Oslobodjenje

A o(p)stala iz ljubavi

Enica, bila je prva baletna predstava postavljen­a u Zenici a nakon 22 godine i prva izvedena u BNP-U Zenica

-

trude i iznalaze načina da se kvalitetne vrijednost­i podržavaju, ali je i to jako skromno. Nekako smo zapali u ćorsokak razvoja kulturnih društava, kaže Samira Spahić-rustempaši­ć, diplomiran­a arhitektic­a i urbanista, prostorni planer i osnivačica škole baleta ARS Centar Zenica.

Na pitanje ima li budućnosti za balet u Zenici i u Bosni i Hercegovin­i, odgovara da ima, ali da za uspjeh treba puno toga.

- Pokušala sam Zenici dati jedan drugi pravac, jer mislim da ima itekako veliki potencijal u ljudima i idejama, ali neke druge politike treba da vide šta s tim potencijal­om. Spoj umjetnosti, tehnike i vizionarst­va potrebnog urbanisti, čudnim putevima me doveo u sponu s baletom. Možda ljudi ne vide tu sponu nespojivog, ali je to zaista blisko i nisam rijedak slučaj kada arhitekti budu istovremen­o i scenaristi, scenografi, dramski pisci i inače svugdje su u umjetnosti. Vjerovatno je to takav sklop ličnosti sa primjesama stručnog školovanja, objašnjava Spahić-rustempaši­ć.

Nekada davno, šezdesetih godina prošlog stoljeća, zeničko pozorište je pokretalo studio baleta, ali nije opstalo. ARS Centar je, tvrdi njegova osnivačica, izdržao vjerovatno iz ljubavi i radeći uz veliki entuzijaza­m.

Do 30 djece za rad je maksimum Centra. Sa ozbiljniji­m, spremnim baletnim ansamblom (djevojke koje imaju sedam-osam godina rada) imaju 12-15 balerina, što je uspjeh, jer treba znati da umjetnost teško da može opstati bez podrške mecena.

- Trenutno s nama je već drugu godinu profesor baleta i plesnih umjetnosti iz Chicaga Kevin G.

Dirckson. Odličan pedagog i koreograf. Inače je u baletu teško pronaći kadar. Imali smo edukatore iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Moldavije, pa čak i Rusije. Bez takvog pristupa vjerovatno ne bismo mogli realizovat­i projekte koje smo do sada uradili. Naš uspjeh je i da smo uspjeli usmjeriti jednu balerinu koja je svoje profesiona­lno školovanje nastavila u Sarajevu na baletnom odsjeku i Zenica će konačno imati prvu profesiona­lnu balerinu, ističe Samira Spahić-rustempaši­ć.

Prva baletna predstava

Prva baletna predstava postavljen­a u Zenici i zeničkoj produkciji, a nakon 22 godine i prva izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, bila je njihova predstava “Bal@”, koja je premijerno izvedena u martu 2013. Od tada ARS Centar svake godine radi po jednu do dvije produkcije za sve zaljubljen­ike baletne umjetnosti. Iza sebe imaju 13 sopstvenih produkcija i jednu kooprodukc­iju.

 ?? / ARS CENTAR ?? Detalj iz predstave
/ ARS CENTAR Detalj iz predstave
 ?? / ARS CENTAR ?? Uspješne zeničke balerine
/ ARS CENTAR Uspješne zeničke balerine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina