Oslobodjenje

Sloboda sačuvala pobjedu, trijumf Slavije

Tri utakmice 13. kola prvenstva Bosne i Hercegovin­e za košarkaše odigrane su ovog vikenda. Slavija, Sloboda i Leotar slavili su pobjede

- Piše: STEFAN PAPAZ

Slavija je u Istočnom Sarajevu savladala Posušje 98:84 u zanimljivo­j utakmici. Iako rezultat ne govori tako, Posušje se zaista predstavil­o u kvalitetno­m svjetlu, dobro je igralo i Slavija je tek u posljednjo­j četvrtini uspjela da slomi njegov otpor.

Vodstvo

Nešto sporije je Slavija ušla u meč, mnogo nesigurnos­ti u kontroli lopte, izgubljeni­h lopti i promašenih šuteva doveli su do toga da Posušje, predvođeno Matom Mandićem i njegovih sedam poena, ode na 10:4. Ipak, kada je Makale Foreman konačno uspio da pogodi prvi šut i uvede sebe

Leotar u Trebinju nije imao problema i s lakoćom je izašao nakraj protiv Zrinjskog

u ovaj meč, sve je krenulo bolje po sokolove, brzo su prešli u vodstvo i počeli da kontrolišu utakmicu. Posušje uspijeva još samo da povede tri puta u meču po jedan razlike i to je bilo premalo da se ostvari pobjeda. U četvrtoj četvrtini, kad god bi pogodili trojku i ponadali se da mogu uhvatiti priključak, Slavija je odmah u narednom napadu postizala trojku na trojku i to je psihički dotuklo Posušje. Najefikasn­iji u ekipi Slavije bio je Makale Foreman sa 20 poena, a Darko Damjanović je postigao 16, uz 12 skokova. Kod Posušja, Benjamin College sjajno je šutirao za tri i postigao 26 poena.

Sloboda je sa 79:77 savladala Budućnost Prolab u interesant­noj utakmici u kojoj razvoj situacije nije slutio da bi nas mogla sačekati ovakva završnica. Nakon početnog vodstva Slobode, Budućnost prelazi u vodstvo 7:4 i čuva ga sve do finiša prvog

Rezultatin­balige:indianapac­ersmilwauk­ee Bucks 131:141, Minnesota poluvremen­a, a onda poslije poena Alikadića na minut i po do kraja Sloboda ponovo vodi 39:38. U nastavku, prednost Tuzlaka raste i u 4/4, poslije trojke Adija Alikadića, imaju maksimalni­h +13, 70:57.

Šut

Ipak, finiš utakmice pripada apsolutno Budućnosti, koja uspijeva da napravi seriju 20:9. Joshua Scott promašuje oba bacanja na 10 sekundi do kraja, ali Adi Zahiragić pogađa šut za pobjedu i Sloboda slavi.

Rezultati, 13. kolo: Sloboda - Budućnost Prolab 79:77, Slavija - Posušje 98:84, Leotar - Zrinjski 105:74. Srijeda: Promo - Spars, Bosna Meridianbe­t - Borac, Mladost - Široki.

Tabela: Široki 12-0, Borac 11-1, Budućnost 9-4, Leotar 8-5, Bosna 8-4, Sloboda 7-6, Slavija 7-6, Spars 5-7, Promo 4-8, Posušje 2-11, Mladost 1-11, Zrinjski 1-12.

Siao prvak Evrope

Francuski klizač, 22-godišnji Adam Siao Him Fa osvojio je naslov evropskog prvaka u finskom Espoou. Siao je do svog prvog naslova u karijeri stigao sa 267,77 bodova. Drugo mjesto i srebro je osvojio italijansk­i klizač Matteo Rizzo sa 259,92. Bronzanu medalju je u Finskoj osvojio Švicarac Lukas Britschgi sa 248,01 bodom.

 ?? / SPORT1 ?? Makale Foreman vodio je Slaviju do pobjede
/ SPORT1 Makale Foreman vodio je Slaviju do pobjede
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina