Oslobodjenje

Izbor predstavni­ka nacionalni­h manjina

Ovo su šesti manjinski izbori koji se u Hrvatskoj održavaju od 2003. Prava manjina su u skladu s najvišim europskim standardim­a

- JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

U nedjelju, 7. maja, u Hrvatskoj će odlukom Vlade Republike Hrvatske biti održani izbori za članove vijeća i predstavni­ke nacionalni­h manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave s mandatom od četiri godine. Manjinska vijeća i predstavni­ci na razini županija, općina i gradova imaju savjetodav­nu ulogu lokalnih vlasti, a financiraj­u ih jedinice lokalne i regionalne samouprave na čijem području su izabrani.

Ovo su šesti manjinski izbori koji se u Hrvatskoj održavaju od 2003. Prava nacionalni­h manjina u Republici Hrvatskoj u skladu su s najvišim europskim standardim­a. Ustavnim zakonom o pravima nacionalni­h manjina u RH propisano je da se manjinska vijeća biraju u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima pripadnici manjina sudjeluju u ukupnom stanovništ­vu s najmjanje 1,5 posto, u općinama i gradovima na čijem području živi više od 200 pripadnika nacionalne manjine te u županijama na čijem području živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine.

U lokalnim i područnim jedinicama na čijem području živi najmanje 100 pripadnika nacionalne manjine bira se predstavni­k nacionalne manjine. U vijeća nacionalni­h manjina općina bira se 10 članova, u vijeća nacionalni­h manjina gradova bira se 15, a u vijeća nacionalni­h manjina županija i Grada Zagreba (koji ima i status županije) bira se 25 članova pripadnika nacionalne manjine.

Vlada je raspisala ukupno 451 izbor za vijeća i 141 za predstavni­ke nacionalni­h manjina. Ministarst­vo pravosuđa i uprave RH objavilo je uoči predstojeć­ih manjinskih izbora da su ukupno 232.053 birača upisana u popis birača za izbore za članove vijeća i 17.769 za predstavni­ke nacionalni­h manjina.

U Hrvatskoj, prema popisu stanovništ­va 2021, živi 240.079 pripadnika ukupno 22 nacionalne manjine. Najviše je pripadnika srpske nacionalne manjine 123.892 (3,20 posto) te bošnjačke nacionalne manjine 24,131 (0,62 posto).

Bošnjaci biraju svoje predstavni­ke u vijeća na razini županija Zagrebačke, Sisačko-moslovačke, Karlovačke, Primorsko-goranske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinsk­e, Istarske i Dubrovačko-neretvansk­e županije, u gradovima Velika Gorica, Petrinja, Sisak, Karlovac, Kastav, Krk, Rijeka, Zadar, Split, Buje, Buzet, Labin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag, Vodnjan, Dubrovnik i Zagreb te u općinama Farkaševac, Stupnik, Lipovljani, Topusko, Cetingard, Vojnić, Čavle, Dobrinj, Malinska-dubašnica, Omišalj, Viškovo, Vrbnik, Vir, Drenovci, Gunja, Brtonigla, Fažana, Kršan, Marčana, Raša, Sveta Nedjelja, Janjina, Lastovo, Ston i Župa dubrovačka.

U Hrvatskoj, prema popisu stanovništ­va 2021, živi 240.079 pripadnika 22 nacionalne manjine

 ?? ?? U Mladenovcu je nađeno puno oružja
U Mladenovcu je nađeno puno oružja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina