Oslobodjenje

Rusija se priprema za Dan pobjede

Josep Borrell rekao je da se Kina ne može smatrati prijetnjom evropskoj sigurnosti kao Rusija

-

Rusija će odgovoriti konkretnim akcijama na pokušaj napada dronom na Kremlj, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U razgovoru s novinarima nakon sastanka Savjeta ministara vanjskih poslova Šangajske organizaci­je za saradnju u Goi u Indiji, Lavrov je nazvao nedavni napad dronom, za koji Kremlj tvrdi da ga je izvela Ukrajina, neprijatel­jskim činom.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici već su negirali umiješanos­t Kijeva u napad dronom.

U Rusiji se nastavljaj­u pripreme za Dan pobjede, koji će devetog maja biti obilježen vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi. Ruska vojska obavila je generalnu probu uoči vojne parade, kojom Rusija obilježava 78. godišnjicu pobjede Sovjetskog saveza nad nacističko­m Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

U Rusiji je Dan pobjede praznik kojim se obilježava predaja nacističke Njemačke 1945. godine. Proglašen je nakon što je Njemačka potpisala kapitulaci­ju u večernjim satima 8. maja 1945. u Berlinu, kada je već bila prošla ponoć u Moskvi.

Visoki predstavni­k Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da se Kina ne može smatrati prijetnjom evropskoj sigurnosti kao Rusija.

Naveo je da bi Peking mogao imati veliki utjecaj na Moskvu, te da je telefonski razgovor kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga i Zelenskog bio pozitivan pomak.

Osvrćući se na odnose između EU i Kine, Borrell je rekao: “Iako smo bliži Evropljani­ma i SAD-U, treba da imamo svoj stil odnosa sa Kinom. Kina je rival EU, ali se u isto vrijeme ne može smatrati prijetnjom evropskoj sigurnosti kao Rusija.”

 ?? / ANADOLIJA ?? Parada će se održati na Crvenom trgu u Moskvi
/ ANADOLIJA Parada će se održati na Crvenom trgu u Moskvi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina