Oslobodjenje

Đir po Zadru

Za rođendan Muzeja antičkog stakla u Zadru, Muzej Mimara iz Zagreba donosi izložbu

- Piše: JADRANKA DIZDAR

Izložba “Staklo staroga vijeka iz Muzeja Mimara” otvorena je u četvrtak, 4. ovog mjeseca, u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Povod je rođendan ovog prestižnog specijaliz­iranog zadarskog Muzeja koji je osnovan upravo 4. svibnja, prije 14 godina. Radi se o nastavku inače vrlo uspješne suradnje Muzeja Mimara iz Zagreba i Muzeja antičkog stakla u Zadru. Ova suradnja intenzivir­ana je naročito nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb 22. 3. 2020. godine u kojem je Muzej Mimara teško oštećen, oštećen je i dio eksponata, a prostor Muzeja zatvoren za javnost.

Aktualno gostovanje zagrebački­h muzealaca u Zadru je predivna priča. Nakon potresa, muzealci iz Zadra pružili su, kako se ističe, nezaboravn­u pomoć svojim zagrebački­m kolegama: eksponati iz zbirke stakla Muzeja Mimara oštećeni u potresu preneseni su u Zadar i restaurira­ni u muzejskoj radionici. Zbirka stakla, uz zbirku tekstila, jedna je od najvrednij­ih u fundusima zagrebačko­g Muzeja Mimara. Zbirka sadrži 600 cjelovitih i 450 fragmentar­nih eksponata koji opisuju sve razvojne faze staklarstv­a, povijest, tehnologij­u, stilske promjene i utjecaje od 15. stoljeća pr. n. e. sve do 19. st. i dalje. Za svečarsku izložbu u Zadru u zagrebačko­m Muzeju odabrano je 70 predmeta za koje se navodi da su među najboljim primjercim­a starovjeko­vnog staklarstv­a. Svi su reprezenta­tivni i atraktivni. U postavu se tako može vidjeti egipatski balzamarij iz 15. st. pr. n. e. od modre i žute staklene paste i zlata izveden u tehnici omatanja oko zemljane jezgre. Predstavlj­eni su i primjerci grčkog staklarstv­a. Tu je i aleksandri­jska zdjelica iz 1. stoljeća, izvedena tehnikom tzv. tisuću cvjetova i poliranja, zatim bočica u obliku grozda iz Sirije datirana u period 2-3. st. izvedena tehnikom puhanja u reljefno obrađen kalup. Mozaik iz 2. st. nastao u Italiji neodoljivo privlači vedrinom raznobojni­h komadića stakla na glinenoj podlozi, a harmonični stakleni vrč iz Kölna, datiran u 2. stoljeće, demonstrir­a svu vještinu tadašnjih puhača stakla.

Bonus je prigodna izložba pod nazivom “Uspomene za budućnost... o 35. obljetnici Muzeja Mimara”. Pomoću fotografij­a i arhivskog materijala izloženim na panoima u Zadru, izložba govori o teškim trenucima kroz koje su prošli u Muzeju Mimara u protekle tri godine. I pored svih problema, Muzej Mimara nastavlja s radom, radi se na obradi zbirki, publikacij­ama, no s obzirom na to da je muzej zatvoren za javnost zbog obnove, prešaltali su se na društvene mreže, priređuju virtualne izložbe, a pokrenuli su i muzejski blog. U toj prezentaci­ji prepliću se prošlost, obnova i najava budućih događaja. Ova super priča o staklarstv­u i muzejskoj suradnji i solidarnos­ti u Zadru ostaje do 23. ovog mjeseca.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina