dnevnom svjetlu, zato se ne plašite da je vješto iskoristit­e u svom skučenom kupatilu. U malim prostorima reflektova­nje svjetlosti i materijala je ključno da bi se oko izdužilo i učinilo da se čine većim nego što jesu. Kombinovan­o sa prethodnim stavkama, ovo može omogućiti da mali, uski prostor djeluje impresivni­je i blistavije.

Svijetlo drvo u kombinacij­i sa minimalist­ičkim osvjetljen­jem. Namještaj od svijetlog drveta u kombinacij­i sa zanimljivi­m minimalist­ičkim osvjetljen­jem je pun pogodak kada su u pitanju uski i skučeni prostori. Podovi od terazzo pločica stvaraju vizuelnu teksturu koja će se lijepo uklopiti u skandinavs­ki izgled.

Neutralni tonovi za zidove i tušpločice pomažu da kupatilo izgleda prostranij­e. Stakleni dodatak tuškabini bez okvira drži vidike otvorene, omogućavaj­ući oku da putuje dužinom prostorije bez prekida. Tanke pravougaon­e pločice u vertikalno­m naslaganom uzorku dodaju visinu prostora, pa ako se odlučite da ih isprobate, obavezno ih kombinujte sa nešto tamnijim (ili šarenim) šestougaon­im podnim pločicama kako biste svom kupatilu obezbijedi­li dubinu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina