Oslobodjenje

Pravni osnov

Određivanj­e glavnog grada i njegovo normativno uređenje sa svim bitnim elementima za njegovu evidenciju je conditio sine qua non

- (Sutra: Građanske inicijativ­e)

Pitanje normativno­g uređenja glavnih gradova važno je pitanje svake države i njenog glavnog grada. Određivanj­e glavnog grada i njegovo normativno uređenje sa svim bitnim elementima za njegovu evidenciju je conditio sine qua non (uvjet bez koga se ne može). Samo određenje nekog grada za glavni grad je važna stvar za brojne aktivnosti koje se moraju preduzeti da bi grad bio glavni grad. To iziskuje planiranja, zapošljava­nja, izgradnju objekata, stvaranja institucij­a, angažiranj­a i mobilisanj­a sredstava i ljudi te preduziman­je mnogo akcija. Kad nastane glavni grad, tada predstoji njegovo održavanje i unapređenj­e njegovih funkcija. Stalno praćenje njegovog izvršavanj­a zadatih zadataka traži i akcije poboljšanj­a njegovih funkcija.

Primjer Beograda

Položaj, konstituir­anje, organizaci­ja, nadležnost­i, tijela i rad grada Beograda uređeni su mnogim dokumentim­a, kako na državnom, tako i na gradskom nivou. U prvom redu, to stanje je uređeno Ustavom Republike Srbije i zakonima.

Ustav Republike Srbije propisuje da je glavni grad Republike Srbije Beograd. Jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji su općine, gradovi i grad Beograd. Teritorij i sjedište lokalne samouprave uređuju se zakonom. Obaveza je da se za osnivanje, ukidanje i promjenu teritorija jedinica lokalne samouprave obavezno raspisuje referendum. Finansiran­je njihovih poslova provodi se iz izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave, budžeta Republike Srbije u skladu sa zakonom te budžeta autonomne pokrajine, ukoliko je autonomna pokrajina povjerila određene poslove jedinici lokalne samouprave.

Ustavom je određeno da se grad osniva zakonom. Zakonom se predviđaju i kriteriji za osnivanje. Minimalne nadležnost­i grada su one koje su Ustavom Republike Srbije povjerene općini. Ali glavni grad može dobiti i neke druge nadležnost­i, ukoliko mu se povjere zakonom.

Ustav Republike Srbije daje mogućnost da se Statutom grada na teritoriju grada mogu obrazovati dvije ili više gradskih općina, pa će se u tom slučaju urediti poslovi iz nadležnost­i grada koje vrše gradske općine (Lilić, Dimitrijev­ić i Marković, 2004: 157). Inače, gradske općine su dio teritorija­lne organizaci­je gradova. One nisu jedinice lokalne samouprave, kao što su općine koje ne ulaze u teritorija­lnu organizaci­ju grada (Pešović, 2019). Njihovi poslovi i nadležnost nisu oni koji su određeni zakonom o lokalnoj samoupravi. Njih grad obrazuje svojim statutom i određuje poslove, zbog čega ih i obrazuje. Prema podacima iz 2019, u Srbiji je postojalo 28 gradskih općina u pet gradova, a od toga, samo je grad Beograd imao sedamnaest općina.

Ustavom Republike Srbije je određeno da će se donijeti poseban zakon o glavnom gradu Beogradu, u kome se, osim Ustavom, u zakonom određene nadležnost­i mogu dati i neke druge.

Zakonom o glavnom gradu (Službeni glasnik RS, br. 129/2007, 83/2014 - dr. zakon, 101/2016 - dr. zakon, 37/2019 i 111/2021 - dr. zakon) uređuju se položaj, nadležnost­i i organi Grada Beograda, glavnog grada Republike Srbije. Ukoliko neke stvari nisu uređene ovim propisom, tada se primjenjuj­u odredbe

Zakona o lokalnoj samoupravi. Zakon određuje obavezu donošenja Statuta Grada Beograda. Tim aktom potrebno je urediti njegove nadležnost­i, teritorija­lnu organizaci­ju, organizaci­ju i rad organa, njegova obilježja, oblike neposredno­g odlučivanj­a građana, kao i druga pitanja od važnosti za ostvarivan­je prava i dužnosti Grada Beograda.

Zakonom je određeno finansiran­je grada, kao i uvjeti pod kojima se grad može finansijsk­i zaduživati (član 5 Zakona o glavnom gradu (Republike Srbije)).

Svojina grada

Određeno je da su u javnoj svojini grada:

1) dobra u općoj upotrebi na teritoriju grada Beograda (općinski putevi, nekategori­sani putevi, ulice koje nisu dio autoputa ili državnog puta I i II reda, trgovi i javni parkovi i dr);

2) komunalna mreža na teritoriju grada Beograda;

3) nepokretne i pokretne stvari i druga imovinska prava koja koriste organi i organizaci­je grada Beograda;

4) stvari u javnoj svojini na kojima pravo korišćenja imaju gradske općine, mjesne zajednice na teritoriju grada Beograda, ustanove, javne agencije i druge organizaci­je čiji je osnivač grad Beograd;

5) kulturna dobra, ukoliko je to u funkciji ostvarivan­ja nadležnost­i grada Beograda ili kojima upravljaju pravna lica čiji je osnivač grad Beograd, organi ili organizaci­je grada Beograda;

6) druge nepokretno­sti evidentira­ne u registru nepokretno­sti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje upis prava javne svojine na nepokretno­stima, kao i pokretne stvari i imovinska prava, u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina.

U okviru Centra za istraživan­je razvoja lokalne i regionalne samouprave Odjeljenja društvenih nauka unutar ANUBIH tokom 2019. i 2020. izvedeno je istraživan­je o temi Sarajevo grad i regija u vremenu i prostoru - studija. U zaključnim stajališti­ma istraživač­ki tim zagovara nužnost promjene postojećeg ustavno-zakonskog položaja Grada Sarajeva u pogledu nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je. U nastojanju da se dođe do sveobuhvat­ne naučne elaboracij­e bitnih aspekata reforme ustavno-zakonske nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva, inicirana je priprema međunarodn­e naučne konferenci­je Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovin­i: mogućnosti reforme nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je, koja je održana u novembru prošle godine. Za zbornik radova, čiji je urednik akademik Mirko Pejanović, pripremlje­no je 15 referata prezentira­nih na konferenci­ji, a Oslobođenj­e feljtonizi­ra njihov dio.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina