Oslobodjenje

A bili su samo djeca željna mira

Učenici osnovnih i srednjih škola, njih 1.601, kroz pjesmu, ples i recital odali su počast ubijenim vršnjacima tokom opsade

- Piše: MEHMED FESTIĆ

Na Trgu djece Sarajeva u petak je na prigodan i dostojanst­ven način obilježen 5. maj - Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Sarajevski učenici osnovnih i srednjih škola, njih 1.601, još jednom su kroz izuzetan scenski nastup, kroz pjesmu, ples, recital i fotografij­e odali počast za isto toliko njihovih tadašnjih vršnjaka koje je agresor ubio u toku opsade Sarajeva 1992-1995.

Snajperi

Predsjedni­k Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica je još jednom podsjetio na svu brutalnost agresora koji je najmlađe stanovnike Sarajeva ubijao snajperima i granatama, u njihovoj igri, u domovima, na sankanju, u školama, u dvorištima.

- Uprkos svemu tome, mi ovdje sa ovog mjesta ne želimo govoriti o mržnji, želimo samo da se istina nikada ne zaboravi, da bude opomena da se slično zlo nikada nikome ne ponovi, istakao je Grabovica.

On je poručio kolika je ogorčenost roditelja ubijene djece, ali i svih građana Sarajeva i BIH na bh. pravosuđe, na Tužilaštvo BIH jer nikada, u proteklih 30 godina, nisu podigli nijednu optužnicu za zločin protiv djece Sarajeva.

- Optužujemo vas za vaš nerad jer ste iznevjeril­i sva naša očekivanja, jer ste dozvolili da zločin ostane nekažnjen. Optužujemo vas što na taj način ohrabrujet­e nove potencijal­ne zločince, a mlade dovodite u zabludu po pitanjima pravde, morala i etike. Svojim neradom ste postali saučesnici sa zločincima. Sigurno je da će vama suditi vrijeme i istorija, naveo je Grabovica.

Poručio je da djeca i mladi moraju znati istinu, moraju pamtiti šta se dogovorilo, ali da moraju biti hrabri, jaki, sposobni, obrazovni otvoreni, bez mržnje okrenuti budućnosti, ali i spremni i na sve izazove.

Zdravka Gvožđar se prisjetila tužnog događaja.

- Iz UNPROFOR-A su rekli da garantuju mir i da pod kontrolom drže oružje agresora. Djeca su toliko vremena bila u podrumima, pustili smo ih malo da prodišu. Samo što su izašli, granata je pala. Moj sin Eldin i njegova prijatelji­ca Aida su poginuli, a bilo je i povrijeđen­ih. Sva ova mladost podsjeća na izgubljene generacije, rekla je Gvožđar.

Izetu Kuhinji tokom opsade ubijen je sin.

- Moj sin Namik je imao trinaest godina. Bio je dobar učenik, izviđač i osoba oko koje su se okupljali prijatelji. Ubijen je 4. februara 1993. na Alipašinom Polju. Dobro se sjećam tog dana. Do stana je došao njegov drug i pozvao ga da prošetaju psa.

Roditelji ubijene djece, ali i svi građani Sarajeva i BIH su ogorčeni na bh. pravosuđe i Tužilaštvo BIH, kaže Grabovica

Bez mržnje

Djeca su nam boravila u podrumima i morali smo iskoristit­i svaki sunčan dan i sve mirne trenutke. Izašli su i nakon petnaestak minuta, pala je granata koja je na licu mjesta usmrtila njih dvojicu i psa. Neizmjerno sam tužan, on je bio moje prvo dijete. Član sam Udruženja roditelja ubijene djece i mi nastojimo čuvati sjećanja, ali i podsjećati kako za zločine niko nije odgovarao. Od novih generacija želimo napraviti mirotvorce i djecu koja vole, bez trunke mržnje. Mir trebamo biti njihovo najjače oružje, poručio je Kuhinja.

Obilježava­nju 5. maja su uz brojne građane, udruženja, roditelje i sarajevske školarce prisustvov­ali i članovi Predsjedni­štva BIH Željko Komšić i Denis Bećirović, te brojni zvaničnici svih nivoa vlasti.

 ?? ?? Djeca su ubijana ispred zgrada, u školama, u igri...
Djeca su ubijana ispred zgrada, u školama, u igri...

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina