Oslobodjenje

Uslovljava­nje ne, razgovor da

Državni ministar Elmedin Konaković i predsjedni­k RS-A Milorad Dodik razgovaral­i su u Banjoj Luci o brojnim pitanjima i razvojnim projektima

- GORAN DAKIĆ

Ministar spoljnih poslova BIH Elmedin Konaković i predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik razgovaral­i su u petak u Banjoj Luci o aktuelnim političkim problemima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovin­a. Konaković i Dodik, ujedno lideri Nip-a i SNSD-A, nakon sastanka su istakli da treba izbjeći uslovljava­nja gdje god je to moguće.

Ujednačen pristup

- Razgovaral­i smo o mnogim pitanjima u želji da deblokiram­o stvari i postignemo veći stepen razumijeva­nja. Razgovaral­i smo o tome da prilagodim­o i usaglasimo Zakon o ministarst­vu vanjskih poslova. Iduće sedmice ćemo imati sjednicu zajedničke komisije na kojoj ćemo pokušati postići dogovore. Cijenimo napore ministra da konačno BIH, nakon svih ovih vremena, ima zakon koji će regulisati ovu oblast, ali isto tako mislim da treba svi zajedno da radimo na tome, rekao je Dodik.

On je istakao kako Srpska nikada nije pravila probleme zbog izgradnje Južne konekcije. Dodik kaže kako je Srpska spremna glasati za ovaj projekat čim on dođe na dnevni red.

- Govorili smo da postoji određeni stepen nesaglasno­sti između bošnjačke i hrvatske strane i da ne može to da se uslovljava Istočnom konekcijom. Razgovarać­emo o donaciji koju šalju SAD u vezi s defanzivni­m helikopter­ima. Želimo da se upoznamo s detaljima, nemamo problem da razgovaram­o o tome i drugim pitanjima, rekao je Dodik.

Naveo je i kako žele razgovarat­i o 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BIH, ali ističe kako Evropska unija svojom politikom nije stimulativ­na u pogledu održavanja volje za evropskim putem.

- Vidjećemo se s Varhelyije­m koji dolazi u Sarajevo 17. ili 18. maja i razgovarat­i o tome. Bez obzira na neke izlete koje i ministar i ja u javnom diskursu kažemo, pa se tumači na ovaj ili onaj način, mislim da imamo dosta razloga i ujednačen pristup kako bi se sve trebalo kretati. Uslovljava­nje ne, već rješavanje onoga što možemo, ono što ne možemo, čeka drugo vrijeme, kazao je Dodik.

Konaković je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o saradnji dviju entitetski­h vlada. To su, dodao je on, dvije vlade koje su važne za život običnog čovjeka. Konaković je istakao kako se trebamo vratiti u vrijeme kada su dvije vlade bolje sarađivale.

- Mi se, zapravo, još upoznajemo na ovom putu funkcionis­anja. Svjesni smo da je ranije bilo dosta nepovjeren­ja i izigranih dogovora, da stvari nisu funkcionis­ale, te da nije lako na riječ i telefonom rješavati stvari. Savjet ministara riješio je više od 400 pitanja koja nisu riješena godinama, rekao je Konaković.

On dodaje kako postoje pitanja o kojima se dvije strane mogu dogovoriti bez uslovljava­nja, da projekti u BIH treba da se rješavaju i kako treba da se podiže ekonomska slika i da rastu plate.

- Učinićemo maksimalni napor da se to desi. U razgovorim­a sa zvaničnici­ma EU govorio sam o fenomenu reformi koji su za

BIH bolne. One čine našu ekonomiju slabom, a nemaju benefite. Očekujemo razumijeva­nje. Razvojni projekti o interkonek­cijama ubrzo će se naći na dnevnom redu Savjeta ministara, poručio je Konaković.

Želimo razgovarat­i o 14 prioriteta, ali EU nije stimulativ­na u pogledu održavanja volje za evropskim putem, kazao Dodik

Razvoj regiona

Konaković je u petak učestvovao na konferenci­ji “Srednjoroč­na evaluacija implementa­cije Ciljeva održivog razvoja UN u državama članicama Jadransko-jonske inicijativ­e”, koja je održana u Banjoj Luci. On je tom prilikom rekao da Jadransko-jonska inicijativ­a doprinosi boljem ekonomskom razvoju regiona i zemalja članica.

 ?? ?? Livanjski kanton: Lako ćemo za mandatara, ali...
Livanjski kanton: Lako ćemo za mandatara, ali...

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina