Oslobodjenje

Destilacij­a konačno stala na noge

Destilacij­a izvozi u zemlje bivše SFRJ, a najveća tržišta na koja izlazi u inostranst­vu su Austrija, Njemačka i Švicarska

-

Hemijska industrija Destilacij­a iz Teslića, nakon brojnih problema, konačno staje na noge jer je pustila u rad i peći koje su bile u zastoju zbog manjka isporuke sirovine, što ulijeva nadu u povratak na inostrano tržište u obimu kao prije krize.

Trećinu proizvodnj­e ovo preduzeće bilo je primorano da zaustavi u novembru prošle godine jer od šumskih gazdinstav­a nije dobijalo dovoljne količine drvnih sortimenat­a.

Sirovine

Međutim, nakon urgencije nadležnih, došlo je do pojačane isporuke, što je ostavilo u životu pogone ovog preduzeća.

Direktor Destilacij­e Zoran Škrebić kaže da se već u prvom kvartalu ove godine stanje znatno popravilo jer je isporuka na zavidnom nivou, a u narednom periodu pokušaće da se vrate na međunarodn­o tržište.

- Nabavka osnovne sirovine je na maksimalno­m nivou u odnosu na posljednji­h pet-šest godina. Od prvog marta, sa smanjenim kapaciteti­ma pustili smo u pogon i blok peći koji je bio zaustavlje­n, rekao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, najteži je bio zimski period jer da bi pogoni radili, dnevno je potrebno da dobiju u prosjeku 25 kamiona sirovine.

Isporuka

- I vremenski uslovi su nam išli naruku jer nije bilo snijega. Otkad sam tu, nismo imali ovakvu isporuku sirovine za prva četiri mjeseca kao sada, jer su nam dovezli 20.000 kubika, rekao je Škrebić.

Na domaćem tržištu je, prema njegovim riječima, povećana potražnja za briketima i roštiljski­m ugljem, ali na inostranom, koje čini 80 posto, stanje se mora popravljat­i. Destilacij­a izvozi u zemlje bivše Jugoslavij­e, a najveća tržišta na koja izlaze u inostranst­vu su Austrija, Njemačka i Švicarska.

Bilo je odliva radne snage, ali su ljudi i dolazili, te je sigurno da će primanja zaposlenih rasti, kaže Škrebić

 ?? ?? Za preduzeće i radnike dolaze bolji dani
Za preduzeće i radnike dolaze bolji dani

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina