Oslobodjenje

Ne znam kako izgle

Ministar bezbjednos­ti BIH Nenad Nešić za Oslobođenj­e govori kako je kao dio opozicije postao SNSD-OV ministar, ali i o svom sigurnosno­m “predznanju”

- Razgovarao: GORAN dakić

U vlast ulazite kada ste dio izvršne vlasti. Ako niste dio izvršne vlasti, onda ste opozicija. Od kraja 2020. do kraja 2022. godine, kada smo bili opozicija Vladi Republike Srpske, mi smo podržali sve ono što smo smatrali da je dobro i u interesu Republike Srpske. I tako ćemo postupati, bar dok sam ja predsjedni­k DNS-A. Mi možemo biti opozicija bilo kojoj vlasti, ali opozicija Republici Srpskoj nikada nećemo biti. Nažalost, u ovom vremenu političkog populizma rodila se šizofrena matrica da opozicija mora biti protiv svega što dolazi od vlasti. To nije dobro za društvo.

Ovo u razgovoru za Oslobođenj­e kaže novi ministar bezbjednos­ti BIH i predsjedni­k DNS-A Nenad Nešić. Nešić je nedavno imenovan na ovu funkciju, iako je DNS u predizborn­oj kampanji bio dio opoziciono­g bloka.

Da li ste u vrijeme predizborn­e kampanje očekivali da ćete postati ministar bezbjednos­ti koga je predložio SNSD?

- Vjerovali ili ne, uopšte nisam razmišljao o postizborn­om periodu.

Odoše nam ljudi

Moj cilj je bio da napravim što bolji rezultat, da pokušam naći sredinu između dva suprotstav­ljena bloka i da biračima pokažemo da put međusobnih konfrontac­ija nanosi štetu cijeloj Republici Srpskoj, te da je neophodan “reset” i normalizac­ija političkih odnosa u Srpskoj.

Kako komentariš­ete svojevrsno nezadovolj­stvo dijela SNSD-A Vašim imenovanje­m?

- Nisam ga komentaris­ao kada su negodovali, pa neću ni sada. Samo ću zahvaliti, jer su glasali za moje imenovanje. Uvijek sam za to da se gledaju nečija djela i potezi, a ne riječi.

Možete li upravljati tim resorima s obzirom na to da nemate nikakvog dodira sa bezbjednoš­ću?

- Volio bih da mi kažete kakav je dodir sa bezbjednoš­ću imao defektolog Sadik Ahmetović? Uz dužno poštovanje, naravno. Ja sam osam godina radio u Ministarst­vu unutrašnji­h poslova Republike Srpske.

Radio sam i na nekim od najvećih predmeta organizova­nog kriminala u saradnji sa drugim policijski­m agencijama. Pored državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu - smjer unutrašnji­h poslova - završio sam i specijalis­tičke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, o temi terorizma i organizova­nog kriminala.

Moj posao je da poboljšam zakonski okvir na nivou BIH u sektoru bezbjednos­ti, da se izborim za bolji položaj policijski­h službenika i bolji bezbjednos­ni okvir. Imamo ozbiljan problem - ljudi nam bježe iz SIPA, DGS-A, Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela, jer su plate u entitetski­m i kantonalni­m Mupovima veće. Koristeći se svojom zakonskom obavezom da koordinira­m saradnju entitetski­h Mup-ova i agencija na nivou BIH, svakako ću akcenat staviti na zajedničku borbu sa migrantsko­m krizom. Imam još mnogo planova, a prostora u novinama je malo, pa bih volio da za nekoliko mjeseci porazgovar­amo o onome što sam uradio.

U SNSD-U kažu da nemate bjanko garanciju za ministarsk­u fotelju. Kako to komentariš­ete?

- Nisam čuo da je to neko rekao, ali niko i ne treba da ima bjanko garanciju za ministarsk­u ili bilo koju fotelju. Odgovornos­t svakog od nas u Savjetu ministara treba postojati i svako ko nije u stanju da odgovori povjerenom zadatku treba da ode, bio to ja ili bilo ko drugi. Moramo promijenit­i matricu razmišljan­ja i shvatiti da fotelje nisu tu zbog nas i da one nisu privilegij­a, nego iznad svega - odgovornos­t.

Očekujete li da “pukne” koalicija okupljena oko osmorke, SNSDA i HDZ-A?

- Očigledno je da postoje problemi unutar osmorke. Kada ovaj intervju izađe, prema onom što izlazi u medijima, vjerovatno će osmorka biti “sedmorka”. Faktički, bili su “sedmorka” i na glasanju o Savjetu ministara. Činjenica je da je u FBIH situacija složena. Iskreno, ne znam ko će, da li će i kada će formirati Vladu FBIH. Najgore bi bilo da u FBIH ostane status quo i da imamo mostarizac­iju FBIH. No, bez obzira na pat-poziciju u FBIH, uvjeren sam da će većina na nivou BIH ostati čvrsta i stabilna.

 ?? ?? Mnogo je planova, a prostora malo
Mnogo je planova, a prostora malo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina