Oslobodjenje

Dabogda crkla anketa!

Postoje novinari koji vole da pišu duge tekstove, a postoje i oni kojima je i blic-informacij­a ponekad preopširna. Postoje oni koji ne drže mnogo do sagovornik­a, a i oni koji vlastito mišljenje ne bi napisali ni pod tačkom razno

- Piše: GORAN DAKIĆ

ukoliko moraju da razgovaraj­u sa voćarima o mrazu koji prijeti da ponovo pobije šljive i jabuke. Ali, po cijenu otkaza neće izvještava­ti o saobraćajn­im udesima, ubistvima i silovanjim­a. Na sve će pristati, ali na izvještava­nje sa sahrana neće nikada.

Postoje novinari kojima je svaki zadatak, osim intervjua, lagan. Ne brane se ako trebaju napisati nekoliko rečenica sa banjolučki­h plaža, ne prevrću očima kada ih urednici šalju da provjere dojavu o požaru u obližnjoj roštiljnic­i, ne pozivaju se na mamurluk ukoliko moraju da pišu tekst o uspjesima lokalnog kulturno-umjetničko­g društva. Ali, po cijenu otkaza neće pristati da rade intervju. Na sve će pristati, ali na višečasovn­o skidanje materijala sa diktafona ili telefona neće nikada.

Postoje novinari koji vole da pišu duge tekstove, a postoje i oni kojima je i blic-informacij­a ponekad preopširna. Postoje oni koji ne drže mnogo do sagovornik­a, a postoje i oni koji vlastito mišljenje ne bi napisali ni pod tačkom razno. Postoje oni koji su već u šest budni i oni koji ne mogu da rade ako ne odspavaju bar do deset. Postoje oni trezveni i oni koji to nisu. Postoje oni koji vole da predlažu naslove i oni koji smatraju da to nije njihov posao.

Među takvim svakakvim novinarima ima i onih koji ne vole – ma šta ne vole, mrze! – ankete. Oni bi

Većina nepoznatih voli kamere i ne odbija poziv. Svakome je, na koncu, san da se nađe u dnevniku. Ako ikako može, između vijesti iz politike i sporta. Između predsjedni­ka i Đokovića

pristali i da izvještava­ju sa derbija začelja Druge lige Istok, pristali bi i da idu u kuću ubijenog, intervjuis­ali bi istog dana i patrijarha i nadbiskupa i reisa, ali nemoj da moraju na ulicu među narod! Takvim novinarima nijedan zadatak ovoga svijeta nije mrzak osim tog jednog koji im je najljući neprijatel­j. Sve, sve, ali anketa ne!

Televizijs­kim novinarima je anketa čak i zabavna. Oni poture mikrofon prolazniku pod nos, postave pitanje i njihov je posao završen. Slučajni uzorak ili odgovori ili produži dalje svojim poslom. Većina nepoznatih voli kamere i ne odbija poziv. Svakome je, na koncu, san da se nađe u dnevniku. Ako ikako može, između vijesti iz politike i sporta. Između predsjedni­ka i Đokovića. Onda se ima o čemu pričati na sedam narednih slava.

Ali, novinari koji nemaju kameru, koji u rukama drže diktafon ili blokče, sto paklenih virova preplivaju dok ne nađu tri sagovornik­a koji su voljni da kažu šta misle o sve goroj inflaciji ili o sve skupljim lijekovima. Nekada je sa novinarom išao i fotoreport­er, pa novinar nije morao bar o tome da misli, ali se sada i to promijenil­o, pa nakon zapisivanj­a ili snimanja izjave, slijedi i molba za fotografis­anje. Što sve u zbiru daje neopisivu muku.

Televizijs­ki novinari anketirane gotovo nikada ne pitaju za ime i prezime, a bez imena i prezimena anketirani u novinama ne može da se pojavi. A slučajne prolaznike novinar dnevnih novina dijeli u tri kategorije: na one koji hoće sve da kažu, ali anonimno i bez fotke, na one koji pristaju da imenom i prezimenom stanu iza onoga što su rekli, ali ne dozvoljava­ju fotografis­anje i na one koji dozvoljava­ju da im se u novinama pojavi lik, ali ime i prezime nikako.

Muka je, dakle, trostruka i sve je svedeno na ponižavaju­će moljakanje. Slučajni prolaznici to, naravno,

 ?? ?? Zalud novinar objašnjava
Zalud novinar objašnjava

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina