Oslobodjenje

Brčaku sedam i po godina zatvora

37-godišnjak je proglašen krivim jer je trinaestog­odišnju kćer prisilno udao

- A. B. Č.

Brčak Nazif M. (37) je u Osnovnom sudu u Brčkom proglašen krivim za trgovinu ljudima, odnosno jer je trinaestog­odišnju kćer prisilio na udaju za B. Š, zbog čega je osuđen na sedam i po godina zatvora.

Nazif M. je, kako se navodi u presudi, od porodice B. Š. primio novčanu naknadu. Tužilaštvo distrikta optužilo je Nazifa M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivprav­nu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice B. Š, toj porodici predao trinaestog­odišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu. Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljava­nja vratio porodici Š, a nakon novog bjekstva, policija je maloljetni­cu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu. Tokom glavnog pretresa pred sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njega, pa ga je s tim u vezi, Osnovni sud za ovo krivično djelo nepravosna­žno osudio, a osim kažnjavanj­a počinioca, saradnjom Tužilaštva s policijom i Centrom za socijalni rad distrikta spriječeno je daljnje iskorištav­anje žrtve, koja je institucio­nalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću.

- Saradnja nadležnih na ovom području redovno se provodi i putem lokalnog koordinaci­onog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je Tužilaštvo aktivno uključeno. Procesuira­nje počinilaca i istovremen­a zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetni­ci, ostaje i dalje u fokusu djelovanja ovog tužilaštva, kazali su u brčanskom Tužilaštvu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina