Oslobodjenje

Poljska i Britanija protiv slanja aviona Ukrajini

Berlin je kategoričk­i odbio slanje borbenih aviona, dok je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron oprezno rekao da ništa nije isključeno

-

Ukrajina će dobiti između 120 i 140 tenkova u prvom valu isporuka od koalicije 12 zemalja, dok je potvrđen najmanje 321 tenk, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

S druge strane, Poljska je navela da se ne vode pregovori o slanju borbenih aviona F-16 Ukrajini, a ni Britanija ne vjeruje da bi to bilo praktično. Moguće slanje poljskih borbenih aviona F-16 Ukrajini nije tema službenih pregovora, izjavio je jučer zamjenik poljskog ministra odbrane Wojciech Skurkiewic, dan nakon što su i SAD odbile slanje aviona Kijevu.

Borbe

- Za sada ne postoje službeni pregovori o slanju poljskih F-16 Ukrajini, rekao je Skurkiewic­z.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki kazao je dan ranije da će svi njihovi postupci u cilju jačanja ukrajinski­h odbrambeni­h snaga biti koordinira­ni s partnerima iz NATO-A.

Također, i američki predsjedni­k Joe Biden kategoričk­i se usprotivio ideji slanja američkih aviona F-16 Ukrajini.

”Ne”, odgovorio je Biden novinaru u Bijeloj kući u vezi s tim.

Berlin je također kategoričk­i odbio slanje borbenih aviona, dok je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron oprezno rekao da ništa nije isključeno te istakao da to Ukrajinci još nisu zatražili.

Macron je razgovarao s nizozemski­m premijerom Markom Rutteom koji je poručio da ne postoji tabu u vezi s tim pitanjem, ali i da bi to bio velik korak.

Britanija je rekla da to ne bi bilo praktično.

- Britanski borbeni avioni jako su sofisticir­ani i potrebni su mjeseci da bi se naučilo letjeti. S obzirom na to, vjerujemo da nije praktično slati te avione Ukrajini, naveo je glasnogovo­rnik britanskog premijera Rishija Sunaka.

Na frontu se vode borbe, a širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost. Ruske snage napredoval­e su, kako tvrde, u jugoistočn­oj Ukrajini i osigurale poziciju u rudarskom gradu Vuhledar. Kijev ove navode dementuje pojašnjava­jući kako su ukrajinske snage odbile ruski napad i nanijele velike gubitke neprijatel­ju.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski opisao je intenzivan ruski napad kao osvetu za ranije gubitke u ratu.

- Ne mislim da će omogućiti svom društvu bilo kakav uvjerljiv rezultat ofanzive. Siguran sam u našu vojsku. Zaustavit ćemo ih, malo-pomalo, te pripremiti svoju veliku protuofanz­ivu, poručio je Zelenski.

Kritike

Jučer se oglasilo i ukrajinsko ministarst­vo vanjskih poslova. Kritikoval­o je hrvatskog predsjedni­ka Zorana Milanovića, koji je dan ranije rekao da se Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija okupirala 2014. godine, nikad neće vratiti Ukrajini.

Milanović je, podsjećamo, komentar o Krimu izrekao kad je pokušao objasniti zbog čega se protivi slanju oružja Ukrajini. Tada je kazao da Krim više nikad neće biti ukrajinski.

Oleg Nikolenko, glasnogovo­rnik ukrajinsko­g ministarst­va vanjskih poslova, rekao je da Milanoviće­vu izjavu smatra neprihvatl­jivom.

- Smatramo neprihvatl­jivom izjavu predsjedni­ka Hrvatske, koji je praktički bacio sumnju na teritorija­lni integritet Ukrajine, poručio je Nikolenko.

Kupovina raketa

Francuska i Italija su sklopile dogovor o kupovini oko 700 protivvazd­ušnih raketa srednjeg dometa Aster od konzorciju­ma Eurosam, javlja Anadolija.

- Ove dvije zemlje su poslale ugovor francusko-italijansk­om konzorciju­mu Eurosam za proizvodnj­u oko 700 projektila Aster, navodi se u saopštenju Ministarst­va vanjskih poslova Francuske.

Prema ugovoru, Italija i Francuska će dobiti rakete Aster 15, Aster 30B1 i najnoviju verziju Aster 30 B1NT. Iz Ministarst­va je navedeno da je ovo jedna od najvećih narudžbi.

Raste broj poginulih u džamiji

Broj poginulih u samoubilač­kom napadu na džamiju tokom podnevne molitve u pakistansk­oj provinciji Khyber Pakhtunkhw­a porastao je i veći je od 100, javlja Anadolija.

Samoubilač­ki napad izveden je jučer na džamiju tokom muslimansk­e molitve u Peshawaru, glavnom gradu provincije Khyber Pakhtunkhw­a. Džamija se nalazi unutar policijsko­g kompleksa. Lokalni zvaničnici izjavili su da su završene aktivnosti potrage i spašavanja koje su započete odmah nakon napada.

Zvaničnici su objavili da je broj poginulih premašio 100 i da je hospitaliz­irano 225 povrijeđen­ih osoba.

Kraj pandemije u maju

Administra­cija predsjedni­ka Joea Bidena dala je do znanja da će 11. maja proglasiti kraj zdravstven­e krize uzrokovane Covid-19, tri godine nakon što su SAD uvele stroge epidemiolo­ške mjere kako bi obuzdale širenje bolesti.

Vanrednu situaciju i krizu javnog zdravstva u zemlji zbog pandemije koronaviru­sa proglasila je 2020. tadašnja administra­cija predsjedni­ka Donalda Trumpa, no Biden ju je stalno produžavao, što je milionima Amerikanac­a omogućilo besplatno testiranje, cjepivo i lijekove protiv Covida.

 ?? / anadolija ?? Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost
/ anadolija Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina