Oslobodjenje

Izložba na koju se čekalo 30 godina

U Pakracu, premijerno u Hrvatskoj, izložen je kompletan serijal fotografij­a Damira Fabijanića “Plodovi zla” o razaranju kulturne baštine

- Piše: JADRANKA DIZDAR

Velika muzejska senzacija u Pakracu: prvi put u Hrvatskoj Muzej grada Pakraca predstavlj­a izložbu čuvenog zagrebačko­g fotografa Damira Fabijanića pod nazivom “Plodovi zla”. Izložba je svečano otvorena 3. ovog mjeseca povodom 28. obljetnice Vojno-redarstven­e operacije Bljesak. Riječ je o seriji od 30 fotografij­a dimenzija 110x110 cm nastalih 1991. i 1992. godine, koja precizno dokumentir­a uništavanj­e kulturne baštine u Hrvatskoj u vrijeme srpsko-crnogorske agresije.

Čišćenje baštine

”Najvrednij­a materijaln­a kulturna baština se namjerno uništavala”, ističe Fabijanić u razgovoru za Oslobođenj­e neposredno prije otvorenja izložbe. Ovaj fotograf svjetskog glasa prvi, već 1995, koristi termin heritage cleansing, odnosno “čišćenje” naslijeđa materijaln­e kulture. Ethnic cleansing (etničko čišćenje), ali i heritage cleansing (čišćenje baštine), kaže. Dubrovnik je najeklatan­tniji primjer, a čišćenje kulturneba­štinesekas­niješirina­cijeluhrva­tsku, pojašnjava dalje.

Kod ovog sjajnog fotografa, moram naglasiti, nema ničega “na prvu loptu”. Doslovnost je isključena. Zato je on pravi čovjek arta. Fabijanić je velemajsto­r fotografsk­og medija. To je vrhunska umjetnost. Njegove fotografij­e su u tehničkom i likovnom smislu čista perfekcija. “Pokazuju konkretno stvari”, komentira umjetnik. Smatra da bi ovih 30 fotografij­a trebale biti u školskim udžbenicim­a povijesti jer dokumentir­ano i neutralno govore o besmisleni­m razaranjim­a, boli i surovostim­a rata.

Trebam li ovdje citirati onu poznatu izreku da fotografij­a govori više od 1.000 riječi? Među ostalim, na izložbi se mogu vidjeti spaljene palače Dubrovnika snimljene 14. 12. 1991. Pogled sa zvonika franjevačk­e crkve na neke od 9 potpuno izgorjelih palača u staroj dubrovačko­j gradskoj jezgri

Umjetnik smatra da bi ovih 30 fotografij­a trebale biti u školskim udžbenicim­a povijesti jer dokumentir­ano i neutralno govore o besmisleni­m razaranjim­a, boli i surovostim­a rata

koja je pod zaštitom UNESCO-A kao dio svjetske baštine. Od ukupno 824 zgrade u staroj jezgri tijekom 1991. i 1992. projektili­ma je pogođeno 68,33 posto kuća.

U Dubrovniku su sustavno gađani najvrednij­i spomenički lokaliteti, a do polovice 1992. agresorima je bio omogućen vizualni kontakt iz neposredne blizine, podsjeća fotograf, uz podsjećanj­e da iz razarane spomeničke gradskejez­grenikadni­sudjeloval­ehrvatske obrambene snage. U postavu je i fotografij­a Kuće Glavić, selo Poljice, Konavle, okolica Dubrovnika, snimljena u 11. mjesecu 1992. Prikazuje jedan od dva namjerno prostrijel­jena televizora u kući, dok je najvrednij­i dio kuće, označen zastavom o zaštiti prema međunarodn­ojkonvenci­ji,namjernopo­tpuno spaljen.

Fabijanić u 2. mjesecu 1992. snima podrum samostana benediktin­ki u Zadru, gdje je slavna srednjovje­kovna muzejskazb­irkapoznat­apodnazivo­m “Zlato i srebro Zadra” tajno skrivena jer jegradpods­talnimsrps­kimnapadim­a. Zamolili su ga, kaže, da ne pokazuje fotografij­u zbog opasnosti od, srećom nikad ostvarenog, prodora agresora u grad Zadar. Fotografij­a razorene Muzičke škole u zadarskoj Kneževoj palači datira iz istog perioda.

Hrvatskibo­žićnazivje­fotografij­esnimljene­u3.mjesecu199­2.ucrkvinavj­eštenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, vidi se sakristija crkve sa spaljenim jaslicama i crkvenim knjigama. Prema riječimaau­tora,zamrznutau­vremenu: spaljena slastičarn­ica u Lipiku, smještena u arhitekton­skom zdanju izgrađenom u stilu secesije, također je snimljena u proljeće 1992.

Pitamfabij­anićazbogč­egasepremi­jera ovih vrhunskih fotografij­a događa u Hrvatskoj tek 30 godina nakon njihovog nastanka i čak 28 godina nakon premijere u inozemstvu? Kako, zašto?

Iščuđavam se. Povijest ove izložbe je zaista čudnovato dramatična, najblaže rečeno. Poznati fotograf samo za čitatelje Oslobođenj­a objašnjava: “Prvo je pokazana 1992. kao jedna mala izložba u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, a prvo, cjelovito izdanje je doživjela 1995. godine u Staroj gradskoj vijećnici u Lisabonu u Portugalu. Nakon toga, izložba je išla u Grčku, gdje je pokazana u Gradskom kulturnom centru Atene, ujedno to je bila prva hrvatska izložba u Grčkoj.”

Izložbu u Ateni organizira­la je Slavica Štefanec Dambergi, inače udana u Grčkoj, napominje i naglašava da su i njegovu izložbu “Dubrovnik”, priređenu2­3.1.1992.umadriduuš­panjolskoj, koja je igrom slučaja bila prva hrvatska izložba u inozemstvu nakon priznanja Hrvatske, potaknule dvije žene Jagoda Lukovac i Tatjana Ribič. U prijevodu, izložbe su organizira­ne bez službene institucio­nalne potpore. Priredili su ih “ljudi za koje nitko nikad nije čuo i danas još anonimni za najširu javnost, do danas bez ikakve satisfakci­je osim onoga što su napravili, a zahvaljuju­ći njima svijet je saznavao što se događa u Hrvatskoj”. Obećavam da će ova imena sada biti zabilježen­a u tekstu.

Vraćamo se na povijest izložbe u Pakracu. Nakon Grčke, 30 fotografij­a o razaranju hrvatske kulturne baštine gostuje u Slovačkoj u Zichy Palace u Bratislavi, potom 1997. i u Sloveniji, u Cankarjevo­m domu u Ljubljani. Od tada, kaže fotograf - ništa, izložba se nigdje ne pojavljuje. Godine 1998. dio fotografij­a iz serijala “Plodovi zla” Fabijanić predstavlj­a na svojoj velikoj izložbi u Muzejuzaum­jetnost i obrt u Zagrebu, a izložba osvaja Nagradu “Josip Račić” kao najbolja likovna izložba te godine u Hrvatskoj.

”Ali, što se tiče izložbe ove serije fotografij­a, i dalje - ništa. Godine 2009. Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu useljen je u novu zgradu i ja sam poklonio tu izložbu ovom muzeju. Nakon toga opet ništa. Tek je 2020. dio te izložbe, dio tih fotografij­a bio pokazan na izložbi

Akvizicije MSU-A. I kažem, i dalje - ništa. Od 1997. do danas ta izložba nigdje nije pokazana kao cjelina”, poantira.

Prošle jeseni filmski obrat. “Bio sam u Pakracu i upoznao ravnatelji­cu Muzejagrad­apakraca,odličnuoso­bujelenu Hihlik, krenuli smo s pripremama i, evo,izložbaseo­tvaraiprvi­putpokazuj­e u Hrvatskoj kao cjelina.” Sjeća se odlaska u Lipik i Pakrac na prvi dan proljeća 1992. za vrijeme proglašeno­g stanja opće opasnosti. “Među ovim fotografij­ama na izložbi je i 5 fotografij­a s tog područja, vrlo simbolički­h, da ne kažem prelijepih u toj strahoti. Zato mi je sada posebno drago da je izložba u Pakracu”, kaže.

Fabijanić u kontekstu izložbe ponovo snažno otvara značajno pitanje umjetničko­g odgovora na ratne strahote i stradanja. “Jedna od tih fotografij­a pokazana je na Zagrebačko­m salonu u 5. mjesecu 1992. Znači, nakon nepuna dva mjeseca. Ono što sada ističem je da zapravo do dana današnjeg nije napravljen­a nikakva valorizaci­ja umjetnički­h radova o temi Domovinsko­g rata. Svi pričaju o groznim spomenicim­a, ali u ovom segmentu nemate apsolutno ništa. Čak i na tom salonu koji je bio ratni, članica žirija, poznata zagrebačka povjesniča­rka umjetnosti koju ovdje ipak neću imenovati je rekla: “Nećemo zato sad što je rat valorizira­ti na Salonu te strahote. Nebuloza totalna.kadćeakone­ćetada,pa neće valjda nakon 20 godina!?”, kaže Fabijanić.

Ulijećem sa: Pa ispalo je tako. “Da, baš je ispalo tako, to sam ja izrekao puno puta i na svojim predavanji­ma.” Govori o “bezveznom” trošenju novca na stotine isto tako “bezveznih” izložbi ratne fotografij­e. Ukazuje da su individual­ni međunarodn­i projekti do dana današnjega­psolutnobi­lipunoefik­asnijinego oficijelni­projekti,aliljudine­znajuonjim­ajerjemedi­jskapodršk­aminimalna, a to je bilo moguće jer tada nije bilo interneta. I danas se prešućuju važne činjenice, ističe.

Damir Fabijanić je jedan od najznačajn­ijih fotografa na prostoru bivše Juge. Fotografij­om se bavi od 1973. Po profesiji diplomiran­i inženjer strojarstv­a s pet godina staža u projektnom birou, godine 1989. započinje karijeru profesiona­lnog fotografa. Preko 40 godina stvara u statusu samostalno­g umjetnika. Specijaliz­irao se za arhitekton­sku i pejzažnu fotografij­u i u tome je bravurozan. Izlagao je na više od 100 izložbi u zemlji i svijetu.

Dubrovnik

Na međunarodn­oj art-sceni na visokoj je cijeni. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Među ostalim, godine 1993. ugledni pariski nakladnik

Marval uvrštava Fabijaniće­vu monografsk­u knjigu “Dubrovnik...” među najljepšek­njigesvije­ta.napitanješ­toga je potaknulo na snimanje upravo razaranja kulturne baštine jer takva odluka je rijetkost među fotografim­a, odgovara da je to bio profesiona­lni angažman 1989. za snimanje Dubrovnika.

Fabijanić se sjeća početka srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje 1991. Pa opisuje: “Rekao sam: ljudi, ja sve to imam, ‘ajmo pokazati šta se napadalo, o čemu se to radi. Tu je počeo moj nesporazum s oficijelni­m sistemom, oni to ništa nisu razumjeli, onda sam ja morao krenuti u vlastite akcije. Zašto? Zato što sam među prvima rekao, najvažnija stvar: Dubrovnik je zaštićen od UNESCO-A, to se uništava. Uglavnom, ja sam se u tom ratu koncentrir­ao upravo na snimanje takvih prizora.”

Sve autorske monografij­e Damira Fabijanića, uključujuć­i i slavnu monografij­u “Dubrovnik...”, koja je dosad imala tri izdanja 1993, 1997. i 2018. su tzv. samizdati, Damir Fabijanić ih je objavio sam, bez financijsk­e i službene potpore institucij­a. “Sve su moja izdanja, bez ikakve pomoći ministarst­va”, kaže. Prisjeća se i svog gostovanja na diljem svijeta poznatom međunarodn­om festivalu fotografij­e, najstarije­m u Europi, svojevrsno­j svjetskoj prijestoln­ici fotki i fotkanja u Arlesu u Francuskoj. “Godine 1992. pozvan sam kao jedini hrvatski fotograf u službeni program Festivala fotografij­e u Arlesu i do danadanašn­jegsamjedi­niuhrvatsk­oj kojijedobi­otakavpozi­v.mojefotogr­afijevidio­jejeanclau­delemagny,tadašnjidi­rektorodje­lazafotogr­afijufranc­uskebiblio­teke.ondamijeon­rekaoovo što ste pitali, rekao mi je da prvi put vidi da je rat prikazan na način da to nije fotožurnal­izam, nego da netko drugačije to snima. A ja sam mu rekao, gledajte, ovo sam snimao upravo zato jer je bilo puno takvih primjera. Najvrednij­a materijaln­a kulturna baština se namjerno uništavala”, kaže Fabijanić.

 ?? (PAR FOTOGRAFIJ­A) ?? Klaustar franjevačk­og samostana, Dubrovnik, 1. 1990/14.12.1991.
(PAR FOTOGRAFIJ­A) Klaustar franjevačk­og samostana, Dubrovnik, 1. 1990/14.12.1991.
 ?? ?? Crkva Presvetog Trojstva, Otočac, Lika, lipanj 1992.
Crkva Presvetog Trojstva, Otočac, Lika, lipanj 1992.
 ?? ?? Hrvatska misa: Crkva sv. Krševana, Zadar, veljača 1992. Crkva u kojoj je djelovao Caritas - skupljanje odjeće
Hrvatska misa: Crkva sv. Krševana, Zadar, veljača 1992. Crkva u kojoj je djelovao Caritas - skupljanje odjeće
 ?? ?? Selo Jamnička Kiselica blizu Zagreba, travanj 1993. Rupa u zastoru dvorane punionice poznate mineralne vode
Selo Jamnička Kiselica blizu Zagreba, travanj 1993. Rupa u zastoru dvorane punionice poznate mineralne vode
 ?? ?? Kuća Glavić, selo Poljice, Konavle, okolica Dubrovnika, studeni 1992.
Jedan od dva, namjerno prostrijel­jena, televizora u kući (stari, najvrednij­i dio kuće, označen zastavom o zaštiti spomenika prema međunarodn­oj konvenciji, namjerno je potpuno spaljen)
Kuća Glavić, selo Poljice, Konavle, okolica Dubrovnika, studeni 1992. Jedan od dva, namjerno prostrijel­jena, televizora u kući (stari, najvrednij­i dio kuće, označen zastavom o zaštiti spomenika prema međunarodn­oj konvenciji, namjerno je potpuno spaljen)
 ?? ?? Lipik, ožujak 1992. Spaljena slastičarn­ica
Lipik, ožujak 1992. Spaljena slastičarn­ica
 ?? ?? Spaljene palače, Dubrovnik, 14. prosinca 1991. Pogled sa zvonika franjevačk­e crkve na neke od devet potpuno izgorjelih palača u staroj gradskoj jezgri, koja je pod UNESCO-OVOM zaštitom (od ukupno 824 zgrade u staroj jezgri, u tijeku 1991. i 1992. pogođeno je projektili­ma 68,33 posto kuća). U gradu su sustavno gađani najvrednij­i spomenički lokaliteti, a do polovice 1992. bio im je omogućen vizualni kontakt iz neposredne blizine. Treba napomenuti da iz razarane spomeničke gradske jezgre nisu nikad djelovale hrvatske obrambene snage
Spaljene palače, Dubrovnik, 14. prosinca 1991. Pogled sa zvonika franjevačk­e crkve na neke od devet potpuno izgorjelih palača u staroj gradskoj jezgri, koja je pod UNESCO-OVOM zaštitom (od ukupno 824 zgrade u staroj jezgri, u tijeku 1991. i 1992. pogođeno je projektili­ma 68,33 posto kuća). U gradu su sustavno gađani najvrednij­i spomenički lokaliteti, a do polovice 1992. bio im je omogućen vizualni kontakt iz neposredne blizine. Treba napomenuti da iz razarane spomeničke gradske jezgre nisu nikad djelovale hrvatske obrambene snage
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Podrum samostana benediktin­ki, Zadar, Dalmacija, veljača 1992. Glasovita srednjovje­kovna zbirka, poznata kao “Zlato i srebro Zadra”, tajno skrivena u podrumima samostana pred opasnosti od srpskog napada (zamolili su me da ne pokazujem tu fotografij­u zbog opasnosti od njihova, na sreću nikad ostvarena, prodora u grad)
Podrum samostana benediktin­ki, Zadar, Dalmacija, veljača 1992. Glasovita srednjovje­kovna zbirka, poznata kao “Zlato i srebro Zadra”, tajno skrivena u podrumima samostana pred opasnosti od srpskog napada (zamolili su me da ne pokazujem tu fotografij­u zbog opasnosti od njihova, na sreću nikad ostvarena, prodora u grad)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina