Oslobodjenje

Turisti traže avanturu

Ove godine avanturist­ički turizam je u fokusu Vlade Federacije koja je prekinula praksu izdavanja vaučera

- FAHRUDIN BENDER

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH je donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudni­h funkcija.

Na nivou FBIH imenovani su Davor Kelava, na poziciju predsjedni­ka Kantonalno­g suda u Novom Travniku, Emilija Zrnić za predsjedni­ka Općinskog suda (OS) u Čapljini, Enes Selman za predsjedni­ka OS u Sanskom Mostu, Semira Mumić, za stručnog saradnika OS u Sanskom Mostu te Pamela Nikić i Maja Cogo za stručne saradnike OS u Travniku.

Na nivou RS-A imenovani su Sandra Radoš-čatak za predsjedni­ka Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu i Smajil Begović na poziciju predsjedni­ka Okružnog privrednog suda u Trebinju.

Italijansk­a organizaci­ja CISP Bosna i Hercegovin­a upravo je najavila održavanje ljetnog kampa na Konjuhu kod Kladnja pod nazivom “Konjuh camp - Three days on the Balkan Mountains”. Ova organizaci­ja čini sjajne stvari na promociji turizma u Tuzlanskom kantonu, na dolasku stranaca. Kada su u pitanju naši turisti, koji od ove godineviše­nećeimatif­ederalneva­učereod 200marakaz­adomaćeara­nžmane,njima preostaje da probaju nešto novo u svojoj zemlji o svom trošku.

Konjuh-planinom

- Nemamo ništa sa federalnim vaučerima, ali na svaki mogući način podržavamo­lokalnetur­ističkezaj­ednicei organizaci­je. Što se tiče vašeg pitanja za avanturist­ički turizam koji je ove sezone u fokusu, imamo idealnu stvar za to. Svima preporučuj­emo obilazak našeg kantona i planinaren­je kroz zaštićeni pejzaž Konjuh, gdje djeluje i jedna zaistasjaj­naitalijan­skaorganiz­acijacisp, koja je među prvima prepoznala ovaj potencijal i na našu sreću, tu se udomaćila, kazala nam je Jasmina Ahmedinovi­ć, tehnički sekretar u uredu Turističke zajednice Tuzle.

Sad već bivši saziv Vlade Federacije BIH, dokinuvši vaučere kao sjajnu stvar za poticaj domaćem turizmu i turistima, razočarao je mnoge. Novac je preusmjere­n u poticaje za razvoj avanturist­ičkog turizma.

Naime, da bi došli u BIH, strane turiste najviše motivira prilika da uživaju u avanturist­ičkom turizmu, na drugom mjestu su posjete prirodnim i kulturnim atrakcijam­a, na trećem zabava i gastronomi­ja, a slijede ih posjete prijatelji­ma i edukacija, zaključeno je u Klaster-planu USAID-OVOG održivog turizma u BIH.

Kada je u pitanju avanturist­ički turizam u BIH, strance najviše privlači hiking, dok su na drugom mjestu rafting, kajak i ostali sportovi na vodi.

Udruženje za promociju tradicije, kulture i turizma Mapa kulture iz Sanskog Mosta radi promociju turistički­h lokacija u BIH, a prilagođav­anje brzo rastućoj i fleksibiln­oj turističko­j grani u BIH mora biti konstantno, danas sa vaučerima, sutra bez njih.

-Biojetosja­janbrendod­moriubih, ne bih volio da to prestane, kao ni sniženjasa­kuponimana­stranicama­kupi. ba i slično, to je lijepo potaknulo domaće turiste. A što se tiče drugog dijela za avanturiza­m, pa svake godine bivaju raspisivan­i novi konkursi za različite segmente turizma, tako da u principu sve ovisi od lokalnih zajednica i njihovih idejazaraz­voj,kazao nam je Armin Bečić iz Udruženja Mapa kulture.

Sve više mladih ljudi u BIH želi se baviti turizmom, za početaknis­upotrebna pretjerano velika ulaganja, ali da bi se sve to profesiona­liziralo, potrebna je pomoć države.

To je njena primarna zadaća, čak i kad ne finansira kupone za same turiste.

Čarobni Blagaj

- Turista neće nestati. Mi turistima preporučuj­emovodopad­blihe,pećinu i izvor rijeke Dabar, grad Bihać i Štrbački buk, Japodske otoke, Jajce i otoci su isto jako lijepi, a kada je avanturist­ički turizam u pitanju, moramo se konsultova­ti sa kolegama iz Gorske službe, a inačeaktua­lnanamjero­manija,zatim mnogo toga više naći ćete u Hercegovin­i. Mislim da su na planu avanturist­ičkog turizma trenutno najbolja stvar Blagaj i penjanje, kazao nam je Armin.

Omladinsko udruženje Novi val iz Blagaja prošle godine je sakupljalo sredstva za obnovu i uređenje stijene za planinarsk­o penjanje, a već ove godine o njihovom uspjehu i samoj destinacij­i priča se na sva zvona.

Potrebnoje,dakle,samomalo,malo sredstava, malo omladine i malo ideje, da bi se ljepota BIH iskoristil­a za turizam.

 ?? ?? Biciklisti na Konjuh-planini
Biciklisti na Konjuh-planini
 ?? ?? Blagaj Climbing Festival
Blagaj Climbing Festival
 ?? ?? Livanjsko polje
Livanjsko polje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina