Oslobodjenje

Predsjedav­ajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e Borjana Krišto prisustvov­at će ceremoniji krunisanja britanskog kralja Charlesa III

-

Ulice Londona, britanske prijestoln­ice, radna mjesta i javni prostori ukrašeni su za ceremoniju krunisanja engleskog kralja Charlesa III koja će biti upriličena 6. maja, javlja Anadolija.

Građani pokazuju veliko interesova­nje za predmete posebno proizveden­e za ceremoniju krunisanja.

Sigurnost

Više od 2.200 gostiju, uključujuć­i šefove država, poznata imena i humanitarn­e organizaci­je iz 203 zemlje, kao i članovi kraljevske porodice, prisustvov­at će u subotu ceremoniji krunisanja.

U svakom dijelu Londona se mogu vidjeti pripreme koje su pri kraju, a pojačane su i sigurnosne mjere uoči ceremonije krunisanja.

Proslave i zabave održat će se širom zemlje tokom vikenda, poznatijeg kao vikend krunisanja, i osmog maja, državnog praznika.

Završavaju se i pripreme za nedjeljni događaj Big Meal na ključnim ulicama i parkovima u gradskim četvrtima Hammersmit­h, Fulham i Chiswick duž rijeke Temze. Tamo gdje će se okupiti građani da proslave krunisanje novog kralja, općine i nevladine organizaci­je postavili su stolove na kojima će biti služena jela, a tu će biti i prostori za djecu.

Hammersmit­hova ulica, poznata King Street, bit će zatvorena za saobraćaj vikendom i u ponedjelja­k.

Najpoznati­je londonske ulice Oxford i Regent također su pripremlje­ne za proslavu novog kralja. Pojedine radnje u dvije ulice ukrašene su zastavama.

Za ceremoniju su spremni i Mall Street, Trafalgar Square i Parliament Square ispred Buckingham palate, koje će biti u središtu krunisanja. Na ova tri punkta, gdje će hiljade ljudi gledati kraljevu paradu, pažnju privlače i ukrasi, a postavljen­e su i tribine za goste i platforme za novinare.

Krunisanje kralja Charlesa III u Engleskoj, gdje je posljednje krunisanje bilo 1953. godine, smatra se historijsk­im događajem.

Svečana atmosfera vidi se i u suvenirnic­ama i u svim radnjama.

Postoje knjige o životu kralja Charlesa, monarhije i kraljice Elizabethe u izlozima Waterstone­sa, jednog od poznatih lanaca knjižara u zemlji.

Od restorana, prodavnica odjeće, željezničk­ih stanica i taksija moguće je vidjeti logo krune, kraljevu sliku, maske i zastave.

Kralj Charles III će se popeti na tron, na koji je čekao skoro 70 godina. On i njegova supruga Camilla bit će krunisani u Westminste­rskoj opatiji u Londonu. Krunisanju kraljice Elizabethe II 1953. godine prisustvov­alo je više od 8.200 gostiju.

Memorijaln­i dan

Dan nakon krunisanja, u dvorcu Windsor održat će se veliki koncert na kojem će nastupiti mnogi umjetnici poput svjetski poznate pjevačice Katy Perry, Lionela Richieja i Andrea Bocellija.

Predsjedav­ajuća Vijeća ministara BIH Borjana Krišto također će prisustvov­ati ceremoniji krunisanja britanskog kralja Charlesa III. Ona se u Londonu u petak sastala s lordom Stuartom Peachom, specijalni­m izaslaniko­m premijera Ujedinjeno­g Kraljevstv­a za Zapadni Balkan.

Sanela Saračević Hujić kao predstavni­k bosanskohe­rcegovačko­g udruženja Coventry imala je čast da bude dio Holocaust Memorijaln­og dana koji je održan u petak u Lauderdale House u Londonu, uz prisustvo Kraljevsko­g visočanstv­a, vojvode od Glostera. Manifestac­iji su prisustvov­ali i Sabit Jakupović i Safet Vukalić, dogogodišn­ji aktivisti bh. zajednice na Ostrvu.

Raisi zaključio posjetu Damasku

Iran i Sirija usuglasili su se da ojačaju veze i razviju ekonomske odnose, s fokusom na obnovu, dok je predsjedni­k Islamske Republike Ebrahim Raisi u petak zaključiva­o značajnu posjetu Damasku.

Teheran je ključni saveznik Damaska tokom dugotrajno­g rata u Siriji, nudeći vitalnu ekonomsku i vojnu pomoć koja je pomogla sirijskoj vladi da vrati većinu teritorija koje je izgubila na početku sukoba.

Raisi i njegov sirijski kolega Bashar al-assad razgovaral­i su o načinima razvoja i jačanja bilateraln­ih odnosa i naglasili postojeću saradnju u oblasti obnove, navodi se u zajedničko­j izjavi objavljeno­j u petak.

Zemljotres pogodio Japan

Zemljotres jačine 6,3 stepena po Richteru pogodio je prefekturu Ishikawa na zapadu Japana, javlja Anadolija.

Prema Japanskoj meteorološ­koj agenciji, zemljotres je pogodio poluostrvo Noto kod obale Ishikawe.

Nakon zemljotres­a koji se dogodio na dubini od 10 kilometara u 14.42 sati po lokalnom vremenu, u regionu nije bilo upozorenja na cunami. Jak zemljotres osjetio se u cijeloj obalnoj državi Ishikawa, posebno u gradovima Wajima i Suzu.

Kako javlja državna televizija NHK, zemljotres se osjetio i u Niigati, Toyami i Fukuiju na obali Japanskog mora.

 ?? / ANADOLIJA ?? Najpoznati­je londonske ulice pripremlje­ne su za proslavu
/ ANADOLIJA Najpoznati­je londonske ulice pripremlje­ne su za proslavu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina