Oslobodjenje

Srbija oplaku

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Pomahnital­i U. B. je uhapšen, a Srbija zavijena u crno, u samo dva dana broji 16 mrtvih i 20 ranjenih u dva masovna ubistva

Samo dan nakon što je učenik K. K. pobio osam svojih školskih drugova i domara, a šestoro ranio usred škole, u Srbiji se dogodilo još jedno masovno ubistvo sa jednako tragičnim posledicam­a.

U petak u neverici brojimo osam novih žrtava i čak 14 ranjenih, za koje se ne može sa sigurnošću reći da će preživeti.

Građani zatečeni kao u nekakvoj zoni sumraka slušaju kako je mladić od svega 21 godine malo iza ponoći otpočeo svoj krvavi pir pucajući iz automatske puške redom po nedužnim ljudima i deci u selima u okolini Mladenovca. Najmlađa žrtva imala je samo 15 godina, a najstarija svega 25.

Mjere Vlade Srbije

Vlada je u odgovoru na ovo bezumlje odgovorila nizom mera koje uključuju i pojačano prisustvo policije u svim školama u Srbiji, moratoriju­m na izdavanje oružja, pojačane kazne za one koji ga nelegalno proizvode i poseduju, najavljuju­ći i totalno razoružava­nje Srbije, kako se izrazio predsednik Aleksandar

Vučić obraćajući se naciji posle masovnog ubistva kod Mladenovca.

Beograđani u međuvremen­u u kolonama stoje ispred Instituta za transfuzij­u krvi koji je odmah tokom noći zatražio hitne donacije kako bi se svim povređenim ukazala pomoć. Na putu ka Institutu ili na povratku kući svi redom odlaze do OŠ “Vladislav Ribnikar”, gde je počinjen masakr u sredu ujutro, pale sveće i ostavljaju cveće u pomen nesrećnoj deci koju je ubio četrnaesto­godišnji dečak. Njega će juče Vučić otvoreno nazvati zločincem i monstrumom, što čine i tabloidni mediji, dok oni sa nešto više profesiona­lizma i etike dečaka nazivaju isključivo počiniocem i maloletnik­om.

Za U. B, mladića koji je pobio nedužne mladiće, devojke i decu dok su stajali u svojim dvorištima, igrali se na školskom igralištu i šetali sokacima tri sela, niko ne štedi reči. Država ga naziva teroristom, mediji monstrumom, a građani u neverici traže reči, a mnogi i molitvu koja bi zaustavila ovaj talas krvoprolić­a koji se proširio zemljom.

Ubica iz Mladenovca se skrivao tokom noći dok je za njim tragalo više od 600 policajaca, uz podršku helikopter­a, da bi u petak ujutro bio uhapšen zajedno sa dedom kod koga su pronađeni bombe, automatska puška i municija.

”Svih 14 osoba koje su povređene vatrenim oružjem noćas u okolini Mladenovca u životnoj su opasnosti, jer kod tih prostrelni­h povreda nikad ne možete biti sigurni šta

Svi ljudi koji imaju oružje, ne pričam o lovačkom, a to je oko 400.000 lica - proći će reviziju, kaže Vučić

 ?? ?? Najviše je pripadnika srpske nacionalne manjine (123.892) te bošnjačke (24.131)
Najviše je pripadnika srpske nacionalne manjine (123.892) te bošnjačke (24.131)
 ?? ?? Srbija je u stanju šoka, najglasnij­a je tišina
Srbija je u stanju šoka, najglasnij­a je tišina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina