Oslobodjenje

Rasprava bez novin

Novinari su napustili diskusiju o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i traže da predlagač odustane u potpunosti od ovog akta

- Piše: GORAN DAKIĆ

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika održana je u petak u prostorija­ma Narodne skupštine Republike Srpske. Novinari su još jednom tražili da predlagač povuče zakon iz procedure, a potom su napustili javnu raspravu.

Kleveće Dodik

- Javnu raspravu smo od početka smatrali formom. Znamo da se tu ništa novo neće donijeti. Zato je dogovor novinarske zajednice u Banjoj Luci, a nadamseiuo­stalimgrad­ovima,dadonesemo amandmane i primjedbe na ovaj nacrt, a da zatim napustimo raspravu. Smatramo da je bespredmet­no da ponovo ponavljamo sve ono što smo ponavljali u posljednje vrijeme, kazala je glavna i odgovorna urednica

Nezavisnih novina Sandra Gojković Arbutina.

Ona je istakla da su novinari u nekoliko navrata pokušali kontaktira­ti ministra pravde Miloša Bukejlović­a. On, dodala je Gojković Arbutina, na te pozive nije odgovorio, ali je došao na javnu raspravu.

- Imao je šansu. Zvali smo ga za izjave, na konferenci­je i nije se odazvao. Sada smo odlučili da se samo pojavimo i drago mi je da smo došli u ovolikombr­oju.napuštanje­mjavnerasp­rave pokazali smo njen besmisao. Sve su zgurali u četiri dana. Nadam se da će ova poruka iz Banje Luke doći i u druge gradove, istakla je Gojković Arbutina.

Novinarka Milkica Milojević rekla je da pamti i član 133. Krivčnog zakona SFRJ, čuveni verbalni delikt i da na javnoj raspravi nema o čemu da se raspravlja. Taj, kako je rekla, zakonski projekat odmah i u cijelosti treba da bude povučen.

- Uvreda i kleveta ne smiju da se kriminaliz­uju. Imamo građanske zakone kojima je to sve regulisano. Donosioci odluka ne treba da zloupotreb­ljavaju smrt nesrećnog mladića iz Laktaša, koji se ubio zbog neprimjere­nog snimka i koji je za njega bio uvredljiv. Neovlašćen­o snimanje i distribuis­anje sadržaja je već sankcionis­ano drugim članovima Krivičnog zakona i to se moglo procesuira­ti ako se htjelo, rekla je Milojević.

Navela je i da donosioci odluka ne treba da pretjeruju u ponavljanj­u stava da imamo sve više povratnika u vršenju prekršaja uvreda i kleveta, jer,

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina