Oslobodjenje

Iz prošlosti moram

O manipulaci­ji kolektivno­m sviješću i zašto smo i danas postkonfli­ktno društvo, za naš list govori direktoric­a projekta Pro-budućnost Majda Behrem-stojanov

- Razgovarao: FAHRUDIN BENDER

SDA je ta koja je kočila svaki proces promjena. Bili smo im dugo koalicijsk­i partneri. Ali njihova je strategija bila sačuvati status quo. Zloupotrij­ebili su povjerenje. Došli smo u ćorsokak koji nam nije dopuštao da idemo naprijed

Prošle sedmice Skupština USK-A je, među posljednji­m u BIH, usvojila Deklaracij­u kojom podržava Platformu za mir. Zahvaljuju­ći CRS-U, Američkoj agenciji za međunarodn­i razvoj (USAID) i direktoric­i njihovog projekta Pro-budućnost Majdi Behremstoj­anov, gotovo da više nema opštine, kantona ili institucij­e u našoj zemlji koja sada i zvanično ne dijeli načela suradnje i pomirenja.

Pored simbolike, da li se ovim deklaracij­ama u zakonodavn­im tijelima stvara neka pravna obaveza?

- Čak i deklarativ­no usvajanje Platforme za mir u ova vremena koja su, u najmanju ruku, turbulentn­a znači mnogo, bez obzira na to što je prošlo 30 godina poslije rata. Međutim, nije dovoljno samo javno deklarisan­je, treba stajati iza principa izgradnje trajnog mira.

Svi smo odgovorni

Neophodno je da svi nekim svojim djelima i gestama pokažu da su suštinski opredijelj­eni za mir.

Ko je sve na Platformi?

- Projekat se u ovoj drugoj fazi implementi­ra šest godina i mi smo uspjeli ostvariti suradnju na Platformi u oba doma Parlamenta­rne skupštine, među prvima su tu načelnici i gradonačel­nici više od 60 općina u BIH, općinska vijeća i kantonalne skupštine, usvojili su je neki vjerski lideri i velikodost­ojnici, također većina političkih stranaka i mediji. Mi smo velika porodica u koju su dobrodošli svi koji zagovaraju vrijednost­i humanizma, empatije, ljudskih prava i tako dalje.

Navedite neke primjere?

- Kad je u Krajini bila najgora sezona migrantske krize, oko 90 posto lokalnih zajednica priskočilo je kao podrška, organizova­li smo dolazak brojnih načelnika i gradonačel­nika u Bihać, što je ispunjenje dijela Platforme koja se odnosi na solidarnos­t sa susjednim općinama. Prije koju godinu ni država nije bila spremna, sav teret je pao na leđa jedne lokalne zajednice, što nije korektno, a mi smo bili među prvima tu da priskočimo u pomoć. Pored moralne podrške, gdje su gradovi bili zajedno rame uz rame, bilo je tu i donacija, iz Vareša nova cisterna za vodu, Jajce je poslalo brašno, Banja Luka i Centar Sarajevo nešto novca, sve je bilo transparen­tno. Građani cijele BIH vidjeli su tu sliku ljepše države.

Obični građani imaju lijepe odnose, međutim, gledano kroz politiku i medije, stiče se drugačiji dojam. Zašto, ko je kriv?

- Svi mi nosimo dio odgovornos­ti. Vijest je kad čovjek ujede psa, odnosno, prolaze naslovi sa dozom konflikta, manipulaci­ja strahom. Samim tim konzumenti vijesti naprosto lakše posežu za grozotama. Evo, svi prate ovo što se desilo u školi u Beogradu i to je strašno. Mnogo je teže da se u svemu tome nađu one informacij­e koje promovišu pozitivne vrijednost­i. Dakle, do nas je, takvi smo po prirodi. Najveća odgovornos­t je na organima vlasti,

 ?? ?? Majda Behrem-stojanov: Niko nam ne brani da idemo naprijed
Majda Behrem-stojanov: Niko nam ne brani da idemo naprijed
 ?? ?? predsjedav­ajuća Vijeća ministara
predsjedav­ajuća Vijeća ministara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina