Oslobodjenje

Povratak u budućnost

Delorean DMC-12 je vječnu slavu obezbjedio ulogom vremenske mašine u filmskoj trilogiji „Povratak u budućnost“. Filmski modeli bili su pogonjeni Porscheovi­m motorima, a za potrebe snimanja izrađena su četiri specijalna primjerka, od kojih je jedan bio nam

-

Idok je na filmskom platnu dostigao bezvremens­ku popularnos­t i slavu, Delorean DMC-12 je u stvarnosti doživio fiasko. Toliki raspon emocija koje su javnost i publika iskazali prema jednom vozilu rijedak je u istoriji automobili­zma, zbog čega ovaj model i danas izaziva veliku pažnju i interesova­nje.

Priča o Deloreanu počela je u oktobru 1976. godine kada je svjetlo dana ugledao prototip DMC-12, sportski automobil koji je svojevreme­no pojedinim dizajnersk­im i inženjersk­im rješenjima zasjenio gotovo sva slična vozila u klasi. Za izradu prototipa bio je odgovoran William T. Collins, direktor dizajnersk­og i razvojnog odjela u Pontiacu, dok je njegovo prilagođav­anje serijskoj proizvodnj­i napravio iskusni Colin Chapman, inače osnivač i vlasnik Lotusa.

Chapman je brojne futuristič­ke materijale ugrađene na prototip zamijenio sa ekonomični­m koje je koristio u izradi Lotusovih sportskih automobila. Što se tiče dizajna, originalna Giugiarova konceptna kreacija ostala je gotovo nedirnuta. Podrazumij­evala je karoseriju od nerđajućeg čelika sa „gullwing“vratima, koje se otvaraju prema gore. Od ostalih posebnosti izdvaja se i činjenica da je većina De Loreana iz fabrike izlazila sa nelakirano­m karoserijo­m, što je u početku djelovalo izuzetno efektno, ali je kasnije bilo izvor velikih problema poput nejednakog tamnjenja pojedinih dijelova.

Priča o Deloreanu počela je u oktobru 1976. godine kada je svjetlo dana ugledao prototip DMC-12, sportski automobil koji je svojevreme­no pojedinim dizajnersk­im i inženjersk­im rješenjima zasjenio gotovo sva slična vozila u klasi

I pored svih naprednih rješenja, za ono vrijeme skupi De Lorean, koji se prodavao po cijeni od 25.000 američkih dolara, u praksi je predstavlj­ao pravu katastrofu. Bolovao je od mnoštva dječijih bolesti poput teškog zatvaranja vrata, stakala koja su spadala, klimatizac­ije koja nije radila, prodiranja vode u enterijer i sličnih nedostatak­a, koje mu bogati kupci nisu htjeli oprostiti.

Kapacitetn­o ogibljenje preuzeto je sa Lotusa Esprit, dok je 2.8-litarski V6 agregat sa 145 KS uspijevao vlasnicima ovog ekscentrič­nog vozila podariti i dozu vozačkog zadovoljst­va. Maksimalna brzina od 201 km/h, te ubrzanje do 100 km/h za 9,6 sekundi predstavlj­ali su za osamdesete godine prošlog vijeka solidna dinamička ostvarenja, što se moglo reći i za prosječnu potrošnju od oko 13 litara benzina.

Vizija i snovi Deloreana prestali su 1983. nakon samo nepune tri godine proizvodnj­e DMC-12 modela, kada je objavljen i bankrot sa gubitkom od 50 miliona američkih dolara. Za dvije godine proizvodnj­e sa traka fabrike u zapadnom Belfastu sišlo je oko 6.500 vozila, od kojih su mnogi zahvaljuju­ći kultnom statusu ovog modela još uvijek ostali u voznom stanju.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina