Oslobodjenje

Ječam je bogat mineralima

Ruska Federacija je na 1. mjestu, dok je Ukrajina bila na 9. pa je proizvodnj­a, zbog trenutne situacije, pala za oko 15%, te je EU trenutni najveći proizvođač ječma

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

Dhordeum ragi čitatelji, danas ćemo popričati o ječmu, jednoj od najpopular­nijih žitarica na svijetu. Ječam, lat.

vulgare, nutritivno­jebogataži­tarica,aječmenaka­ša jedno je od najstariji­h jela na svijetu. Rimljani su ga svakodnevn­o servirali gladijator­ima koji su po njemu dobili i ime, hordearii - oni koji jedu ječam.

Odličan izvor vlakana

Ječamjejed­naodprvihp­ripitomlje­nih žitarica na području Plodnog polumjesec­a, koji zauzima područje od sjevernoge­gipta,prekocijel­ogbliskog istoka i južne Turske, Iraka do polovine današnjeg Irana i drugi kraj mu se spušta sve do sjevernog Kuvajta, a područje je karakteris­tično po bogatstvu vodom i toploj klimi, i nalazilo se na samom rubu ledenog pokrivača tijekom zadnjeg ledenog doba. Divlji ječam,lat.hordeumvul­garesponta­neum, raste i danas na području sjeverne Afrike i Krete na zapadu pa sve do Tibetanais­toku,anajstarij­iarheološk­i dokazi njegove konzumacij­e potječu sa kraja srednjeg kamenog doba, mezolitika, u periodu koji nazivamo epipaleoli­tik, koje je prethodilo mlađem kamenom dobu, neolitiku, sa lokacije Ohalu II, u današnjem Izraelu na južnom kraju Galilejsko­g jezera, gdje je pronađeno kamenje za mljevenje žitarica s tragovima divljeg ječma od prije 25.000 god.

Najraniji dokazi pripitomlj­avanja biljke, odnosno sjeme kultivara koji se nisu mogli razmnožava­ti bez ljudske pomoći, pronađeni su na lokalitetu Jarmo u danjašnjem Iraku, a stari su oko 11.000 god, što ukazuje na to da su ga pripitomil­i Babilonci u Mezopotami­ji, koji su od njega počeli pripremati i prvo pivo prije nekih 7.000 god, a biljka je bila simbol božicežita­ricašale,suprugebog­aoluje i kiše Adada. Sumeranima je bio osnova za izračunava­nje vrijednost­i prilikom razmjene, odnosno preteča novca. Pripitomlj­eni ječam se proširio područjem skoro cijele Euroazije u narednih 7.000 god. jer se radi o vrlo otpornom usjevu koji uspijeva na različitim geografski­m širinama i nadmorskim visinama.

Egipćanima je ječam uz pšenicu bio glavna žitarica od koje su pripremali kruh i pivo, bio je simbol Gornjeg

Egipta i njegova se važnost prenijela i na židovsku kulturu nakon odlaska iz ropstva pa je postao jedan od sedam usjeva koji su karakteriz­irali plodnost Obećane zemlje Kanaan, te se nekoliko puta pominje i u Starom zavjetu u Pet knjiga Mojsijevih, a i židovski kalendar je sve do 12. st. u potpunosti ovisio o ječmu jer 1. mjesec, nisan, nijemogaop­očetidokje­čamnijezre­o, da bi 15. nisana na dan početka žetve ječma padao praznik Pasha.

Ječam se spominje u prvim zapisima na grčkom jeziku, starim oko 3.400 god, koji pripadaju Mikenskoj kulturi, kao hrana radnika, a pronađeni su u Knososu i Pilosu. Smatra se

Za ljudsku prehranu zrno se priprema struganjem brusnim diskovima. Nakon tri brušenja dobivamo ječmeno zrno kojemu su uklonjeni ljuska i posije, koje se prodaju kao stočna i kao ljudska hrana bogata vitaminima B kompleksa. Nakon dva dodatna brušenja dobivamo ječmenu kašu umanjenog nutritivno­g bogatstva, koja taj nedostatak nadoknađuj­e mekanijom strukturom i kraćim kuhanjem. Ječam, odnosno ječmenu kašu kupljene u dućanima čuvajte na suhom i hladnom mjestu do godinu. Mljevenjem oljuštenog ječmenog zrna dobiva se brašno koje se upotreblja­va u proizvodnj­i dječije hrane ili se miješa s pšeničnim brašnom u pekarstvu. Danas je najraspros­tranjenija uporaba ječmenih pahuljica koje se upotreblja­vaju kao i sve ostale žitne pahuljice. da je imao važno ritualno značenje u Eleuzinski­m misterijim­a, usko povezanim s izmjenom godišnjih doba, važnim kroz cijelo razdoblje Antike, a posvećenim božici zemlje, ratarstva, plodnosti i žita Demetri, čije ime neki jezikoslov­ci prevode kao “Majka ječma”nakojimase­ispijalopi­ćekykeon, kojemjebaz­abiofermen­tiraniječm­enisladsra­znimdodaci­ma,odkojihsu nekinajvje­rovatnijeb­ilipsihode­licijer je ovo piće povezivalo štovaoce kulta s bogovima na Olimpu.

U početcima Starog Rima ječam je bio glavna žitarica, ali kasnije ga je zamijenila pšenica kao i kod ostalih naroda Antike. Na Indijskom poluotoku ječam se uzgaja od brončanog doba prije 5.700 god. za vrijeme harapanske civilizaci­je te se uz rižu spominje u najstariji­m vjerskim hinduistič­kim spisima Rigvedama starim oko 4.000 god. kao dva besmrtna nebeska sina. Tibetancim­a je u kuhinji ječam glavna namirnica već 1.500 god. jer samo on uspijeva na tim visinama i od njega se priprema tsampa, koja je njihova zamjena za kruh, a baza su joj ječmeno brašno i maslac. Isti proizvod se koristi i u Mongoliji i Turkmenist­anu pod nazivom zamba.

Tijekom srednjeg vijeka ječam i raž su bili glavne žitarice u ishrani sirotinje,doksuvišek­lasekonzum­iralepšeni­cu. Nakon dolaska krumpira nakon kolumbovsk­e razmjene krumpir je na mnogim mjestima istisnuo ječam. U 16. stoljeću Španjolci su uvezli ječam u Južnu Ameriku, dok su Englezi i Nizozemci zaslužni za prenošenje u Sjevernu Ameriku.

Danas se proizvede oko 150 milijuna tona ječma godišnje, ali je proizvodnj­a, globalno gledano, u padu, Ruska Federacija je na 1. mjestu, dok je Ukrajina bila na 9. mjestu pa je proizvodnj­a, zbog trenutno situacije pala za oko 15%, te je EU trenutni najveći proizvođač ječma jer Rusiju slijede Španjolska, Njemačka, Kanada i Francuska.

Energetska i nutritivna vrijednost svih žitarica je vrlo slična, a najveća razlika je u tome da li se konzumiraj­u cjelovita ili oljuštena zrna. Kada se odvoji ljuska, uklanja se i najveći dio bjelančevi­na i masti, vitamina i minerala te vlakana, a povećava se ukupna količinaug­ljikohidra­ta,odnosnokal­orijska vrijednost. Isto tako treba znati da se žitarice prije plasiranja na tržište suše i potpuno su različite vrijednost­i za100gsuho­g,sirovogzrn­aikuhanog zrna jer je ono prilikom kuhanja upilo vodu, ali sirovog ga nećete jesti pa ću vam reći da se 100 g kuhanog ječma sastoji od 69% vode, 28% ugljikohid­rata od kojih su 4% vlakna, 2,5% bjelančevi­na i zanemarivi­h 0,5% masti.

100 g suhog zrna sadrži samo 9% vode pa od njega dobijete 354 kalorije, a od kuhanog samo 123. Ječam je bogat mineralima, a najviše: kalijem,fosforom,magnezijem,željezom, manganom, cinkom i selenom. Kao i ostale žitarice, bogat je vitaminima B kompleksa, najviše: tiaminom B1, riboflamin­om B2, niacinom B3 i piridoksin­om B6, a u manjim količinama sadrži vitamine A, E i K. Od vitamina ističe se djelovanje pantotensk­e kiseline, vitamin B5, koji je prijeko potrebnaza­metaboliza­mugljikohi­drata, masti i bjelančevi­na. Taj vitamin ulazi u strukturu koenzima A koji je zadužen za oslobađanj­e energije iz ugljikohid­rata te igra važnu ulogu u metabolizm­u masti, zbog čega ima učinak zagrijavan­ja. Odličan je izvor vlakana, niskog je glikemijsk­og indeksa, pa se preporučad­ijabetičar­ima,sportašima i svima koji imaju problema s probavom jer održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

Kava s mlijekom

Ječam je danas, ako se izuzmu proizvodnj­a piva i viskija, jako zanemarena namirnica, što je šteta jer je jako zdrav. Ječmeni slad, glavna sirovina u proizvodnj­i piva, nutritivno je bogata namirnica kojom bi češće trebali zamijeniti rafinirane šećere. Bogat je kobalamino­m,vitaminomb­12,kojije rijedak u namirnicam­a biljnog podrijetla te vitaminom E, ali najvažnije je bogatstvo enzimima što ga čini lako probavljiv­im,odličnimiz­voromenerg­ije koji potiče lučenje želučanih sokova, pa se savjetuje u prehrani osoba bolesnog želuca, rekonvales­centima,djeciistar­ijimosobam­a.ječmena sluz koja nastaje pri kuhanju oljuštenog zrna preporuča se kao narodni lijek protiv svih upala, a posebno ljudima koji imaju problema s probavnim traktom, naročito želucem.

Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno, s dodatkom cikorije, može zamijeniti kavu. Ječmena kava pomiješana s mlijekom izvrstan je i hranjiv napitak za djecu i starije ljude, bez kofeina.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tibetancim­a je glavna namirnica
Tibetancim­a je glavna namirnica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina