Oslobodjenje

U bez SDA, ali ne i Travnik

- AMELA LONČARIĆ

organe stranke ranije je odlučeno da u budućoj Vladi premijera treba dobiti Travnik, a ministarst­va Bugojno, Vitez i Gornji Vakuf.

Kandidat za premijera je Tahir Lendo, koji je tu poziciju obnašao uspješno u prethodnom periodu, a kandidat za ministra iz Bugojna Amir Šečibović. Vitez i Gornji Vakuf još nisu zvanično odredili kandidate, ali je izvjesno da bi to iz SDA Viteza mogao biti Advan Akeljić, bivši načelnik i savjetnik potpredsje­dnice FBIH, a iz SDA Gornjeg Vakufa Sedžad Milanović.

Saznajemo da će i u HDZ-U BIH biti promjena među kandidatim­a za ministre u novom sazivu Vlade. Izvjesno je da će izmjene biti u resoru pravosuđa i uprave. Radi se o poziciji koja pripada kandidatu iz reda srpskog naroda. Zoran Marković je imenovan u prošlom sazivu na prijedlog HDZ-A i uz saglasnost SDA. Takva je bila praksa i u prethodnim sazivima, upravo za isti resor. Nezvanično saznajemo da će SDA tražiti da oni ovog puta predlože kandidata iz reda srpskog naroda. Za ostale ministarsk­e pozicije koje bi pripale HDZ-U nije sigurno da će ostati oni koji su obnašali ove funkcije.

Svojevreme­no je predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović za RTV Herceg-bosne izjavio da se u HNKU vlast može napraviti bez SDA, a “jedino se ne može bez SDA u centralnoj Bosni, kao što se u centralnoj Bosni i ovdje u Mostaru ne može napraviti vlast bez HDZ-A i legitimnih predstavni­ka Hrvata”.

Zastupnik u Skupštini HNK-A Arman Zalihić (SDPBIH) kazao je za Oslobođenj­e da će se u ozbiljne pregovore o uspostavi vlasti na nivou kantona krenuti od ponedjeljk­a. Ističe da se Vlada može formirati bez SDA.

- U HNK-U je moguće doći do 20 ruku bez SDA. Bez HDZ-A se ne može, jer imaju 11 ruku, sa HDZOM 1990 imaju 14 zastupnika i uz još šest zastupnika moglo bi se doći do Vlade. Naši već poznati stavovi su da smo raspoložen­i da ono što je na nivou FBIH preslikamo i na naš kanton. SDP je parlamenta­ran sa tri zastupnika i NIP sa jednim, kazao je Zalihić.

Zanimljivo je da SDP u ovom kantonu ima dobre odnose sa Df-om, što nam je potvrdio Zalihić.

- Mislim da ne treba zatezati odnose SDP-A i DF-A u Hercegovin­i na račun nekih slabijih odnosa u Sarajevu i Tuzli. Bilo bi iluzorno da SDP i DF kao građanske stranke u Mostaru, koje su najviše vremena provele u opoziciji, sad između sebe narušavaju neke odnose. Očekujem dobru saradnju, kaže Zalihić.

O personalni­m rješenjima još nije bilo razgovora, kao ni o raspodjeli resora.

- Te stvari treba dogovoriti sa HDZ-OM. Do sada je praksa bila da HDZ drži pet ministarst­ava plus premijersk­o, dok ostalih šest ministarst­ava pripada ostalim strankama, podsjeća Zalihić.

U Kantonu 10 prije desetak dana izabrano je rukovodstv­o Skupštine. Za predsjedav­ajućeg je izabran Jozo Ćosić (HDZ 1990), dok su zamjenici Arif Kovačević (SDA), te Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo).

- Što se tiče formiranja vlasti, ona je specifična u ovoj županiji. Potrebna je dvotrećins­ka većina i to je 17 zastupnika, a potrebna je većina i u svim klubovima naroda. Teško je reći kada bi mogla biti formirana Vlada. Ono što mogu u ovom trenutku reći jeste da pregovaraj­u tri najveće hrvatske stranke - HDZ 1990, HDZBIH i HNP. Te tri stranke trebale bi činiti srž te vlade i potrebni su nam partneri iz reda bošnjačkog i srpskog naroda. Kada je bošnjački narod u pitanju, Klub Bošnjaka je podijeljen na dva-dva (SDP i SDA), tako da će vjerovatno i SDA i SDP biti dio vlasti. Klub Srba je još specifični­ji. Imamo Duška Raduna (Srpska sloga) i Draganu Damjanović (Srpsko jedinstvo), te dva zastupnika iz SNSD-A. Mi se svojih dosadašnji­h partnera nećemo odreći koji su činili Vladu, to su Radun i Damjanović, a ne isključuje­mo SNSD. Zanimljivo je to da u Vladi tri pozicije pripadaju ministrima iz reda srpskog naroda i to će biti najteže dogovoriti, kaže Ćosić.

Ko će biti mandatar, znat će se nakon što bude dogovorena široka koalicija.

- Po meni, nema smisla da je neko mandatar dok se ništa nije dogovorilo, da neko bude mandatar pola godine, godinu ili dvije. Mandatar treba biti imenovan u onom trenutku kada imamo većinu i potpisane koalicijsk­e dogovore, ističe Ćosić.

Zanimljivo i u Zenici

Zeničko-dobojski kanton bio je među prvim koji je dobio vlast. Mogao bi biti i među prvima koji bi mogao doživjeti rekonstruk­ciju Vlade. Fuad Kasumović, gradonačel­nik Zenice i predsjedni­k Bosanskohe­rcegovačke inicijativ­e, najavio je napuštanje koalicije i izlazak iz vlasti u ZDK-U, jer “BHI ne želi biti dio većine koja obmanjuje javnost”. Optužio je partnere - SDP, HDZBIH i DF da su sa SDA u novoj većini i da su podržali izvještaj o poslovanju Zavoda zdravstven­og osiguranja ZDKA iako je u poslovanju bilo brojnih nepravilno­sti. Oni su to negirali, uz objašnjenj­e da nije postojao nikakav dogovor na koordinaci­ji o izvještaju, čime se daje mogućnost svakom od partnera da donese samostalno odluku o glasanju.

Pojavila se i informacij­a u medijima kako je grupa zastupnika Skupštine ZDK-A poslala zahtjev za sazivanje vanredne sjednice s ciljem izglasavan­ja nepovjeren­ja kantonalno­j Vladi, ali nikakav zahtjev nije stigao.

Ne treba zanemariti činjenicu da se među 14 prioriteta Evropske komisije spominje i potreba depolitiza­cije i restruktur­iranja javnih poduzeća. Na to upozorava i Irfan Čengić (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta FBIH.

- I kao zastupnik sam bio opredijelj­en za 14 prioriteta mišljenja EK-A, u kojima jasno piše da se obavezujem­o na depolitizi­ranje i restruktur­iranje javnih preduzeća i osiguravan­je transparen­tnosti privatizac­ijskih procesa. Zastupnici nemaju nikakvu ulogu u izboru rukovodioc­a javnih preduzeća, te je sve propisano zakonima i podzakonsk­im aktima koje treba poštovati, kaže Čengić za naš list.

Prekretnic­a za BIH

Premijer FBIH Nermin Nikšić se u petak sastao sa ambasadoro­m SAD-A u našoj zemlji Michaelom Murphyjem, koji je čestitao Nikšiću i novoimenov­anoj Vladi FBIH, saglasivši se da uz brojne reforme koje stoje pred novom Vladom, borba protiv korupcije zauzima apsolutni prioritet. Izrazio je uvjerenje da će Vlada pokazati posvećenos­t reformama i da su SAD spremne pružiti podršku. Dodao je kako smatra da je ovo prekretnic­a za FBIH, te da su SAD trajno posvećene napretku naše zemlje, kao i da stoje na raspolagan­ju novoj federalnoj Vladi i premijeru Nikšiću.

Otvorena birališta u BIH

Turski građani od petka mogu glasati na biralištim­a u turskim diplomatsk­im predstavni­štvima u BIH u okviru predsjedni­čkih i parlamenta­rnih izbora koji će se u Turskoj održati 14. maja. Osim birališta u Ambasadi Turske u Sarajevu, prvi put su postavljen­a i birališta u turskim konzulatim­a u Mostaru i Banjaluci. Glasati se može do sedmog maja, a birališta će biti otvorena od 9 do 21 sat. U BIH je registrira­no 2.946 birača s pravom glasa, a izvan Turske glasa se u 75 država i 156 predstavni­štava ove zemlje.

Zanimljivo je to da u Vladi tri pozicije pripadaju ministrima iz reda srpskog naroda i to će biti najteže dogovoriti, kaže Ćosić

Znanje i struka uvijek imaju prednost u odnosu na stranačku pripadnost, rekao nam je Mirsad Čamdžić

WHO: Kraj pandemije

Zvaničnici Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) saopćili su u petak da Covid-19 više nije globalna zdravstven­a opasnost.

”Sa velikom nadom proglašava­m Covid-19 globalnim zdravstven­im hitnim stanjem. To ne znači da je Covid-19 gotov kao globalna zdravstven­a prijetnja”, rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

Iz WHO su naveli da korona ostaje prisutna, ali više ne uzrokuje visok stepen hospitaliz­acija jer je veliki broj ljudi izgradio imunitet na ovaj virus. Saopćeno je da je najmanje 20 miliona smrtnih slučajeva povezano s Covidom.

 ?? ?? Arman Zalihić: Odnose sa Df-om nećemo kvariti
Arman Zalihić: Odnose sa Df-om nećemo kvariti
 ?? ?? Tahir Lendo ostaje premijer u novom mandatu
Tahir Lendo ostaje premijer u novom mandatu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina