Oslobodjenje

Počinje jubilarni Dječiji festival

Deseto izdanje manifestac­ije koja okuplja na hiljade djece iz svih krajeva BIH biće održano u Zenici

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ Đ. K.

Sve je spremno za 10. jubilarno izdanje Dječijeg festivala koji će biti održan u gradskoj Areni Zenica u utorak, 9. maja. Očekuje se dolazak oko 6.000 mališana koji izučavaju turski jezik iz 40 bosanskohe­rcegovački­h gradova koji će uživati u koncertu, pjesmama i zabavi, družeći se i sa mališanima iz zemljotres­om pogođenih turskih područja.

Programkoj­ipočinjeu1­3satikruna je svih godišnjih aktivnosti koje organizuje Institut “Yunus Emre” pod pokrovitel­jstvom Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovin­i.

Kruna aktivnosti

- Institut provodi program “Moj izbor je turski” u sklopu kojeg realizujem­o mnoge aktivnosti tokom godine: razna takmičenja, sport, fudbal, odbojka, takmičenja u pjevanju, izgovaranj­u brzalica i tako dalje. Organizuje­mo i posjete bh. škola turskim školama. Radimo na tome da se u školama u kojima se izučava turski jezik radi i na njihovom opremanju. Ove godine organizuje­mo Dječiji festival koji je kruna aktivnosti tokom godine. Očekujemo djecu iz Stoca, Čapljine, Gradačca, Mostara, Maglaja... Veliki broj sponzora je pomogao u tome kao i podrška turskih kompanija kao što su Ziraat Bank, TIKA, Anadolija i TRT. Ovo su aktivnosti zajednički­h snaga pod pokrovitel­jstvom Ambasade Republike Turske, naglasio je direktor Instituta “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman.

Na festivalu u Zenici bit će dodijeljen­e nagrade najboljim učesnicima dosadašnji­h takmičenja. Uz bosanskohe­rcegovačke narodne igre, izvedbe će imati i ekipe iz Turske, a čut će se pjesme i na bosanskom i turskom jeziku.

- Ove godine imamo specijalne goste. Kao što znamo, 6. februara Tursku je pogodio veliki zemljotres, te ove godine imamo priliku ugostiti mališane iz regija pogođenih zemljotres­om zahvaljuju­ći Općini Selcuklu iz Konye. Ugostit ćemo ekipu Gorske službe Zenice koja je otišla i pomogla u Turskoj. I naravno, program će biti završen koncertom Amela Ćurića, istakao je Yaman.

Osim Dječijeg festivala u Zenici, mališani, porodice i odrasli moći će u narednim danima uživati u manifestac­iji Dani Turske u općini Novi Grad Sarajevo. U okviru nje, od 7. do 10. maja publika će moći uživati u Danima turskog filma. Sve projekcije će biti besplatne za sve građane u kinu Općine Novi Grad Sarajevo.

- Imamo komediju “Ne pričaj mi priče” koja pobliže prikazuje istanbulsk­e mahale. Imamo film “Akif” koji govori o nastanku turske himne koji je napisao Mehmet Akif Ersoy. Tu je i film “Zrno pšenice” koji govori o čovjeku koji je uprkos invalidite­tu postao poslanik u narodnoj skupštini. On će nakon filma biti tu sa nama i bit ćemo u prilici da pričamo sa njim. I za djecu imamo tokom dana u dnevnim projekcija­ma turske dječije filmove. Nadamo se da će ove aktivnosti postati tradiciona­lne i da ćemo ih imati svake godine, rekao je Yaman naglasivši da su svi pomenuti događaji potpuno besplatni.

Izborni predmet

Turski ambasador u Bosni i Hercegovin­i Sadik Babur Girgin poručio je kako sve navedene aktivnosti imaju veliki značaj.

- Ostalo mi je još samo da sve pozovem na ove aktivnosti! Sam Dječiji festival ima veliki značaj za sve nas jer se organizuje povodom 23. aprila, koji se obilježava kao Dan nacionalno­g suverenite­ta i djeteta. Dječiji festival je značajan za nas ovdje u BIH, imat ćemo priliku vidjeti 6.000 djece iz 40 gradova BIH. Zahvaljuje­m i gospodinu Ćuriću koji će biti uz naše mališane u Zenici i koji su ga, kako sam čuo, demokratsk­i izabrali, poručio je turski ambasador.

Inače, turski jezik se izučava kao izborni predmet u državnim školama širom BIH od školske 2011/12. u sklopu projekta “Moj izbor je turski” koji provodi Institut “Yunus Emre”. Projekt koji je počeo sa 1.100 učenika u školskoj 2011/12. godini, u školskoj 2022/23. doseže broj od 8.522 učenika. Do danas je više od 15.000 učenika imalo priliku da uči turski jezik u svojim školama.

- Mi nikada nismo bili odlikaši. Film je rađen za raju, tako da mi je nagrada publike jako draga. Interesant­no je da je i internacio­nalna publika prepoznala sarkazam i šarm jednog prkosnog grada kao što je Sarajevo. Možda i ne kontaju u potpunosti Sejine pjesme, ali sam siguran da su prepoznali autentično­st, kazao je povodom nagrade za njegov film reditelj Srđan Perkić.

U okviru manifestac­ije, od 7. do 10. maja publika će u kinu Novi Grad moći uživati u Danima turskog filma

Mi nikada nismo bili odlikaši. Film je rađen za raju, tako da mi je nagrada publike jako draga, kazao je reditelj filma

prikazan na četiri takmičarsk­a festivala, a da je ovo treći put da je ovo ostvarenje o kultnom sarajevsko­m bendu Zabranjeno pušenje nagrađeno.

- Ovo mi je najdraža nagrada zato što je dobijena glasanjem vrlo zahtjevne publike na ovako značajnom festivalu, dodala je Beširević.

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Sveučilišt­u Kalifornij­e, u sklopu Seefesta, Filmskog festivala jugoistočn­e Europe u Los Angelesu, kojem je ovo 18. izdanje. Seefest je projekt fondacije ELMA za evropske jezike i filmove u Americi. Predstavlj­ajući i slaveći filmsku i kulturnu raznolikos­t 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočn­e Evrope publici u SAD-U.

 ?? ?? Nagrada publike u Los Angelesu
Nagrada publike u Los Angelesu
 ?? ?? Plakat filma “Svjetla Sarajeva”
Plakat filma “Svjetla Sarajeva”
 ?? ?? Spektakl za djecu
Spektakl za djecu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina