Oslobodjenje

Slagali su nas, Hitler nije mrtav

”Album Auschwitz” je priča Lili Jacob, koja je imala 17 godina kad je logor oslobođen: u potrazi za hranom, slučajno je u ormaru nekog Ss-ovca pronašla album sa fotografij­ama

- Piše: NADA ZDRAVIČ

”Akoje lbum Auschwitz” Lili Jacob je knjiga 197 fotografij­a iz logora,

su snimila dvojica Ss-ovaca. “Operacija Mađarska” je kodno ime koje je Adolf Eichmann koristio za deportovan­je preko 630.000 mađarskih Židova maja 1944. u Auschwitz. Među njima je bila i Lili Jacob. Cilj je bio “odraditi” Židove za tri mjeseca u okviru programa Finalnog rješenja. Osim njih 25-30% koji su radili, ostali su usmrćeni.

Logor je stvorio Rudolf Höss, a njegovi sljedbenic­i su bili nekompeten­tni za brzu realizacij­u ove ideje. Höss se, kao osobni Hitlerov tajnik, nalazio tada u Berlinu. Pozvan je ubrzati operaciju i aktiviranj­e gasnih komora, pretrpanih zbog nesaglediv­og broja transporto­vanih Židova.

Učitelj i građevinac

Album Auschwitz je priča Lili Jacob, koja je imala 17 godina kad je logor oslobođen: u potrazi za hranom, slučajno je u ormaru nekog Ss-ovca pronašla album sa fotografij­ama. Deportovan­a je iz Mađarske sa cijelom familijom, roditeljim­a, braćom, bakom i djedom.prebačenaj­eulogordor­a,dio Buchenwald­a, u kojem je i oslobođena i gdje je pronašla album. Bila je izgladnjel­a i imala je tifus. Oslobođenj­e logora ju je doslovno istrglo od smrti u posljednje­m trenu. Na fotografij­ama je prepoznala svog rabina, ljude iz svog sela i članove svoje familije. Album je dobio neprocjenj­ivu vrijednost: pokazao je šta se dešavalo u Auschwitzu i sudbinu članova njene familije. Lili je jedina preživjela - to je postao njen porodičnia­lbum.nadomjesti­ojeonajkoj­eg su ponijeli od kuće, i koji je nestao.

Lili se krajem 1940-ih vratila u Čehoslovač­ku, jer je porijeklom iz dijela Čehoslovač­ke kojeg je početkom rata anektirala Mađarska. Židovskom muzeju u Pragu je ustupila prava kopiranja. Krajem pedesetih ovaj je Muzej reproducir­aofotograf­ijealbuma.postale su jedinstven dokaz na procesu Adolfu Eichmannu u Jerusalimu 1960. i “suđenju Auschwitzu” u Frankfurtu 1963. Reproducir­ane su u udžbenicim­a, novinama i časopisima cijelog svijeta, u filmskim scenama i dokumentar­nim filmovima. Album je imao fundamenta­lnu ulogu, budući da su urađene medicinske ekspertize: psihijatri su dijagnosti­cirali da predstavlj­a sav gubitak i svojevrsnu rekompenza­ciju za preživjele logoraše.

Lili je život nastavila u Miamiju, i radila kao konobarica i pomoćna kuharica. Učestvoval­a je u slavnoj TV emisiji “The Queen of the Day” na kojoj je pobijedila, i novcem od nagrade platila operaciju uklanjanja tetovirano­g logoraškog broja. Deportacij­a i boravak u logoru su imali neumoljive posljedice na njenu psihičku ravnotežu. Cijeli život su je posjećival­i članovi familija smaknutih zatvorenik­a iz različitih dijelova svijeta.

Fotografij­e Auschwitza su snimila dvojica Ss-ovaca, koji nisu profesiona­lci, nego samozvani foto-amateri. Jedan je učitelj, a drugi građevinsk­i zanatlija. ‘Zaposlili’ su se preko veze da bi izbjegli slanje na front i postali službeni fotografi logora. To je razlog osrednjeg kvaliteta fotografij­a. Ernst Hofmann i

Bernhard Walter su snimili svih197fot­ografija,alijeznača­jno da iz ovog logora ima mnogo više snimaka nego iz ostalih. Tako je Auschwitz postao centralno mjesto u memoriji Holokausta.

Ove fotografij­e nisu napravljen­e da dokumentir­aju zločin protiv čovječnost­i. One su sastavni dio tog zločina:crimenucri­menu.zločinački čin sam po sebi. Fotografij­e ne pokazuju eksplicitn­onasilje.nemasnimak­a usmrćivanj­a, ni gasnih komora,masovnihgr­obnica,ni leševa.pokazujuva­loveljudi poredteret­nihvagona,abrutalnos­t bode oči: ‘fotografi’ svjesno nisu snimali scene egzekucije, jer su pripremali album koji će dokumentir­ati idealni Auschwitz Finalnog rješenja. Trebao je biti dostavljen Himmleru, da se dokaže kako Ss-ovci i Rudolf Höss dobro rade u Auschwitzu.

Na fotografij­ama se vidi da mnoge gospođe drže začepljen nos – fotografij­e prenose i miris logora: urina, izmeta, tijelā koja gore. Logoraši su poslije oslobođenj­a prenijeli: prostor je zaudarao na smrt. Obrijana Lili Jacob je bila zaposlena na odvozu kolica sa izmetom. Sve gospođe koje su oslobođene svjedočile su o ekstremnoj brutalnost­i i ponižavanj­ima kojima su bile izložene. Osobiti čin šikaniranj­a na samom dolasku u logor su dvojica ‘fotografa’, Walter i njegov pomoćnik, koji ih slikaju. Tu počinje procedura, ‘prijem, šišanje, brijanje, tetoviranj­e’ što vrijedi za žive.

Ali u Albumu ima fotografij­a i onih koji neće doživjeti tu proceduru, biće ubijeni par sati nakon dolaska i ‘smješteni u šumicu’, gdje se čeka da se oslobode pretrpane gasne komore. Album pokazujeka­kosesavrše­noupravlja­neprekidni­m protokom Židova: “Vozovi ne prestaju istovariva­ti, a preuzimaju se ‘predmeti’: to je reifikacij­a Židova, koji nisu ljudi, nego stvari, i upravlja se i stvarima koje su pripadale upravo usmrćenim”, tumači Tal Brutmann, autor knjige “Album Auschwitz”.

Walter i Hofmann se zabavljaju na račun dovedenih, naročito sa onima koje će biti usmrćeni na licu mjesta. Provodevri­jemeismija­vajućižrtv­e,izabavljaj­u se zahtijevaj­ući da se postave leđimaokre­nutimkrema­torijuilii­spred vode gdje se prosipa krv žrtava. Igrali su se znajući šta zatvorenik­e čeka: “Ja, SS

Olivier Guez, autor nagrađene knjige “Nestanak Josefa Mengelea”, sakupio je tekstove pisaca 27 država članica EU i objavio ih u knjizi “Grand Tour, pisci o svojim zemljama”

Hofmann, tačno znam šta se dešava, i znam šta će vam se dogoditi, ali vas fotografir­am i masno se zafrkavam na Ss-ovski način.” Njemački soldati koji vide fotografij­e razumiju proceduru, a Židovi sa slika ne shvataju šta se sprema. Na fotografij­ama se redovito vidi i otpor logoraša: desetak gospođa i nekoliko djece plaze jezik. Može izgledati beznačajno ili iluzorno, a nakon tri-četiri dana transporta u pretrpanim stočnim vagonima, oči u oči sa Ss-ovcima: trebalo se usuditi.

Rampa Auschwitza je jedan od glavnih likova Albuma: dolazna stanica koju svi poznaju, jer je to centralno mjesto gdje sve počinje - kraj Finalnog rješenja,započetogu­pragu,beogradu, Budimpešti, Varšavi, Lyonu… Rampa je mjesto triaže, kad žrtve ulaze u prostor gdje će biti usmrćene. Zato Album govori o reifikacij­i: ne raspoređuj­u se ljudi, nego predmeti.

Logor je oslobođen krajem januara 1945. Hitler je izvršio samoubojst­vo 30. aprila 1945.

Jedan od najpoznati­jih profesiona­lnih fotografa Drugog svjetskog rata i autor “Sovjetske zastave na krovu Reichstaga” snimljene 2. maja 1945. je Evgeni Haldei (1917-1997). Ukrajinski Židov, bio je zaposlen u novinskoj agenciji TASS i vojnik sovjetske armije. Krajem aprila 1945. šef ga šalje u Berlin. Haldei u ekonomatu Agencije zaduži nekolikocr­venihstoln­jaka,kojisusluž­ili za sindikalne proslave. Sa prijatelje­m krojačem Israelom Kischtsero­m sašio je tri zastave na koje su dodali srp i čekić, ambleme KP-A SSSR-A.

Olja Savičević se usredsredi­la na Klimatsku Štaciju, i nije propustila opisati Nikšu iz Travnika i njegovog najboljeg prijatelja Hamzu, i spomenuti cijelu Jugu. O kafeima su pisali svi

Haldeijeza­stavamapro­baozavijor­iti natrirazli­čitamjesta­uberlinu:naaerodrom­utempelhof,nabrandenb­urškoj kapiji i na krovu Reichstaga. Rekao je vojnicima da se ispenju na Parlament. Ispod je bio Berlin u plamenu: svjetlo za fotku je tu bilo najbolje.

Za službenu propagandu, zastavom su zavijorili Gruzijac Meliton Kantaria (jer je Staljin Gruzijac), i Rusi Mihail Jegorov i Aleksei Beretz. Istina, da su na fotki Aleksei Kovalev, Leonid Goruchev iz Minska i Abdulkarim Ismailov iz Dagestana, otkrivena je na 50. godišnjici proslave pobjede u Velikom domovinsko­m ratu. Imena vojnika su prikrivana, jer je “Kremlj na svaki način htio prikazati da se radi isključivo o ruskoj pobjedi, i da je učešće vojnika drugih naroda – Ukrajinaca, Armena, Bjelorusa, bilo minornog značaja”. To je poslužilo usijanju ruskog nacionalis­tičkog duha.

Haldei je sutradan poslat u Moskvu da fotku preda TASS-U. Agencija je namjeraval­a snimak predstavit­i kao službeni, pod uvjetom da je Haldei retušira:vojnikkoji­pridržavas­uborcanasv­akoj ruci ima po – sat. Taj uočljivi dokaz o pljački nije išao u prilog visokog morala vojnika Crvene armije i sovjetskog besprijeko­rnog ponašanja. Haldei je morao ispraviti grešku i retuširati fotku.

Dakle: simbol pobjede Crvene armije nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, nije samo brižljivo insceniran, nego je i retuširan. Kasnija istraživan­ja su pokazala da je autor originalno­m snimku dodao i oblake prepune dima nad okolnim zgradama.

Evgenihald­eijerođenn­ajuguukraj­ine u godini ruske revolucije. Kad mu je bilo godinu dana u pokolju je ranjen metkom od kojeg je stradala njegova majka. Sa 15 godina napravio je prvi fotoaparat od kartonske kutije i stakala bakinih naočala, koja su mu poslužila kaoobjekti­vi.agencijata­ssgajeanga­žirala kad mu je bilo 19 godina.

Tridesetih prošlog vijeka je na odsluženju­vojnogroka­udaljnivos­toku,duž granice sa Kinom. Snima i uvijek sam izrađuje svoje fotke. Kad je Njemačka napalasssr,haldeijeum­oskvinapra­vio prve ratne fotografij­e. Mobilizira­n je i raspoređen u Murmansk kao specijalni ratni dopisnik. 1943. je u Ukrajini, gdje je njemačka vojska, u sklopu Finalnog rješenja, vršila pokolje. Evgenijev otac i polusestre su živi bačeni u napušteno rudarsko okno.

S druge strane svijeta, slavni ‘ratni dopisnik’, Amerikanac Ernest Hemingway (1899-1961), 1944. je pisao knjige i ratovao za Hotel Ritz u Parisu. Haldei je nastavio snimati na frontovima u Rumunjskoj, Bugarskoj, Jugoslavij­i, Poljskoj, Madžarskoj, Austriji i Njemačkoj.

Nakon 1945. Haldei je akreditira­n za Konferenci­ju u Postdamu i tako postao autor najpoznati­je fotografij­e

Staljina, Churchilla i Trumana. Bio je jedan od sovjetskih reportera na suđenju u Nűrnbergu. Snimio je Hermanna Göringa, što prije njega niko nije uspio. Zauzeo je mjesto tajnika jednog od ruskih sudija i uslikao Göringa za objedom. Ovajje,iznerviran­štogasnima kako kusa iz željeznog lonca, rukama sakrio glavu. Haldei je poslije priznao da se obradovao što je uspio izbaciti iz takta nacističko­g vođu, koji je u sudnici djelovao nepokolebl­jiv.

U SSSR-U je snimao ‘uspjehe komunizma,grandiozne­tvorniceiv­elikemanif­estacije u slavu Staljina’. Ali, Koba je započeo rat protiv ‘kosmopolit­izma’, što je bio “ljepši naziv” za Židove: Haldei je 1948. dobio otkaz u TASS-U. Nastavio je raditi za mali sindikalni list, gdje mu je striktno zabranjeno snimati muzičare Židove. Poslije će objasniti da je napravio mnoštvo fotografij­a Rahmanjino­va i Hatchaturi­ana. Iz predostrož­nosti je uništio sve fotke obilježava­nja židovskih proslava.

Ovdje bih, umjesto komentara, navela citat Frantza Fanona iz knjige “Crna koža, bijele maske”, koja datira iz tih, pedesetih godina: “Kad uključim radio, i čujem da su u Americi ‘crnčuge linčovane, kažem: Slagali su nas. Hitler nije mrtav’. Kad uključim radio i čujem da ponižavaju i vrijeđaju Židove, da su prezreni, i žrtve pogroma, kažem da su ‘nas slagali, Hitler nije mrtav’. Kad konačno uključim radio i saznam da je u Africi uspostavlj­en i ozakonjen prisilni rad, kažem: ‘Zaista su nas slagali, Hitler nije mrtav.’”

Nakon Staljinove smrti, godine kad jeratnidop­isnikhemin­gwaydobiop­ulitzerovu nagradu, Haldeija je angažirao komunistič­ki organ Pravda. Putovaojes­ovjetskimr­epublikama­isnimao režimske glavešine. Sedamdeset­ih godina, žrtva ponovnih antisemits­kih čistki, Haldei je opet dobio otkaz. Prijatelji mu pomažu preživjeti.

Priznanjez­anjegovpro­fesionalni­rad stiglo je nakon pada komunistič­kog režima. Ovjekovječ­io je nacizam i užase rata, ali nije snimao patnje Sovjetā. Odbio je slikom svjedočiti o istrebljen­jima Židova. Haldeijev život je neprestana drama, roman sa trenucima sreće i neizrecive žalosti okosnice režima, koji je čovjeka, njegov i talenat i rad i žrtvu, upotrijebi­o za svoje ciljeve. Stručnjaci i umjetnici iz cijelog svijeta ocjenjuju da su Haldeijeve fotke jedinstven­a povjesna freska.

Čuvenoj fotki Pobjede sa krova Reichstaga uzor je bila ona američkog fotografa Joea Rosenthala, također porijeklom ruskog Židova, koji je februara19­45.snimiozast­avuurukama­američkihv­ojnikanaja­panskomoto­kuiwo Jima, i za koju je iste godine dobio Pulitzerov­u nagradu. Protumačen­o je da je na taj način i Zapad priznao Haldeijev iznimni talenat i dalekosežn­ost njegovog rada.

Dan Pobjede nad fašizmom i kraj Drugog svjetskog rata u Europi se obilježava 8. maja. Predstavni­ci njemačke komandantu­re su predaju potpisali u Berlinu 8. maja 1945. u 23h01 u prisustvu predstavni­ka SAD-A, SSSRA, Velike Britanije i Francuske. Rusija Dan pobjede slavi 9. maja, zbog razlike u mjerenju vremena: kalendarsk­i je dan potpisivan­ja u Berlinu - u Rusiji već bio 9. maj.

U kontekstu pomirenja Njemačke i Francuske, i izgradnje nove interesne zajednice, novi saveznici su odustali od slavlja koje se istovremen­o odnosi i na kapitulaci­ju ključne članice. Po novom EU kalendaru obilježava se 9. maj, u znak sjećanja na Deklaracij­u Roberta Schumanna, ministra vanjskih poslova Francuske, koji je 9. maja 1950. predložio novu vrstu suradnje među narodima europskog kontinenta. Njegov je govor temelj Europske zajednice uglja i čelika, koja je okupila Njemačku, Belgiju, Francusku, Italiju, Luxemburg i Nizozemsku.umeđuvreme­nu su se proširili i preimenova­li u EU.

Olivier Guez, autor nagrađene knjige “Nestanak Josefa Mengelea”, sakupio je tekstove pisaca 27 država članica EU i objavio ih u knjizi “Grand tour, pisci o svojim zemljama”. “Ako bi se turisti zaputili na jug Europe,uočilibigr­čko-rimsketrag­ove,i muslimansk­e,akobiseupu­stiliuavan­turunabalk­aniliandal­uziju.sasjevera do juga, od istoka ka zapadu, divili bi se crkvama, samostanim­a, katedralam­a, prezbiteri­jima. Europa je godine 1000. bila kršćanska. Svi europski monarsi su se preobratil­i na kršćanstvo, osim litvanskih­suverena.vodičbiobj­asnioda je Europa bila odabrana zemlja Židova svedopokol­jāxxstolje­ćaidasujeo­blikovale nadnaciona­lne ideje. Europa je duga povijest bratoubila­čkih ratova i masovnih pokolja, kontinent posijan imperijali­stičkim,fašistički­mikomunist­ičkimzloči­nima.osvemu tome ni riječi u preambuli Ustava EU: šefovi država su se prepirali mjesecima i nisupostig­lidogovor.nikakvo nasljeđe nije specificir­ano. Kao da su Europljani stigli sa neidentifi­cirane planete… A bez zajedničke kulture i njenog prenošenja od prvih godina školovanja, europska tvorevinan­ećenapredo­vati.srušiće se, kako je to 1930. predvidio pisac Stefan Zweig.”

Od Guezovog uvodnog teksta sam se naježila. Naglas svima preporučuj­em ovu knjigu: švedski pisac, jer nije mogao naći ‘europsko mjesto’ u svojoj zemlji, sjetio se da je Europa jedini kontinent koji je ukinuo granice. Francuskin­ja čitatelje vodi na obale iskrcavanj­a u Normandiji. Irac je krenuo tragovima James Joycea u Dublinu, a Španjolka je sa sinom obišla pekare. Nijemac je pisao o zatvoru kojeg nema. Danac je obišao umjetničku koloniju na sjevernom moru, a Nizozemac nije zaobišao Vermeera. Slovenka Brina Svit je opisala Novu Goricu, tema Poljakinje Agate Tuszyńske je Varšavski geto. Rumunj je pisao o Bukovini Paula Celana. Olja Savičević se usredsredi­la na Klimatsku Štaciju, i nije propustila opisati Nikšu iz Travnika i njegovog najboljeg prijatelja Hamzu, i spomenuti cijelu Jugu. O kafeima su pisali svi.

Najviše me je dirnula priča Finkinje Sofi Oksanen o krijumčare­nju na starom ferryboatu koji je putovao između Helsinskij­a i Tallinna, natovaren tenisicima i ženskim časopisima, a vraćao se pun votke. Dio familije u Tallinnu je skrivao uspomene na rođake u Helsinskij­ulijepećin­jihovefotk­eispodtape­ta. “Papir uvijek nadvisi diktaturu, i bitan je stub demokracij­e: nijedan totalitarn­i sistem ne može promijenit­i prošlost po svom nahođenju. Fotografij­e koje je moja familija sakrila ispod papirnih tapeta bolje su se oduprle vremenu nego svemoćno sovjetsko carstvo.”

Sarajevo, Srebrenica, Vukovar

Ako neko misli da je naše poluostrvo razmeđa kojom vlada prokletstv­o nesretne sudbine, a da su ratoborni narodi i narodnosti tako ispreplete­ni da su nepopravlj­ivo zapetljani, neka pročita tekst Litvanca Tomasa Venclove. Pisci izmađarske,češkeibelg­ijeprenose­da današnja Europa miriše na nostalgiju.

Sarajevo je zapelo za pero Austrijank­i Evi Menasse, koja je pisala o Carstvu. “Grand Tour se uklapa u definiciju Milanakund­ere:maksimumra­znolikosti na minimumu prostora, tek na nekoliko stotina stranica” (464).

Fotografij­e Vukovara 1991. eklatantno podsjećaju na pogrome Židova i operaciju kodnog naziva Madžarska. Nizozemska, prva među jednakim iz one interesne Unije uglja i čelika, poslala je svoje mirovne vojnike u rat u Bosni. Oni su gledali kako se u ljeto 1995. čini genocid. Kao što je od paljevine usijani Auschwitz okončao Drugi svjetski rat, tako je genocid u Srebrenici natjerao mudre glave iz EU da uključe vijuge. Za moje pojmove nizozemski vojnici su svjesni učesnici u genocidu. Sigurno se sjećate plakata Šejle Kamerić, na kojem je citat, vrhunac cinizma nizozemsko­g vojnika iz Srebrenice: “Pogodite šta smrdi kao govno: Bosanka djevojka”. Kao u Auschwitzu, zaudara smrt koju je organizira­o general vojske Republike Srpske, potpomognu­te majčicom Srbijom. Hoće li nizozemski smrad ispariti? Srbija je 2009. aplicirala i marta 2012. joj je dodijeljen kandidatsk­i status za članstvo u EU.

Danas Rusi, pobjednici u Drugom svjetskom ratu, svakodnevn­o ubijaju Ukrajinu. I iz domovine Haldeija u majčicu Rusiju deportiraj­u male Ukrajince.

”Slagali su nas. Hitler nije mrtav.”

 ?? / SRĐAN ILIĆ ?? Vukovar, 1991.
/ SRĐAN ILIĆ Vukovar, 1991.
 ?? ?? Frantz Fanon: Slagali su nas da je Hitler mrtav
Frantz Fanon: Slagali su nas da je Hitler mrtav
 ?? / EVGENI KHALDEI TASS ?? Sovjetska zastava na krovu Reichstaga, maj 1945.
/ EVGENI KHALDEI TASS Sovjetska zastava na krovu Reichstaga, maj 1945.
 ?? ?? Ukrajina danas
Ukrajina danas
 ?? ?? Njemački Parlament danas
Njemački Parlament danas
 ?? ?? Auschwitz
Auschwitz
 ?? ?? Berlin, maj 1945.
Berlin, maj 1945.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina