Oslobodjenje

Rusi tvrde da zatvaraju obruč oko Bahmuta U jeku velikih borbi bivši britanski premijer Boris Johnson pozvao je zapadne lidere da isporuče borbene avione Ukrajini što je prije moguće

-

Nema mira na istoku Ukrajine, gdje vojska te zemlje ističe da je spriječila osam velikih pješadijsk­ih napada ruske vojske na linijama istočno i sjeverno od Bahmuta.

Žestoke borbe

Jan Gagin, pomoćnik šefa Narodne republike Donjeck, kazao je da su ruske snage opkolile Bahmut. Tvrdi da se vode žestoke borbe za kontrolu nad autocestom koja vodi zapadno od Bahmuta do Časiv Jara.

- Bahmut je operativno okružen, naše snage zatvaraju obruč oko grada. Borba za kontrolu nad autocestom Časiv Jar - Bahmut je u toku, istaknuo je Gagin u nastupu za rusku državnu televiziju.

Ruski udari su intenzivir­ani u oblastima Herson, Nikolajev i Zaporožje na jugu zemlje.

Ukrajinska vojska je izvela artiljerij­ske udare na ruske položaje na lijevoj obali rijeke Dnjepar u blizini Hersona. Vojna komanda u Zaporožju je kazala da su ruske snage samo u proteklim satima izvele više od 150 artiljerij­skih udara. Ukrajinska vojska je saopštila da nastavlja granatiran­je linija snabdijeva­nja ruskih naga od poluotoka Krima prema jugu Ukrajine.

Ukrajinci također ističu da su u proteklim satima uspjeli uništiti pet plovila koje je ruska vojska koristila na Dnjepru za prebacivan­je snaga i opreme.

U jeku velikih borbi u Ukrajini bivši britanski premijer Boris Johnson pozvao je zapadne lidere da isporuče borbene avione Ukrajini što je prije moguće. Lideri zapadnih zemalja posljednji­h dana nisu iskazali sklonost ideji isporuke borbenih aviona. Međutim, Johnson smatra da bi ukrajinska vojska trebala dobiti potrebnu opremu.

- Sve što ću reći jest da svaki put kad smo rekli da će biti pogreška dati neko naoružanje, mi bismo to na kraju učinili i pokazalo bi se da je to ispravna stvar za Ukrajinu, naglasio je Johnson.

S druge strane, novi češki predsjedni­k Petr Pavel smatra da bi se Ukrajina trebala priključit­i NATOU čim rat bude gotov.

Pavel, umirovljen­i general NATOA, kazao je, u prvom intervjuu za strane medije nakon izbora za predsjedni­ka, da će Ukrajina biti moralno i praktički spremna pridružiti se NATO-U jednom kada se rat završi. Novi predsjedni­k oštro je branio zapadnu vojnu podršku Kijevu, rekavši da ne bi trebalo biti gotovo nikakvih ograničenj­a u tome što zemlje trebaju poslati.

Pregovori

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao da bi razmislio o tome da bude posrednik u pregovorim­a Rusije i Ukrajine ako bi se to od njega zatražilo. Za CNN je izjavio da će njegovo potencijal­no sudjelovan­je u pregovorim­a ovisiti o tome hoće li obje strane podnijeti zahtjev u pravo vrijeme i u pravim okolnostim­a.

Netanyahu tvrdi kako je odbio poziv da posreduje nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine, kada je bio vođa opozicije. Inače, Naftali Bennett, Netanyahuo­v prethodnik, sastao se s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom u martu i razgovarao s ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim.

Zatvoren njemački konzulat

Generalni konzulat Njemačke u Istanbulu jučer je zatvoren iz sigurnosni­h razloga, javlja Anadolija. U saopćenju na Instagram adresi njemačkog konzulata u Istanbulu gk.istanbul navedeno je da će konzulat ostati zatvoren iz sigurnosni­h razloga, a procedure za izdavanje viza i pasoša su otkazane.

- Konzulat će biti zatvoren. Svi termini su otkazani. Aktuelne informacij­e možete pronaći na našoj web stranici, navedeno je na natpisu istaknutom na ulazu u konzulat koji se nalazi na istanbulsk­om Taksimu. Ispred zgrade su poduzete sigurnosne mjere.

Eruptirao podvodni vulkan

Podvodni vulkan eruptirao je jučer u Tihom okeanu u otočnoj državi Vanuatu, javlja Anadolija. Lokalni klimatolog Philip Malsale potvrdio je vijest o erupciji. Vulkan je smješten u okeanu oko šest kilometara istočno od otoka Epi, sjeverno od glavnog otoka u Vanuatu.

Viši časnik podmornice za vulkane Ricardo William saopćio je da je nakon erupcije vulkan izbacio pepeo na oko 100 kilometara u okolinu. Radio New Zeland javlja da je ovo prva erupcija podvodnog vulkana na ovom području u posljednji­h 18 godina.

 ?? / anadolija ?? Vode se borbe za kontrolu nad autocestom prema Bahmutu
/ anadolija Vode se borbe za kontrolu nad autocestom prema Bahmutu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina