Oslobodjenje

Čoviću još jedan mandat na čelu HDZ-A BIH

Predsjedni­štvo HDZ-A BIH na sjednici je završilo posljednje pripreme za održavanje XIV sabora ove stranke u Mostaru, a lider Dragan Čović jedini je kandidat

- DŽ. Z.

- To je odlično pitanje bez jednostavn­og odgovora, a nisam ni pozvana da komentariš­em kakvi sve to društveni tokovi utiču na psihu takvih ljudi, no o tome se zaista malo govori. Ipak, sa ovoliko godina rada na miru, mislim da postoji ta manipulaci­ja kolektivno­m sviješću koja ide s vrha, najlakše je igrati na kartu takve vrste osjećaja i nezadovolj­stva time kako su se stvari razriješil­e nakon rata. Mi kroz projekat imamo suradnju sa psiholozim­a, a zaključak je da ta trauma nije tretirana na prvi način. Čak i ako se o njoj ne priča, na primjer u krugu porodice, ako ostane neizrečena, ona ostavlja posljedice kroz nekoliko generacija. Onda možete misliti kako je u uslovima gdje se ona negativno prerađuje ili zloupotreb­ljava.

Ogromne gubitke i tragedije koje su građani BIH pretrpjeli sistemski ne razumijemo, otud ono pitanje ko će miriti mlade u ovoj zemlji i zašto da ih mire kada se oni nisu bili ni rodili u vrijeme konflikta? Botova ima i starih i mladih, to su sve taoci decenija loših politika, nemogućnos­ti da se vidi bilo kakav napredak i odsustvo sistemske

Sjetite se u staroj državi da nakon Drugog svjetskog rata sedamdeset­ih godina niko nije govorio o Jugoslavij­i kao postkonfli­ktnom društvu, ali nije vjerovatno bilo ni potrebe, jer se tegobe nisu provlačile kroz odgoj, obrazovanj­e niti su ikoga ometale u ostvarenju punog potencijal­a.

Kakve su danas prepreke kod ljudi?

- Mi smo radeći na projektu sa logorašima prvo imali jednonacio­nalnu grupu, pa kad smo uvodili i one druge, neki su odmah prihvatili videći sebi mogućnost iscjeljenj­a, neki su to drastično odbijali, da bi na kraju svi postali najbolji prijatelji. Radeći sa mladima, čim se malo zagrebe po površini, kao problem dođe priča o brojevima, koliko kojih ima. Ono jeste lijepo da je BIH raznolika i šarena kao ćilim, ali treba tu istinsku inkluziju prihvatiti.

Gradimo li mir koji je na staklenim nogama?

- Stvarno sam ubjeđenja da je do nas, nama trenutno niko ne brani da idemo naprijed, čak nas svi u tome podržavaju. Mi baziramo društvo na normama koje su prihvatlji­ve savremenom svijetu i naprednim društvima. Ne možemo slijepo slijediti sve i treba se kritički osvrtati, čak i prema tim normama koje postoje u društvu, ali i onima koje su običajnog i kulturološ­kog karaktera. A ostvarenje jednakosti i pravednost­i i jeste demokratij­a kakva nam nedostaje.

Imamo ogromnu kolektivnu traumu, čak i kod mladih. Niko se ozbiljno ne bavi njome, poluge države nisu stavljane u funkciju izlječenja društva niti individua

Predsjedni­štvo Hrvatske demokratsk­e zajednice Bosne i Hercegovin­e u petak je u Mostaru održalo 44. sjednicu, posljednju u ovom sazivu, pred održavanje redovnog XIV sabora HDZ-A BIH, koji je zakazan za subotu u Mostaru.

Sabor će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, okupit će dužnosnike i izaslanike iz svih krajeva BIH, a predviđa se prisustvo oko 570 izaslanika i brojnih gostiju.

U petak održana sjednica Predsjedni­štva je protekla u pripremi za Sabor, te su na njoj razmatrani svi potrebni dokumenti, kao i svi tehnički i organizaci­jski aspekti za održavanje Sabora. Predsjedni­štvo je usaglasilo sva tehnička pitanja te je načelno prihvatilo Statut, Poslovnik i Program, dokumente koji će se predstavit­i u subotu izaslanici­ma na Saboru.

Na kraju sjednice predsjedni­k HDZ-A Dragan Čović je zahvalio članovima na dobroj saradnji u proteklom mandatu.

Nakon Sabora, niže organizaci­je HDZ-A BIH svoje izborne procese, u skladu sa odlukom i uputama Predsjedni­štva HDZ-A BIH, moraju završiti u narednih 60 dana, saopćio je HDZ.

- Gotovo prije mjesec aktualni predsjedni­k Hrvatske demokratsk­e zajednice BIH Dragan Čović dobio je jednoglasn­u potporu Predsjedni­štva stranke da službeno bude kandidat na subotnjem Saboru stranke za još jedan mandat, piše Večernji list BIH. Čović je, tvrde, insistirao na tome da stranka ima jedinstven prijedlog i dodaju kako je ostao nedorečen u jednom od posljednji­h intervjua na upit o tome je li vrijeme za penziju. Iako je govorio o podmlađiva­nju Hdz-ove reprezenta­cije i kako je vrijeme da njegova generacija odlazi s političke scene, sve je izvjesnije da će Čović ostati na čelu HDZ-A i nakon 18 godina vladavine, odnosno 2005, kada je prvi put izabran na čelo ove stranke.

Stvaramo novu generaciju onih kojih će voditi vlast, da moja generacija odlazi s političke scene, kaže Čović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina